Yatırım Fonu Nedir? Ne İşe Yarar?

Yazılar 13 Şub 2022

Yatırım fonu, hisse senetleri, tahviller, para piyasası araçları ve diğer varlıklar gibi menkul kıymetlere yatırım yapmak için birçok yatırımcıdan toplanan bir para havuzundan oluşan bir tür finansal araçtır. Yatırım fonları, fonun varlıklarını tahsis eden ve fon yatırımcıları için sermaye kazancı veya gelir elde etmeye çalışan profesyonel para yöneticileri tarafından işletilir. Bir yatırım fonunun portföyü, izahnamesinde belirtilen yatırım hedeflerine uyacak şekilde yapılandırılır ve korunur.

Yatırım fonları, küçük veya bireysel yatırımcılara profesyonel olarak yönetilen hisse senedi, tahvil ve diğer menkul kıymet portföylerine erişim sağlar. Bu nedenle, her hissedar fonun kazanç veya kayıplarına orantılı olarak katılır. Yatırım fonları çok sayıda menkul kıymete yatırım yapar ve performans genellikle fonun toplam piyasa değerindeki değişiklik olarak izlenir.

Bir yatırım fonu hem bir yatırım hem de gerçek bir şirkettir. Bu ikili doğa tuhaf görünebilir, ancak AAPL'nin bir payının Apple Inc'in bir temsili olmasından farklı değildir. Bir yatırımcı Apple hissesi satın aldığında, şirketin ve varlıklarının kısmi mülkiyetini satın alır. Benzer şekilde, bir yatırım fonu yatırımcısı, yatırım fonu şirketinin ve varlıklarının kısmi mülkiyetini satın alıyor. Aradaki fark, Apple'ın yenilikçi cihazlar ve tabletler yapma işinde olması, yatırım fonu şirketinin ise yatırım yapma işinde olmasıdır.

Yatırımcılar tipik olarak bir yatırım fonundan üç şekilde getiri elde ederler:

1. Fonun portföyünde bulunan hisse senetlerinden elde edilen temettülerden ve tahvil faizlerinden gelir elde edilir. Bir fon, yıl içinde elde ettiği gelirin neredeyse tamamını fon sahiplerine dağıtım şeklinde öder. Fonlar genellikle yatırımcılara ya dağıtımlar için bir çek alma ya da kazançları yeniden yatırıp daha fazla hisse alma seçeneği sunar.

2. Fon, fiyatı artan menkul kıymetleri satarsa, fonun sermaye kazancı olur. Çoğu fon, bu kazançları bir dağıtımdaki yatırımcılara da aktarır.

3. Fon varlıklarının fiyatı artar ancak fon yöneticisi tarafından satılmazsa fon paylarının fiyatı yükselir. Daha sonra yatırım fonu paylarınızı piyasada kâr elde etmek için satabilirsiniz.

Bir yatırım fonu sanal bir şirket olarak yorumlanırsa, CEO'su bazen yatırım danışmanı olarak adlandırılan fon yöneticisidir. Fon yöneticisi, bir yönetim kurulu tarafından işe alınır ve yasal olarak yatırım fonu hissedarlarının çıkarları doğrultusunda çalışmakla yükümlüdür. Çoğu fon yöneticisi aynı zamanda fonun sahibidir. Bir yatırım fonu şirketinde çok az sayıda başka çalışan var. Yatırım danışmanı veya fon yöneticisi, yatırımları seçmeye veya pazar araştırması yapmaya yardımcı olması için bazı analistler kullanabilir. Fonun NAV'sini, hisse fiyatlarının yükselip yükselmediğini belirleyen portföyün günlük değerini hesaplamak için personelde bir fon muhasebecisi tutulur. Yatırım fonlarının, hükümet düzenlemelerine ayak uydurmak için bir veya iki uyum görevlisine ve muhtemelen bir avukata sahip olması gerekir.

Çoğu yatırım fonu çok daha büyük bir yatırım şirketinin parçasıdır; en büyüklerinde yüzlerce ayrı yatırım fonu var. Bu fon şirketlerinden bazıları, Fidelity Investments, The Vanguard Group, T. Rowe Price ve Oppenheimer gibi halkın tanıdığı isimlerdir.

İlginizi Çekebilir: Yatırım Araçları Nelerdir?