Yatırımcılar ABD Hisse Senetlerindeki Şiddetli Satışların Ne Zaman Biteceğini Merak Ediyor

Yazılar 7 Eki 2022

Bir haftalık yoğun satış ABD hisse senetlerini ve tahvillerini sarstı ve birçok yatırımcı ileride daha fazla kayba hazırlanıyor.

Wall Street bankaları, bu hafta piyasayı zor duruma düşüren başka bir faiz artırımının ardından enflasyonla mücadele için daha fazla sıkılaşmanın sinyalini veren, geri adım atmayacağına dair hiçbir ipucu vermeyen bir Fed'i hesaba katarak tahminlerini ayarlıyor.

S&P 500 bu yıl %22'den fazla düştü. 23 Eylül Cuma günü, kısa bir süre için Haziran ortasındaki en düşük seviye olan 3.666'nın altına düştü ve ABD hisse senetlerindeki keskin yaz toparlanmasını silerek, kayıpları azaltıp bu seviyenin üzerinde kapattı.

CFRA Research baş yatırım stratejisti Sam Stovall, Fed'in oranları beklenenden daha yüksek artırma ihtimaliyle, "piyasa şu anda bir güven krizinden geçiyor" dedi.

Stovall, S&P 500'ün önümüzdeki günlerde, Haziran ayında gelen yılın en düşük seviyesinin altında tekrar kapanması durumunda, bunun başka bir agresif satış dalgasına yol açabileceğini söyledi. Bu durum, endeksi resesyonlarla çakışan ayı piyasalarındaki ortalama tarihsel düşüşle uyumlu bir seviye olan 3.200'e kadar düşürebilir.

Son veriler ABD ekonomisinin nispeten güçlü olduğunu gösterirken, yatırımcılar Fed'in sıkılaştırmasının bir resesyon getireceğinden endişe ediyor.

Tahvil piyasalarındaki düşüş, hisse senetleri üzerinde baskı yarattı. Fiyatlara ters hareket eden 10 yıllık Hazine gösterge getirileri, son zamanlarda 2010'dan bu yana en yüksek seviyesi olan yaklaşık %3,69 seviyesinde gerçekleşti.

Devlet tahvillerindeki daha yüksek getiriler, hisse senetlerinin cazibesini köreltebilir. Teknoloji hisseleri, artan getirilere karşı özellikle hassastır, çünkü değerleri büyük ölçüde, tahvil getirileri yükseldiğinde daha derinden iskonto edilen gelecekteki kazançlara dayanmaktadır.

İlginizi Çekebilir: Teknoloji Sektörü ve Hisseleri

BofA Global Research'ün baş yatırım stratejisti Michael Hartnett, yüksek enflasyonun önümüzdeki beş ay içinde ABD Hazine getirilerini muhtemelen %5'e kadar çıkaracağına ve hem hisse senetlerinde hem de tahvillerdeki satışları artıracağına inanıyor.

Bu arada Goldman Sachs, S&P 500 için yıl sonu hedefini %16 azaltarak 4.300 puandan 3.600 puana indirdi.

Goldman analisti David Kostin, "Müşteri görüşmelerimize dayanarak, hisse senedi yatırımcılarının çoğu sert iniş senaryosunun kaçınılmaz olduğu görüşünü benimsedi" dedi.

Yatırımcılar, dip noktasının yakın olduğunu gösterecek bir işaret noktası belirtileri arıyorlar.

Wall Street'in korku göstergesi olarak bilinen Cboe Volatilite Endeksi Cuma günü 30'un üzerine çıktı, Haziran sonundan bu yana en yüksek noktası! Ancak 1990'dan bu yana geçmiş piyasa düşüşlerinde artan satışlara işaret eden 37 seviyesinin hala altında.

BofA, EPFR verilerine atıfta bulunan bir araştırma notunda, tahvil fonlarından Çarşamba gününe kadar olan hafta boyunca 6,9 milyar dolarlık çıkış kaydederken, hisse senedi fonlarından 7,8 milyar dolar çekildiğini ve yatırımcıların 30,3 milyar doları nakde çevirdiğini söyledi. Banka, yatırımcı duyarlılığının 2008 küresel finansal çöküşünden bu yana en kötü durumda olduğunu söyledi.

Charles Schwab'ın kıdemli yatırım araştırma müdürü Kevin Gordon, merkez bankalarının zaten zayıflamış görünen küresel bir ekonomiye para politikası sıkılaştırmaları nedeniyle ileride daha fazla olumsuzluk doğabileceğine inanıyor.

Gordon, "Yalnızca dünyadaki yavaşlama nedeniyle değil, aynı zamanda Fed ve diğer merkez bankalarının yavaşlamaya girmesi nedeniyle bu rutinden çıkmamız daha uzun sürecek" dedi.

Truist Advisory Services'in ortak yatırım sorumlusu Keith Lerner, "Satış ayrım gözetmeksizin yapılıyor" diye yazdı. "Haziran’daki S&P500’ün yılın en düşük fiyatının yeniden kırılma olasılığının artması, daha da derin bir korku uyandırmak için gereken şey olabilir. Korku genellikle kısa vadeli diplere yol açar." dedi.

BNY Mellon'un kıdemli yatırım stratejisti Jake Jolly, önümüzdeki haftalarda izlenmesi gereken önemli bir göstergenin kurumsal kazanç tahminlerinin ne kadar hızlı düşeceği olacağını söyledi. S&P 500 şu anda, tarihsel ortalamasının oldukça üzerinde, beklenen kazançların yaklaşık 17 katı ile işlem görüyor, bu da henüz piyasada bir resesyonun fiyatlanmadığını gösteriyor, dedi.

Jolly, bir resesyonun S&P 500'ü 2023'te 3.000 ila 3.500 arasında işlem görmeye iteceğini söyledi.

"Kazançların daralmadığını görmemizin tek yolu, ekonominin bir resesyondan kaçınabilmesi ve şu anda bu, pek mümkün gibi görünmüyor" dedi. "Fed yetkilileri yumuşak bir iniş yapmayı sağlayana kadar hisse senetleri konusunda iyimser olmak çok zor."