Resesyona Dayanıklı Varlık Nedir?

Yazılar 7 Kas 2022

Resesyon Geçirmezlik olarak olarak da bilinen bu terim bir durgunluğun etkilerine ekonomik olarak dirençli olduğuna inanılan bir varlığı, şirketi, endüstriyi veya diğer varlıkları tanımlamak için kullanılan bir terimdir.

Durgunluğun başlangıcı olabilecek ekonomik düşüş zamanlarına karşı yatırımları korumak için yatırım portföylerine durgunluğa dayanıklı hisse senetleri eklenir. “Resesyon Geçirmez” olduğuna inanılan menkul kıymetler genellikle negatif beta değerlerine (altın gibi) sahiptir. Bu da daha büyük pazarla ters bir ilişki olduğunu gösterir.

İlgili Yazı: Resesyon Nedir?

Pek çok varlık resesyon geçirmez olarak etiketlenmiş olsa da, çok azı gerçekten bu özelliğe sahiptir. Çoğu zaman, bir durgunluk döneminin uzun vadeli sonuçları, durgunluğa en dayanıklı işletmelerin veya varlıkların bile dayanamayacağı kadar fazladır. Bir durgunluk sırasında sözde en hassas varlık olan hisse senetleri bile her zaman öngörülebilir değildir.

“Resesyon Geçirmez” olduğuna inanılan menkul kıymetler, genellikle piyasayla ters bir ilişki olduğunu gösteren negatif beta değerlerine sahiptir. Örneğin, bir zamanlar altın ve altın stoklarının, altının negatif beta değeri nedeniyle resesyon geçirmez olduğuna inanılıyordu. Fiziksel altın, bazı ekonomik gerilemelerde iyi performans gösterdi, ancak tipik olarak, beklenen yüksek enflasyon da dahil olmak üzere belirli koşullar altında bu gerçekleşti. Menkul kıymetleştirilmiş altın (altın hisseleri ve borsada işlem gören fonlar) pozitif bir betaya sahip olma eğilimindedir. Ayrıca, durgunluk dönemi olmayan zamanlarda negatif betaya sahip varlıkları elde tutmak, portföyün beklenen getirisini azaltır.

Negatif betaya sahip bir varlığın, normal zamanlarda risksiz oranın altında beklenen getirisi vardır. Durgunluğa dayanıklı yatırımlar, normal zamanlarda ve bir durgunluktan sonraki toparlanma döneminde genellikle düşük performans gösterir.

Sağlık hizmetleri veya kamu hizmetleri gibi savunma amaçlı hisse senetleri, genellikle durgunluğa dayanıklı yatırımlar olarak adlandırılır. Bunun nedeni, ekonomik durum ne olursa olsun, tüketicilerin hala tıbbi bakım ve elektrik satın almaları gerektiğidir. Birçok savunma sanayii, tüketici harcamalarının küçük bir yüzdesini temsil eder, ancak durgunluktan korunma değerlerini sınırlar.