INFO YATIRIM - BIST100 TEKNİK ANALİZİ - 16.01.2020

BİST100 endeksinde hafif yukarı açılış gerçekleşmesini bekliyoruz.

Güne yatay seyirde başlayan BİST100 endeksi gün sonunda %0,40 düşüşle 120.938 seviyesinden kapattı.

Borsa  İstanbul, güne düşüşle başlamasına rağmen başlangıcın ardından gelen alımlarla tüm zamanların rekorunu kırdı. Endeks, dün gün içerisinde  121.805 puana kadar yükselerek rekor seviyelerini yukarıya taşıdı.  

Öğleden sonra ise kar satışlarının etkisiyle endeks 120.000’in üzerinde  kapanmayı başardı.

ABD-Çin  birinci aşama ticaret anlaşması öncesinde ABD’nin Çin’e uyguladığı ek  vergileri seçimlere kadar sürdüreceği haberleri ile güvenli varlıklar  yükselişe geçti. Gelişen ülke paralarının sınırlı değer kaybı yaşadığı  dün Dolar/TL kuru 5,90 seviyesi yakınında işlem gördü. Geçen hafta  5,98’den düşüşe geçen kur, hafta başında 5,85’e geriledi. Önceki gün  itibariyle 5,90 seviyesini test eden kur, dün de bu seviyeyi test  etmesinin ardından 5,88 üzerinde yatay seyir izledi.

Bugün  gerçekleşecek PPK toplantısı ise yurt içinde önemle takip edilecek başlıklar arasında. Temmuz ayı itibariyle faiz indirimine başlayan ve  toplamda 1200 baz puan faiz indiren TCMB’nin, bu ayki toplantıda sınırlı  bir faiz indirimine gitmesi beklenirken ortalama oran ise 50 baz puan  seviyesinde.

Merkezin enflasyonu da göze alarak sınırlı oranda faiz  indirmesi ya da bu ayı pas geçmesi durumunda TL’nin küresel fiyatlamaya  uyumlu hareket etmesi beklenirken, yüksek orandaki faiz indiriminin  enflasyonu da tetikleyeceği kaygısı TL satışlarına neden olabilir.

ABD  ile Çin arasındaki ticaret savaşını sona erdirmesi beklenen ticaret anlaşmasının birinci fazı, Çin Devlet Başkan Yardımcısı Liu He ve ABD  Başkanı Trump tarafından imzalandı.