YATIRIM FONLARI ve HİSSE SENETLERİNİN KARŞILAŞTIRMASI

Yazılar 8 Haz 2020

Hisse senedi yatırımında bir şirkete ait olan hisseleri satın alırsınız. Yatırım fonuna yatırım yaptığınızda ise birçok şirketin hisselerini tek bir yatırımla elde ederek çeşitliliğe sahip olursunuz.

Hisse senedi, emeklilik gibi uzun vadeli yatırım hedefleri olan yatırımcıların portföyünde büyük yer kaplar. Fakat bu durum, illa ki uzun vadeli hedeflerinizde hisse senedi almanız gerektiğini anlamına gelmez. Yatırım fonu alarak portföyünüzü çeşitlendirip finansal hedeflerinize ulaşabilirsiniz. Peki hisse senetleri ve yatırım fonları arasında ne gibi farklar bulunur? Hangisi daha iyi bir seçenek?

Öğrenmek için okumaya devam edin.

Hisse Senetleri ve Yatırım Fonları Arasındaki Farklar Nelerdir?


Hisse senetleri tek bir şirkete yatırım yaparken, yatırım fonları tek bir fonda potansiyel olarak yüzlerce hisse senedine yatırım yapabilir. Çoğu yatırımcının portföyünün büyük kısmını özellikle maliyeti düşük olan yatırım fonları oluşturuyor. Bu yatırım fonları arasında endeks fonları ve ETF'ler olarak da bilinen borsa yatırım fonları oldukça popüler.

Borsa yatırım fonları, ETF'ler, çeşitlilik ve düşük risk risk barındıran bir tür yatırım fonudur. Fakat bununla birlikte çok büyük bir farkı da vardır: gün boyunca hisse senedi gibi takas edilebilirler. Ayrıca, endeks fonları gibi pasif olarak yönetilen ETF'ler, aktif olarak yönetilen yatırım fonlarına kıyasla genellikle çok daha düşük maliyetlidir. ETF yatırımı, yatırım fonlarının faydalarını sunarken hisse senetlerine yatırım yaparken elde edilen likiditeyi de sunar. Maliyet, risk, performans ve likidite faktörlerine yönelik bu dengeli yaklaşım, ETF'lerin son 10 yılda neden popülaritesinin arttığını açıklamaya yardımcı oluyor.

Peki buradaki kilit nokta nedir? Endeks fonları da ETF'ler de piyasayı yenmek için değil, piyasayı izlemek için tasarlanmıştır. Yani endeks düştüğünde ETF'niz de düşer.

Hem yatırım fonlarının hem de hisse senetlerinin çeşitli avantajları vardır. Hangisinin yatırım tarzınıza en uygun olduğunu belirlemek büyük ölçüde 3 faktöre bağlıdır. Birincisi, ne kadar getiri istediğinize ve ne kadar riski tolere edebileceğinize karar vermelisiniz. Eğer yüksek bir getiri istiyorsanız, daha yüksek riskleri kabul etmelisiniz. İkincisi, yatırımlarınızı araştırmak için ne kadar zamanınız olduğu veya ne kadar zaman harcamak istediğinize de önemlidir. Finansal tablolar veya fonları araştırmak için ne kadar zaman ayırabileceğinizi belirlediğinizde iki yatırım aracından hangisinin sizin için uygun olduğunu belirleyebilirsiniz. Üçüncü faktör ise yatırım yaparken ne tür ücret ve harcamalara açık olduğunuzdur. Burada söz konusu olan ücretler vergi, komisyon, işlem maliyeti gibi birçok ücreti kapsar. Bu iki popüler yatırım aracı arasındaki farklar hakkında daha fazla bilgi edinirken bu üç faktörü aklınızda bulundurmalısınız.

Yatırım Fonlarının Avantajları ve Dezavantajları


+Her fon, birçok şirketin küçük parçalarına sahip olduğundan kolaylıkla portföy çeşitliliği sağlar.
+Aktif olarak yönetilen fonlarda profesyonel yönetim mevcuttur.
+Yatırımcılar yüksek yatırım maliyetlerine maruz kalmazlar.
+Birçok endeks fonu ve ETF'nin yatırım maliyetleri düşüktür.
+Yatırımcılara fazla zaman harcatmazken uyumlu yatırım yönetimleri kullanılır.
...
-Yıllık gider oranları fazla olabilir.
-Birçok fonun minimum yatırım tutarı yüksektir.
-Piyasa kapandıktan sonra genellikle günde sadece bir kez işlem yapılır. Sadece ETF'ler hisse senetleri gibi borsada işlem görürler.
-Vergi oranları daha yüksek olabilir.

Borsa yatırım fonları, hisse senetleri ve yatırımcı arasında aracı gören bir yatırım aracı gibidir. Yatırımcı, ETF'ler sayesinde bir dizi farklı şirkete yatırım yapar. Portföy oluşturmak için bireysel hisse senetlerini seçmek yerine, bir yatırım fonunu tercih ederek tek bir işlemle birçok hisse satın almak çok daha avantajlı olabilir. Bu özelliğiyle yatırım fonları, portföyü için tek tek hisse araştırmak ve portföyü yönetmek için çok fazla zaman harcamak istemeyen yatırımcılar için daha idealdir. Basit bir yatırım portföyü; aktif olarak yönetilen fonlar, endeks fonları veya ETF'lerin bir kombinasyonu olabilecek şekilde oluşturulabilir.

Bununla birlikte, yatırım fonlarının tamamen el altında olmadığını da unutmayın. Yani periyodik olarak portföyünüzü yeniden dengelemek, maliyetleri kontrol etmek ve size uygun risk düzeyinde yatırım yaptığınızdan emin olmalısınız. Bunu yapmak istemiyorsanız bir yatırım danışmanı ile görüşerek portföyünüzü profesyonel bir şekilde yönetebilirsiniz.

Portföy yönetimiyle ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.

Hisse Senetlerinin Avantajları ve Dezavantajları


+Likiditeleri yüksektir.
+Yıllık veya devam eden ücretleri bulunmaz.
+Yatırım yapmayı seçtiğiniz şirketler üzerinde kontrol sahibi olursunuz.
+Vergi konusunda avantajlıdır. Alım/satım yaparken kazançları kontrol edebilirsiniz.
...
-Yatırım fonlarından daha fazla risk taşırlar.
-Yeterince çeşitlendirmek için birçok bireysel hisse senedi bulundurulmalıdır.
-Yatırımcıların portföylerindeki her bir hisse senedini araştırması ve takip etmesi gerektiğinden zaman alıcıdır.
-Genellikle satın almak veya satmak için bir komisyon ödersiniz.

Hisse senetlerini doğrudan satın alarak kendi yatırım fonunuzu oluşturabilir misiniz? Bunu yapmanız mümkün falat tüm işinizi bir kenara bırakıp tüm zamanınızı hisselerinize ayırmak zorunda kalırsınız. Bireysel hisse senetlerinden oluşan bir portföy hazırlamak gerçekten iddialı ve zaman alan bir girişimdir. Her hisse senedi ciddi bir araştırma gerektirir; yatırım yapmayı düşündüğünüz şirketin yanı sıra şirketin yönetim, sektör ve finansal raporlarını da incelemeniz oldukça önemli. Ardından da bu hisse senetlerinin bir kısmını çeşitlilik sağlayacak şekilde ve riski yönetimi yaparak organize edip bir portföy haline getirmeniz gerekecektir.

Bazı yatırımcılar bu yoğunluğu ve heyecanı seviyorlar. Yatırım heyecan verici olmalı mı peki? Belki de biraz sıkıcı olması daha iyidir.

Herkesin tercihi ve durumu farklı olsa da, yatırım kararları söz konusu olduğunda bazı genellemeler vardır. Yatırım riskinizi ve araştırma sürenizi en aza indirmek istiyorsanız ve bunu yaparken bazı ekstra maliyetleri de gözden çıkarıyorsanız yatırım fonları sizin için daha iyi bir yatırım seçeneği olabilir. Öte yandan, finansal araştırmalara derinlemesine dalmak, risk almak ve ücretlerden kaçınmaktan hoşlanıyorsanız, hisse senedi yatırımı aradığınız yatırım aracı olabilir.