YENİ BİR TİCARET ROTASI MI DOĞUYOR?

haber 30 Nis 2020

Nakliyeciler, 6.000 millik yolda Pekin-Berlin arz boşluğunu doldurmak için bekliyor.

Asya’nın en büyük ekonomisi Çin ve Avrupa'daki üreticiler arasındaki ticareti canlandırma yarışı, yüzlerce kamyondan oluşan 6.000 millik bir nakliye rotası yarattı.

Almanya'nın en büyük şirketlerinden bazıları, koronavirüs nedeniyle uygulanan seyahat kısıtlamalarının önemli ham madde ve ürünlere erişimi tehdit etmesinin ardından yeni tedarik yolları düzenlemek için Instafreight GmbH'ye (dijital nakliye firması) başvurdu. Oluşan konvoylar, şirketlerin işlerini ayakta tutmaya nasıl adapte olduklarını gösteriyor.

Pekin - Berlin Nakliye Rotasında Büyük Kuyruk


Virüs ekonomileri etkilemeden önce, dijital nakliye firmasının işi esas olarak Avrupa kıtasıyla sınırlıydı. Ancak Covid-19, Mart ayında yayılmaya başladıktan sonra, Almanya'daki hava taşımacılığı sona erdi ve işlerin rengi değişmeye başladı.

Bloomberg - Almanya havayolu yolcu ve kargo taşımacılığı değişim grafiği

InstaFreight kurucu ortağı Philipp Ortwein, 12.000 taşıyıcılı filosunun potansiyel olarak girebileceği yeni bir pazar gördü. Bir röportajda, şirketlerin elektronik bileşenler gibi önemli malzemeler için umutsuz hale geldiğini ve havayolu endüstrisinin nakliye kapasitesini önemli ölçüde azalttığını söyledi.

İlgili Haber: Koronavirüs Resesyonu Getirdi

6 Nisan'da, Avrupa'nın pek çok yerinde Covid-19 ölümleri hala artarken, InstaFreight Çin'den sevkiyatlar yapmaya başladı. Ardından Çin'den yaklaşık 10.000 kilometre uzunluğunda Kazakistan, Moğolistan, Rusya, Belarus ve Polonya'dan geçen ve Almanya'ya kadar uzanan yeni bir tedarik yolu ortaya çıktı. Ortwein'e göre, kamyonlar çoktan yola çıktı ve yüzlerce kişi yeni İpek Yolu'nda yolculuğa başlamak üzere.

Ortwein, Çin'den Almanya'ya gelecek olan 20 tonluk bir nakliyenin InstaFreight rezervasyonu için geçerli fiyatının yaklaşık 15.000 euro (16.300 dolar) olduğunu söyledi.

Normalde yolcu uçakları Almanya'nın hava kargolarının yarısından fazlasını taşıyor ve Avrupa dışındaki yaklaşık 200 varış noktasına rotaları gösteriyor. Ancak 18 Nisan tarihli bir gazete röportajında ​​Fraport AG Genel Müdürü Stefan Schultein, hava yollarının önümüzdeki aya kadar iyileşmeye başlamasının pek olası olmadığını açıkladı.

Çin ve Almanya Arasındaki Nakliye Yolu Neden Önemli?


-Çin, 2019'da Almanya'nın en önemli ticaret ortağıyken Almanya da Çin’in Avrupa’daki en büyük ortağı.
-İki ülke arasındaki ticaret akışları yaklaşık 222 milyar dolar kazanç getirdi.
-Almanya Çin'e makine, araba ve araba parçaları, elektronik eşya ve çeşitli kimyasallar ihraç ederken elektronik bileşenler, cep telefonları, PC'ler, dizüstü bilgisayarlar, ev cihazları gibi ürünleri de Çin'den ithal ediyor.

Almanya'nın en büyük lojistik şirketlerinden biri olan Dachser SE'nin yöneticisi Timo Stroh, “Koronavirüs krizinin hava taşımacılığı endüstrisinde köklü değişiklikler getirmesini bekliyoruz” dedi. Endüstriyel tedarik zincirlerinin sağlam kalması için geleceğin multimodel taşımacılığa - hava, deniz, kara ve demiryolu - doğru evrimleşmeye başladığını da ifade etti.

Ortwein, şirketin Çin'le olan işlerinin pandemi krizinin gidişatında daha da büyümesini bekliyor. Teslim sürelerini ve karbon ayak izini azaltmak için ticaret yolu boyunca karayolu ve demiryolu arasında yol değişimleri yapmayı da başardıklarını söyledi.

İlginizi Çekebilir: Koronavirüs Sonrası Gelecek için 7 Tahmin


Kaynak: Bloomberg