INFO YATIRIM - BİST100 TEKNİK ANALİZİ - 24.08.2020

teknik-analiz 24 Ağu 2020

BİST100 endeksinde hafif alıcılı açılış gerçekleşmesini bekliyoruz.

Haftanın son işlem gününde gözler Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamasındaydı. Erdoğan 19 Ağustos Çarşamba günü ‘müjde’ olarak nitelendirdiği açıklamayı yapacaktı.

Reuters, Türkiye'nin Karadeniz'de önemli bir enerji kaynağı bulduğunu ve bu kaynağın ticari olarak kullanılması halinde Türkiye'nin enerji ihtiyacında dışa bağımlılığının azalacağını iddia etmesinin yanında küresel piyasalardaki pozitiflik ile birlikte BİST100 endeksi %1,04 artışla 1.138 seviyesinden başlangıç yaptı.

Avrupa tarafında açıklanan PMI verileri beklentiler dahilinde gerçekleşti ve piyasalarda pozitiflik gün ortasına kadar devam etti. Zaman zaman BİST100 endeksinde kar realizasyonları yaşansa da endeks güçlü seyrini Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamasına kadar korudu.

Erdoğan Ulusa Sesleniş konuşmasında sözlerine  ‘Bugün tarihi bir müjdeyi paylaşacağım’ diyerek başlarken konuşmanın devamında müjdeyi açıkladı. Erdoğan, ‘Türkiye tarihinin en büyük doğal gaz keşfini Karadeniz'de gerçekleştirdi. Fatih, Tuna 1 kuyusunda 320 milyar m3 doğal gaz rezervi keşfetmiş durumda.’ dese de açıklama piyasanın beklentisini karşılamadı. Piyasada beklentiler daha yüksek doğal gaz rezervinin açıklanması yönündeydi. Açıklama ardından endekste sert satışlar meydana geldi ve devre kesiciler devreye girdi. Özellikle enerji sektörü hisselerinde sert satışlar yaşandı. Dolar / TL açıklamalar öncesinde 7,20 seviyelerinde seyrederken açıklamalarla birlikte 7,34 seviyesine yükseldi.

BİST100 endeksi geçtiğimiz haftanın son işlem gününü %1,50 azalışla 1.110 seviyesinden kapanış gerçekleştirdi.

Spor sektörü payları %1,82 değer kazanırken, elektrik sektörü payları %6,48 değer kaybetti.