VENEZUELA GİZLİCE PETROL MÜ İHRAÇ EDİYOR?
Son GPS sinyallerine göre, Liberya bayrağını taşıyan devasa bir petrol tankeri olan Dragon'un Fransa kıyılarında bir yerde yüzüyor olması gerekiyordu. Bunun yerine, şu anda Venezuela’dan binlerce km uzakta, Rus petrol devi Rosneft Oil Co PJSC’nin sözleşmesi uyarınca, Bloomberg’in ve nakliye raporlarının da derlediği bilgilere göre 2 milyon varil petrol yükledi. Bu nasıl mümkün olabilir? Verilere göre, geminin transponderlerinin Venezuela sularına girmeden önce kapatıldı.
ABD YAPTIRIM MI UYGULADI?
ABD’nin Çin’li bir nakliye gemisinin peşine düştüğü zamandan bu yana (Çin'in yaptırım uygulanan İran’a mal taşıdığını duyduktan sonra) sevkiyat verilerine göre, geçtiğimiz ay petrol tankerlerinin konum sinyallerini kapatma uygulamaları arttı. ABD, Venezuela’daki Nicolas Maduro hükümetini petrol gelirlerine muhtaç bırakarak sıkmaya çalışıyor. Ancak gittikçe daha fazla sayıda tanker yaptırımlardan kaçma tekniğini kullanıyor ve ABD yaptırımlarından bu yana Venezuela'nın ham üretiminin artmasına da yardımcı oluyor gibi görünüyor.
Venezuela, kasım ayının ilk 11 günü içinde 10.86 milyon varil ham petrol yükleyerek geçen ayın aynı dönemindeki hacminin iki katından fazlasına ulaştı. Bu varillerin yaklaşık yarısı, Bloomberg'in derlediği verilere göre daha sonra Çin ve Hindistan'a kargo teslim eden ve transponderlerini kapatan gemilere yüklendi.
Dragon yöneticisi Dynacom Tankers Management Ltd. e-postayla yaptığı açıklamada, “Ocak 2019’dan bu yana, yönetimimiz altındaki hiçbir geminin hiçbir zaman ABD’nin yaptırım uyguladığı herhangi bir kuruluşla herhangi bir sözleşmeye girmediğini ve ABD’nin yaptırımlarını ihlal etmediğimizi belirtiriz” dedi. Şirket, Dragon'un sinyalinin son üç haftadır neden kapalı olduğunu ya da geminin Güney Amerika ülkesine yerleşip yerleşmediği konusunda yorum yapmadı.
Bu arada Rosneft, e-postayla gönderilen bir bildiride, kendisinin ve bağlı kuruluşu RTSA'nın “bu lojistik zincirine gemi kiralamadığını” söyledi. Otomatik Tanımlama Sistemleri olarak bilinen transponderlerin çevrimdışı olmaları mümkün olsa da, genellikle uzun süre bu şekilde kalmazlar. Petrol taşıyan gemileri gizleme uygulaması pek de yeni değil ve rekabet amacıyla veya başka nedenlerle de uygulanabilir. ABD hükümeti tarafından onaylanan başka bir OPEC üyesi olan İran da petrolünü ihraç etmek için gemilerinde bu uygulamayı kullanıyor.
ABD, geçtiğimiz günlerde İran ham petrolü işlendiği iddiasıyla Zhuhai Zhenrong Co. ve bir COSCO Shipping Corp. birimi gibi Çinli petrol ithalatçıları ve nakliyecilerini hedef aldı. Gemi takip verilerine göre Zhuhai ve COSCO, gemilerini rutin olarak sinyalleri açık durumdayken işletiyorlar.
ABD'nin uyguladığı yaptırımlar nedeniyle alıcıları sınırlanan ve petrol tankerlerine erişimi kısıtlanan Venezuela petrol üretimi, eylül ayında 16 yılın en düşük seviyesi olan günlük 644.000 varile düştü ve Maduro rejiminin çok ihtiyaç duyduğu fonlar kesildi. Bu yılın başlarında Venezuela, nakliye verilerine göre, yaptırılan gemileri yeniden adlandırarak ve uydu takip sistemini kapatarak Küba'ya yaptığı teslimatları gizledi. ABD Hazine Departmanı'nın açıklamalarına göre Trump yönetimi, Karayipler'e petrol tedarikini kesmek istediğini çünkü Karayipler'in Maduro’ya istihbarat, savunma ve güvenlik yardımı için ödeme yapılmasını sağladıklarını açıkladı.
Çin’in devlete ait petrol devi Sinopec’in ticaret kolu olan Unipec’in de dahil olduğu şirketler, geçtiğimiz 12 ay boyunca Venezuela limanlarında faaliyet gösteren petrol tankerlerinin kullanımını yasakladıktan sonra işlerin rengi iyice değişmeye başladı. Unipec, sözleşmelerine resmi bir zeyilname (ek sözleşme) verirken, durum hakkında bilgisi olan kişilere göre, diğer kuruluşlar gayri resmi olarak Venezuela'nın gemilerinden kaçınıyor.
Petrol şirketi Petroleos de Venezuela SA; Hindistan'dan Reliance Industries Ltd. dahil olmak üzere bazı müşterileri geri kazanırken, Tayland'dan Tipco Asphalt Public Co. da iki aylık devamsızlığın ardından Venezuela'ya geri döndü.,
Petrol ve diğer emtialardaki son fiyatları görmek ve yorum yapmak isterseniz buraya tıklayabilirsiniz.
Kaynak:
https://www.bloomberg.com/news/articles/2019-11-14/secret-ships-boost-venezuelan-oil-exports-despite-u-s-sanctions