Amazon'un AB Antitröst Düzenleyicileriyle Yıl Sonuna Kadar Uzlaşması ve Cezadan Kurtulması Bekleniyor

Yazılar 28 Kas 2022

ABD'li online perakende devi Amazon, 26 Kasım Cuma günü yapılan bir açıklamada, satıcıların verilerini kullanma konusundaki endişeleri gidermek için tavizlerde ince ayar yaptıktan sonra yıl sonuna kadar iki AB antitröst soruşturmasını sona erdirebilir.

AB soruşturmalarının uzlaşma ile sonuçlandırılması, şirketin küresel cirosunun %10'una varan bir para cezasından kaçınacağı anlamına geliyor.

Kendi platformunu da kullanan rakiplerine karşı haksız bir avantaj elde etme adına kendi ürünlerini öne çıkarmak için boyutunu, gücünü ve elinde tuttuğu satıcı verilerini kullanma suçlamasıyla karşı karşıya kalan Amazon, Temmuz ayında kendi rakip perakende işi ve özel markalı ürünleri için satıcıların verilerini kullanmaktan kaçınmayı teklif etti.

Avrupa Komisyonu daha sonra rakiplerden ve müşterilerden geri bildirim aldı ve ardından şirketin imtiyaz politikasını iyileştirmesi gerektiğini söyledi.

Bir kaynak, Amazon'un kullanamadığı veri aralığını artırdığını söyledi.

Bu kaynak aynı zamanda "Yıl sonuna kadar bir AB komisyon kararı çıkması olasıdır" dedi.

AB rekabet uygulayıcıları ise yorum yapmaktan kaçındı.

Amazon yetkililerine ise bu husus sorulduğunda, endişelerini gidermek için Komisyon ile yapıcı bir şekilde görüş alışverişinde bulunulduğunu yineledi.

Şirketin diğer bir sorunlu imtiyaz uygulaması, satışlarının büyük kısmını oluşturan web sitesinde "satın alma kutusu" için tekliflerini sıralarken satıcılara eşit muamele etmeyişi.

Amazon, soruşturma kapsamında fiyat ve teslimat açısından birinci kutudaki üründen önemli ölçüde farklılık gösteren rakip bir ürün için ikinci bir satın alma kutusu oluşturarak bu sorunu da ortadan kaldırabileceğini teklif etmiştir.