XRP’DE FLAŞ GELİŞME! RIPPLE TOKEN’İ XRP’NİN FİYATI ANİDEN NEDEN DÜŞTÜ?

Yazılar 23 Ara 2020

Ripple'ın XRP token’i, 22 Aralık'taki fiyatı 0,51 dolar seviyesindeyken ciddi bir düşüş yaşadı ve yazının yazımı sırasında 0,31 dolara düşerek değerinin %35’inden fazlasını kaybetti. Token’in düşüşü, ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) tarafından Ripple'a karşı başlatılan yasal işlemlerin sonucu olarak görüldü.

Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) 22 Aralık 2020 tarihinde, Ripple Labs Inc. ve iki yöneticisine karşı dava açtığını resmi olarak duyurdu. SEC’in duyurusunda “Ripple ve iki yöneticisinin, 1.3 milyar dolarlık kayıtsız menkul kıymet satışı gerçekleştirmesine istinaden suçlandığı ve bu sebeple dava açıldığı” dile getirildi.

İlgili Makale: Ripple Nedir?

Ripple'a karşı ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) tarafından açılan davaya tepki olarak, çeşitli kripto para borsalarının kripto para birimini listelerinden çıkarmaya başlamasıyla, piyasa değeri açısından üçüncü en büyük kripto para birimi XRP’nin fiyatı %35’in üzerinde düştü.

Kripto para borsaları OSL, Beaxy ve CrossTower, halihazırda ya geçici olarak varlığın ticaretini durdurdu ya da XRP'yi listelerinden kaldırdı. Anderson Kill'in ortaklarından Hailey Lennon, XRP'yi listeleyen borsaların, kripto varlığın bir menkul kıymet olarak kabul edilmesi durumunda risk altında olabileceğini, bunun da daha fazla ticaret platformunun varlığı listeden çıkaracağı anlamına gelebileceğini belirtti.

Ripple ve SEC Davası

SEC'in Ripple’a açtığı davada şirketin, platformlarında "XRP alım ve satımına" izin vermeleri için kripto para borsalarına ödeme yaptığı iddia edildi.

Ripple, XRP'yi bir menkul kıymet olarak kayıtlara geçirmediğinden; ABD’li düzenleyici kurum SEC, yatırımcıların yeterli bilgiye sahip olmadığını ve bu nedenle davalıların mağdur olduğunu savundu.

Ripple şirketi ise, XRP'nin neredeyse tamamen spekülatif bir varlık olarak var olduğunu ve bir para birimi değil, spekülatif bir varlık olarak pazarlanıp satıldığını savundu. Düzenleyici, davalı şirket ve yetkililerinin kazançlarının bir kısmına el konulması ve ayrıca kripto varlık -ya da- menkul kıymetlerini satmalarının yasaklanmasını istedi.

Ripple CEO’su Brad Garlinghouse yaptığı açıklamada, SEC ile bireysel olarak uzlaşma seçeneğine sahip olduğunu, ancak bu yolu seçmemeye karar verdiğini vurguladı. Bu nedenle XRP'nin bir menkul kıymet olup olmadığına, ABD'deki nihai mahkeme kararı resmi olarak karar verecek.

Borsaların XRP Hamlesi

Bazı borsalar, resmi mahkeme kararı açıklanıncaya kadar makul bir süre için XRP ticaretini durduracağını açıkladılar. Asya’da faaliyet gösteren kripto para borsası OSL şunları aktardı:

"ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu'nun Ripple Labs Inc. ve iki yöneticisine karşı yürüttüğü davanın ışığında, OSL platformundaki tüm XRP ödemelerini ve ticaret hizmetlerini derhal, bir sonraki duyuruya kadar askıya aldık."

Bu gelişmelere istinaden Ripple CEO'su Brad Garlinghouse da, şirketin sözkonusu davada mücadele edeceğini açıkça belirtti. Bu arada, XRP'nin fiyatı da son yaşanan gelişmelerle giderek düştü. Son 24 saatte yazının yazımı itibariyle, XRP fiyatı 0,49 dolar seviyelerinden 0,31 dolara düşerek, %35'in üzerinde bir düşüş yaşadı.

Tüm Kripto Para Dünyasını Etkileyecek

Yaşanan düşüşün ardından, XRP sosyal medyada trend listelerine girdi ve hakkında yapılan yorumlar bitmek bilmedi. Yatırımcılar sosyal medyada, XRP'nin en azından SEC ile yasal ihtilafı çözülene kadar şu an için riskli bir varlık olduğuna inandıklarını belirtti.

IOHK CEO'su Charles Hoskinson, ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu'nun (SEC) Ripple’a karşı açtığı davanın tüm kripto para endüstrisi için sonuçları olabileceğini söyledi.

“Bunun bir bütün olarak endüstri için önemli olmasının nedeni, gelecekte SEC'in bir şeyin menkul kıymet olup olmadığını nasıl gördüğü konusunda derin bir etkiye sahip olabilecek olmasıdır.

Bu gidişle borsalar üzerinde daha fazla yük olacaktır. Bu yüzden, yeni token listeleme borsalarında bunun daha fazla tedbir getireceğini hissedebiliyorum. Yani bu hiçbir şekilde küçük bir olay değil. Bu muhtemelen sektörümüzün tarihindeki en büyük düzenleyici olaydır. İleride çok fazla etkisi olacak.”

Kaynak:

https://news.bitcoin.com/

https://www.cryptoglobe.com/

https://dailyhodl.com/

https://tokeneo.com/