YATIRIMCI ve TRADER ARASINDAKİ FARKLAR NELERDİR?

Yatırım ve trade, finansal piyasalarda kâr elde etmeye yönelik iki farklı yöntemdir. Hem yatırımcılar hem de traderlar piyasaya katılarak kazanç elde etmeye çalışırlar.

Genel anlamda, yatırımcılar alım ve satım yoluyla nispeten uzun bir süre içerisinde büyük getiriler elde ederler. Traderlar ise yatırımcıların aksine, daha kısa sürede daha sık kazanç elde ederler. Traderlar, daha kısa bir zaman dilimi içinde pozisyona girip çıkmak için hem yükselen hem de düşen piyasa trendlerinden faydalanır.

Yatırım, piyasalara uzun vadeli bir yaklaşım gerektirir. Trade ise günlük, aylık veya üç aylık getirileri en üst düzeye çıkarmak için kısa vadeli stratejilerin kullanımını gerektirir. Yatırımcıların kısa vadeli kayıpları azaltma olasılığı daha yüksekken, traderlar volatil piyasalardan hızlı bir şekilde kar elde etmek için hızlı işlemler yapmaya çalışırlar.

Yatırım Nedir?


Yatırımın amacı; hisse senetleri, yatırım fonları, tahviller ve diğer yatırım enstrümanlarından oluşan bir portföyün satın alınması ve uzun bir süre elde tutulması yoluyla kazanç elde etmektir.

Yatırımlar genellikle faiz, temettü gibi avantajlardan yararlanarak yıllarca sürdürülür. Piyasalar kaçınılmaz olarak dalgalanırken, yatırımcılar fiyatların toparlanmasını beklerler ve toparlanmanın ardından kayıpları telafi etmek için hazırlık yaparlar. Ayrıca, yatırımcılar genellikle fiyat-kazanç oranları ve piyasa/yönetim tahmini gibi analizlerle daha fazla ilgilenirler.

->Yatırımcılar, finansal amaç ve hedeflerine ulaşmak ve iyi bir getiri elde etmek için farklı finansal araçlar kullanırlar. Örneğin; hisse senetleri, tahviller, yatırım fonları, türev piyasa ürünleri, emtialar, gayrimenkul, vb.
->Yatırımcılar, aktif veya pasif yatırım biçimlerinden kendilerine uygun olanı seçerek yatırım yaparlar.
->Yatırımcılar, uzun vadeli yatırım stratejilerine (büyüme odaklı gibi) yönelirler.

Trade Nedir?


Trade; hisse senetleri, emtialar, döviz veya diğer enstrümanların alım satımı gibi daha sık aralıklarla yapılan işlemleri içerir. Amaç, al ve tut stratejilerinden daha iyi performans gösteren getiriler elde etmektir. Yatırımcıların yıllık getirileri %10-15 arasında olmakla birlikte, traderlar her ay %10 kadar bir getiri talep edebilirler. Traderlar getiri elde ederken nispeten kısa bir süre içinde düşük bir fiyattan alış ve daha yüksek bir fiyattan satış yaparlar. Bunun tersi de geçerlidir.

Al-ve-tut stratejisini benimseyenler daha az kar getiren pozisyonları beklerken, traderlar belirli bir süre içinde kar elde etmeye çalıştıkları için kaypları korumak adına stop-loss emri kullanırlar. Traderlar, genellikle hareketli ortalamalar gibi teknik analiz araçlarını kullanarak işlem yaparlar. Piyasada birkaç türde trader bulunur:

Swing Trader: İşlemler gün ve haftalar arasında yapılır.
Günlük (Day) Trader: Pozisyonlar sadece gece pozisyonu olmadan gün içerisinde yapılır.
Scalping: Scalperlar, hızlı bir şekilde yatırımlarından geri dönüş alabilmek için fiyat dalgalanmalarına ve kısa vadeli yatırım fırsatlarına odaklanırlar.

->Traderlar, kendileri veya bir kurum için kısa vadeli alım satım yapan kişilerdir.
->Trading'in dezavantajları arasında vergiler ve aracı kurumlara/brokerlere birden fazla komisyon ücreti ödeme gibi maliyetler bulunmaktadır.

İlginizi Çekebilir: Başarıya Götüren 7 Trader Alışkanlığı

Yatırım ve Trade Farkları


1.Zaman Farkı: Trader, varlıkları kısa bir süre içinde alıp satma yöntemini benimser. Bu süre bir hafta veya bir gün bile olabilir. Traderlar kısa vadede yüksek performans elde edene kadar varlığı elinde tutarken, yatırımcı al ve tut prensibini benimseyen bir yaklaşıma sahiptir. Yatırımcılar paralarını birkaç yıl veya çok daha uzun bir süre için yatırırlar. Uzun vadeli yatırım yaklaşımında kısa vadeli piyasa dalgalanmaları önemsizdir.

2.Portföy Değeri Farkı: Traderlar, piyasadaki varlıkların fiyat hareketlerine bakarlar. Fiyat yükselirse satış yapabilir, düşerse alabilirler. Yatırım ise piyasada bulunan kaliteli varlıkları uzun süre elde tutarak yıllar boyunca faiz ve temettü ile bu varlıkları birleştirmekten geçer. Yatırım, bir nevi zenginlik yaratma sanatı olduğundan büyük sabır ve beceri gerektirir.

3.Risk Farkı: Kuşkusuz, hem trade hem de yatırım sermayeniz için risk anlamına gelir. Bununla birlikte, fiyatlar kısa sürei çinde yükselerek yüksek getiri sağlayabilirler. Bu da büyük bir risk barındırır. Yatırım da uzun süreli bir sanat eseri gibi olduğundan, gelişmesi biraz zaman alır. Yatırım, kısa vadede nispeten daha düşük risk ve daha düşük getiri içerir, ancak uzun bir süre elde tutulursa faiz ve temettülerin de eklenmesiyle daha yüksek getiri sağlayabilir.

4.Bilgi ve Beceri Farkı: Yatırım ve trade, bilgilerin kullanımı bakımından farklıdırlar. Traderlar, piyasaya zaman ayıran ve öngörülen sürede daha yüksek kar elde etmek için piyasa trendlerini öğrenen yetenekli, teknik bireylerdir. Aynı zamanda piyasanın psikolojisi ile de ilgilidir. Yatırımcılar ise yatırım yapmak istedikleri varlıkları analiz ederler. Yatırım, aynı zamanda öğrenmenin temellerini ve daha uzun vadede yatırımda kalma taahhüdünü de içerdiği için işin bilgi kısmının yanında felsefesini de kapsar.

5.Hedef Farkı: Yatırımcılar kısa bir süre için varlıklara para yatırırlar. Piyasadan yüksek kar elde etmek için hızlıca alım satım yaparlar. Doğru zamanı kaçırmak büyük kayıplara yol açabilir. Kısa vadede daha yüksek gelir elde etmek için şirketlerin o anki performanslarına bakarlar. Yatırımcılar ise kendilerini trendlerden uzak tutarlar ve varlığın değerine yatırım yaparlar. Sahip oldukları varlıkları gözeterek daha uzun bir süre için yatırım yaparlar. Buradaki temel unsur, kişinin yatırım hedefleridir. Eğer kısa vadede para kazanıp o parayla hemen işlem yapmak isteyen bir yatırımcı varsa, trader olarak hedefine ulaşabilecektir. Fakat kişi emeklilik gibi uzun vadeli bir birikimin peşindeyse yatırımcı olarak daha düşük risk ve getiri ile uzun süreli hedeflerine ulaşacaktır.


Bizi sosyal medya hesaplarımızdan takip edin!

Twitter + Facebook + Instagram