VARLIK TAHSİSİ FONLARI NASIL ÇALIŞIR?
Varlık tahsisi fonu, çeşitli varlık sınıflarıyla çeşitlendirilmiş bir yatırım portföyü sunar. Portföyün varlık dağılımı, varlık sınıflarının bir karışımı şeklinde sabit veya değişken olabilir. Yani yatırımcılar belli bir varlık sınıfına belirli oranda yatırım yapabilir veya piyasa koşullarına bağlı olarak çeşitli varlık sınıflarına birden de yatırım yapabilirler. Varlık fonları için en popüler varlık kategorileri genellikle hisse senetleri ve tahvillerdir.
Varlık Tahsisi Fonu Nedir?
Varlık tahsisi fonları, yatırımcıların portföylerini çeşitlendirmelerine yardımcı olan fonlardır.
Yatırımcılar, risk toleranslarına göre fon seçimi yapmalıdır. Varlık tahsisi fonları, modern portföy teorisinden geliştirilmiştir. Modern portföy teorisi, yatırımcıların çeşitlendirilmiş bir portföye yatırım yaparak optimum getiri elde edebileceğini göstermektedir. Modern portföy teorisi yatırımının standart uygulamaları; hisse senetleri, tahviller ve diğer eşdeğer varlıkları içerir. Ayrıca bu teori, bir portföyün yatırımcıların risk toleransına nasıl daha uygun hale getirilebileceği konusunda fayda sağlar. Bunu yaparken de varlık çeşitliliğini ortaya koyar.
Varlık tahsis fonları, yatırımcılar için değişen tahsisler ve varlık kombinasyonları ile modern portföy teorisinin basitleştirilmiş bir uygulamasını sağlar. En yaygın varlık tahsis fonu dengeli olan fon tipleridir. Dengeli bir fon %60 hisse senedi ve %40 tahvil gibi sabit gelirli varlıkların dengeli bir şekilde tahsis edildiği fondur. Yatırımcılar genellikle geniş piyasa çeşitliliği aradıkları için popüler bir strateji haline gelen 60/40 stratejisine sahip birçok fon bulabilirler. Varlık tahsis fonları risk toleransına göre değişen seviyelerde çeşitlilik sunar.
İlgili Makale: Yatırım Fonu Nedir?
Varlık Tahsisi Fonlarının Özellikleri
Bir varlık tahsisi belirlendikten sonra, fonlar çeşitli şekillerde yönetilebilir. Bazı fonlar, farklı piyasa risklerine uygun olarak çeşitli borsa yatırım fonlarına yatırım yapmayı seçebilir. Diğer fonlar, her bir varlık sınıfında en yüksek performansı gösteren menkul kıymetleri seçmek için temel analiz kullanarak daha aktif bir yaklaşım benimseyebilir. Genel olarak çoğu fon, gelişen piyasa koşullarına ve ekonomik ortamlara tepki olarak menkul kıymetleri aktif olarak izleyecek ve yeniden tahsis edecektir.
Popüler varlık tahsis fonları arasında iShares Core Agressive Allocation ETF (AOA), iShares Core Conservative Allocation ETF (AOK), Vanguard Balanced Endeksi (VBINX) gibi fonlar bulunur. Bu fonlar, bağlı oldukları endeksleri izleyerek çeşitlilik sağlarlar. Yatırımcılar, piyasada her tipte fon bulunduğundan kendi risk toleranslarına uygun bir fonu rahatlıkla seçebilirler.
Varlık Tahsis Stratejisi
İhtiyatlı bir yatırım planı, uzun vadede getiri elde etmek için yoğunlaşmış bir portföye dayanan bir plan değildir. Bunun yerine, varlık sınıfları arasında çeşitlilik sağlayan bir portföye sahip olmalı ve uzun vadede iyi bir getiri elde etme yolunda ilerlemek gerekir. Hiçbir varlık sınıfın her zaman kazanan olmaya devam etmez ve farklı varlık sınıfları, farklı yıllarda daha iyi/kötü performans gösterebilir. Bunun nedeni, farklı varlık sınıflarının benzer makroekonomik değişikliklere farklı şekillerde tepki vermeleridir. Bu nedenle, çeşitlendirilmiş bir portföye sahip olmak yatırımcıların farklı varlık sınıflarından en iyi şekilde yararlanması konusunda yardımcı olur.
Risk profilindeki değişiklikler yaş faktörünün etkisiyle değişebilir. Portföydeki varlık dağılımını sürdürmenin temel kurallarından birisi olarak yaş faktörünü öne sürebiliriz. Buradaki temel fikir, kişilerin yaşlarına denk seviyede borçlanma araçlarına yatırım yapmasıdır. Böylece borç piyasası da dengede kalabilir.
Yatırım stratejileriyle ilgili detaylı bilgi almak isterseniz buraya tıklayabilirsiniz.
Varlık Tahsisinin Önemi
Farklı varlık sınıflarına yatırım yapmak, portföyün tek bir varlık sınıfına bağlı kalmamasını sağlayarak yatırım riskini büyük ölçüde azaltır. Ayrıca, farklı varlık sınıflarındaki ekonomik döngülerin yapısı göz önüne alındığında, yatırımcıların portföylerini çeşitlendirmesi getiri açısından da yararlıdır. İhtiyatlı bir varlık tahsis stratejisi, yatırımın türü, bu yatırımın zamanlaması ve son olarak yatırımların çeşitli varlık sınıflarına oranı üzerinde odaklanarak devam eder.
Ayrıca, daha geniş varlık sınıflarında bile farklı piyasa segmentlerinde çeşitlilik gösterilmelidir. Örneğin, özkaynaklar içinde yatırımcılar riskleri azaltmak için orta büyüklükte, küçük ve büyük sermayeli şirketlere dağıtılmış bir portföy oluşturabilirler. Daha büyük bir çeşitlilik sağlamak için portföylerinin küçük bir kısmını uluslararası öz kaynaklara tahsis edebilirler.
Çeşitlendirilmiş bir portföy oluşturmak ve yatırımları farklı varlık sınıflarına tahsis etmek doğru bir yatırım kararı olsa da, varlık tahsisinin periyodik olarak gözden geçirilmemesi portföyün sağlığı için zararlı olabilir.
Sonuç
Hisse senedi piyasalarındaki mevcut volatilite (oynaklık) nedeniyle, varlık tahsisi fonları yatırımcılar için faydalı olacaktır. Bunun sebebi, bu fonların piyasa koşullarına ve ekonomik görünüme bağlı olarak uygun bir varlık tahsisi stratejisi benimsemeyi amaçlamasıdır. Özkaynak ve borç araçlarına yapılan yatırımlarla yatırımcılar portföy çeşitliliği elde ederler. Varlık tahsisini varlık tahsisi fonları aracılığıyla dinamik olarak yönetmek ihtiyatlı bir yatırım stratejisi olarak kabul edilebilir. Varlık tahsisi, uzun vadede sağlam bir getiri sahibi olmanın anahtarı olma eğilimindedir. Bu nedenle, güçlü bir varlık tahsisi stratejisi finansal refah yolunuzdur diyebiliriz.
Kaynaklar:
www.utimf.com
www.morningstar.com