Bu Hafta Küresel Piyasalarda İzlenmesi Gereken 5 Şey

Yazılar 28 Kas 2022

1. ABD Tarım Dışı İstihdam Verisi

Fed'in yakında agresif faiz artırımlarının hızını yavaşlatabileceğine dair beklentiler, merkez bankasının Kasım ayı toplantısının geçen haftaki tutanakları tarafından desteklendi. 2 Aralık Cuma günü açıklanacak olan Kasım ayı ABD istihdam raporu bu beklentileri test edecek.

Ekonomistler, ABD ekonomisinin Aralık 2020'den bu yana en küçük artış olacak şekilde 200.000 yeni iş yaratmış olmasını bekliyorlar.

İstihdam raporunun ayrıca, ortalama saatlik kazançlardaki artışın ılımlı olduğunu göstermesi beklenirken, işsizlik oranının son on yılın en düşük seviyesi olan %3,7'nin biraz üzerinde sabit kalması bekleniyor.

Bu, Fed'in Aralık ayındaki yılın son toplantısından önceki son tarım dışı istihdam raporu olacak.

Ancak yatırımcıların temkinli olmak için nedenleri var - son altı istihdam raporundan beşi tahmin edilenden daha iyi geldi ve başka bir güçlü okuma ABD hisse senetleri için sorun yaratabilir.

2. Fed Açıklamaları

Fed Başkanı Jerome Powell 30 Kasım Çarşamba günü Brookings Enstitüsü'nde ekonomik görünümle ilgili açıklamalarda bulunacak.

Powell, Fed'in gelecek ay daha küçük faiz artırımlarına geçebileceğini belirtirken, aynı zamanda faizlerin nihayetinde politika yapıcıların gelecek yıl ihtiyaç duyacağını düşündüklerinden daha yükseğe çıkması gerekebileceğini de söylemişti.

Bu arada, St. Louis Fed Başkanı James Bullard ve New York Fed Başkanı John Williams 28 Kasım Pazartesi günü açıklama yapacaklar.

Ekonomik takvim ayrıca, her ikisi de 1 Aralık Perşembe günü yayınlanacak olan ISM imalat PMI'sini ve Fed'in tercih ettiği enflasyon göstergesi olan  çekirdek TÜFE fiyat endeksini içeriyor.

Hafta içindeki diğer raporlar arasında ADP tarım dışı bordroları, ilk işsizlik başvuruları, tüketici güveni ve Fed'in Bej Kitabı yer alıyor.

3. Perakende Hisse Senetleri

Wall Street, Şükran Günü tatilinin ardından yeniden açılırken, yatırımcılar perakendecilerin tatil alışveriş döneminde nasıl ilerlediğine ve Fed'in sonraki adımlarına odaklanacak.

Kara Cuma satışları, sürekli yüksek enflasyon ve soğuyan ekonomik büyüme zemininde başladı. Perakendeciler hem online hem de mağazada yüksek indirimler sunuyor ve bu da muhtemelen dördüncü çeyrekte kar marjlarını etkileyecek.

Adobe Analytics'in Cumartesi günü yayınladığı bir rapora göre, online harcamalar Kara Cuma'da %2,3 artarak 9,12 milyar dolarlık rekor seviyeye ulaştı, ancak yüzdelik artış şu anda %7,7'de seyreden yıllık enflasyon oranının oldukça altında kaldı.

ABD perakende hisse senetleri, enflasyon can yakarken tüketici güveninin bir barometresi haline geldi. Bu yıl şu ana kadar, S&P 500 perakende endeksi %30'un biraz üzerinde düşerken, S&P 500 %15 düştü.

4. Euro Bölgesi Enflasyonu

ABD'de enflasyonun zirve yapabileceğine dair belirsiz işaretler olsa da, 30 Kasım Çarşamba günkü Euro bölgesi enflasyon verilerinin bloktaki fiyat baskılarının güçlü kaldığını göstermesi bekleniyor.

Euro bölgesi TÜFE, Ekim ayında Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) %2'lik hedefinin beş katından fazla olan %10,6'ya ulaştı.

AMB, Ekim ayındaki toplantısında faiz oranlarını 75 baz puan artırarak %1,5'e çıkarmıştı ve rekor düzeydeki en hızlı politika sıkılaştırması için Temmuz ayından bu yana toplam 200 baz puana faiz artırdı.

AMB'nın Ekim toplantısının geçen haftaki tutanakları, politika yapıcıların enflasyonu düşürmeye yardımcı olmak için oranların daha da artırılması gerektiği konusunda kararlı olmalarına rağmen, nihai hedef veya hız konusunda tam olarak anlaşamadıklarını gösterdi.

Piyasa tahminleri, AMB politika yapıcılarının 15 Aralık'taki bir sonraki toplantısında 50 ila 75 baz puanlık artış arasında dalgalanıyor.

5. Çin PMI'ları

Çin, rekor sayıda COVID-19 enfeksiyonu vakası ve yeni kısıtlamalarla boğuşurken, dünyanın en büyük ikinci ekonomisinin 2023'ün ilk çeyreğinde yeniden açılmasına yönelik umutlar azaldı.

Yaygın COVID kısıtlamaları ekonomik aktiviteyi baskılamaya devam ederken 30 Kasım Çarşamba günkü PMI verileri yakından izlenecek.

Yetkililer, artan kamu tepkisine ve ekonomi üzerindeki artan zarara rağmen virüs kısıtlamalarına devam etme sözü verdiler.

Çin Cuma günü yaptığı açıklamada, bankaların rezerv olarak tutması gereken nakit miktarını bu yıl ikinci kez azaltacağını ve sendeleyen bir ekonomiyi desteklemek için likiditeyi serbest bırakacağını söyledi.