ZOMBİ PİYASALAR MI GELİYOR?

haber 17 Haz 2020

Allianz'ın baş ekonomi danışmanı Mohamed El-Erian, "zombi piyasalar" konusunda endişeli olduğunu söyledi. El-Erian, bu piyasaların tamamen bozuk ve kaldırılamaz bir yapıda olduğunu dile getirdi.

Fed'in bu hafta şirket tahvillerini alacağı yönünde yaptığı son açıklamanın ardından hisse senetleri piyasasında canlanma görüldü. Fakat ünlü iktisatçı Mohamed El-Erian ise küresel ekonomiyi takip edenlerin artık sadece "zombi şirketler" hakkında değil, aynı zamanda "zombi piyasalar" konusunda da endişelenmeleri gerektiği konusunda uyardı.

TIME

"Zombi" Şirketler/Piyasalar Ne Anlama Geliyor?


Zombi şirketler, kurulduktan bir süre sonra fiilen iflas eden ancak kağıt üstünde yaşamaya devam eden şirketlerdir. Bu şirketler sadece borçlarının faizini ödeyebilirler, ancak borcun kendisinde ödeyemezler. Yani finansal sıkıntılardan hiçbir şekilde kurtulamazlar.

Tarihsel olarak düşük faiz oranları, bu tür şirketlerin birçoğunu şaşırtmıştır. Düşük faiz oranlarının görüldüğü dönemlerde 2 milyondan fazla kişi zombi şirketler tarafından istihdam edilmiştir. Bu şirketler, ekonominin dinamizmini durmadan sömürerek tüketirken ekonomik kaynakları da kötüye kullanıyorlar. Üretkenlik ise düşüyor. Yani, bu zombi şirketlerin ayakta durmasının ciddi bedelleri var.

Zombi şirketler nispeten iyi bilinen bir fenomen olsa da, zombi piyasalar biraz daha yeni. El-Erian, piyasanın henüz bir "zombi" konumuna ulaşmadığını, ancak çok yakın olduğunu söyledi.

El-Erian, sözde zombi piyasaların ekonomik kaynakları doğru bir şekilde tahsis edemeyeceğini söyledi. Zombi piyasalar, El-Erian'a göre Federal Rezerv ve diğer merkez bankalarının sonsuz sermaye enjekte etmesini beklemeye devam etmeleri durumunda ortaya çıkacaklar.

"Henüz zombi piyasaları görmüyor olsak da oldukça yakınız."

Bu Hafta ABD Piyasaları


ABD merkez bankası Pazartesi günü, büyük şirketlerin likiditesini ve kredisini desteklemek için 250 milyar dolara kadar bono satın almaya başlayacağını açıklamıştı. Fed'in girişimci eylemleri, piyasaların hafta başlarında kayıpları gidermesinde yardımcı oldu ve ABD hisse senedi endeksleri Salı günü daha yüksek seviyede başladı.

2020'de Fed, piyasaları korumak için 3 trilyon dolar değerinde ekonomik teşvik paketi açıklayarak bilançosuna ilk kez kurumsal borç ekledi.

El-Erian'ın yorumu ise piyasaların Fed'i adeta bir rehine gibi görüp ellerinde tuttuğu üzerine. Çünkü piyasalar Fed'in teşvikleriyle ayakta kalıyor ve eğer piyasalar çökerse Fed bu ekonomik krizle başa çıkamaz. Bu nedenle zombi piyasalar ufukta bizi bekliyor olabilir.

Dow Jones: Yükselişte

S&P 500: Yükselişte

Nasdaq: Yükselişte


Kaynak: Business Insider