UZUN VADELİ YATIRIM REHBERİ: STRATEJİLER ve ARAÇLAR

Yazılar 1 Nis 2021

İçinde bulunduğumuz ekonomik koşullarda yatırımın önemi daha da ortaya çıktı. Özellikle uzun vadeli yatırım daha çok konuşulur oldu. Pandemiyle birlikte bazı yatırımcılar keşke demek zorunda kaldı. Uzun vadeli yatırım, zor zamanlarda koruyucu ve destekleyici bir etkiye sahip olabilmektedir.

Peki uzun vadeli yatırım nedir ve hangi stratejiler önemlidir? Hadi inceleyelim.

Uzun Vadeli Yatırım Nedir?

Bir yatırımcı açısından uzun vadeli yatırım; potansiyel olarak daha fazla getiri elde etmek için belli miktarda risk kabul ederek uzun vadeli yatırım yapmaktır. Uzun vadeli yatırım araçları arasında hisse senedi, altın gibi emtialar, mevduat, tahvil, gayrimenkul, vb. olabilir.

Bir şirket açısından uzun vadeli yatırım; şirket bilançosunda yer alan hisse senedi, tahvil, gayrmimenkul, nakit gibi yatırımların hesaplarını temsil eder. Şirketler genelde bu varlıkları en az bir yıl elinde tutmayı planlar.

Uzun vadeli yatırımlar, kısa vadelilere göre daha düşük riskli kabul edilir. Bunun sebebi olarak genelde uzun vadeli yatırım araçlarının piyasa volatilitesinden anlık ve büyük oranda etkilenmemesi, istikrarlı olmaları, ekonomide çok büyük değişiklikler ya da bir olay olmadığı müddetçe bir volatilite vb. durumlar gösterilir.

Şimdi uzun vadeli yatırımlar için stratejilere göz atalım.

Finansal Durumunuzu Dengeleyin

Hayattaki her şeyde olduğu gibi parada da dengenin önemi büyüktür. Yatırımda dengenin olmaması demek, belli yatırım araçlarına fazla odaklanmak veya agresif bir strateji izlemek anlamına geliyor. Böyle bir durumda risk artar ve yatırımcılar yüksek kayıp verebilir. Yatırımda dengeyi sağlamak için yatırım araçlarını portföyde dengeli bir şekilde çeşitlendirmek gerekir.

İsteklerinizi Belirleyin

Uzun vadeli bir yatırım için uzun vadede ne yapmak istediğiniz önemlidir. Ev almak, farklı bir ülkeye gitmek, iş kurmak, çocukların eğitimi gibi birçok ihtiyaca yönelik uzun vadeli bir yatırım tercih edebilirsiniz. Bu konuda net olmak çok önemlidir çünkü ilerleyen zamanlarda isteğiniz değişirse yatırımınızda büyük stratejik değişiklikler yapmanız gerekebilir. Bu durum, mali dengenizi etkileyebilir.

Kendinize Zaman Belirleyin

İsteklerinizi belirledikten sonra hedefinize uygun bir zaman aralığı belirlemelisiniz. Örneğin, ev peşinatı için uzun vadeli yatırım yapacaksanız kaç yıla ihtiyacınız olduğunu hesaplamanız gerekir. Hedefiniz her ne olursa olsun, ona ulaşmak için ne kadar zamana ihtiyacınız olduğunu az çok belirlemeniz gerekir.

Küçük Değişiklikler Yapın

Kısa vadeli yatırımcılar saatlik, günlük veya haftalık işlem yapabilirler. Anlık değişimlerde anlık işlemler yaparak risk alabilirler. Fakat durum uzun vadeli yatırımcılarda böyle değildir. Uzun vadeli yatırımcılar, portföylerinde küçük değişiklikler yaparak ilerler. Kısa vadeli değişikliklerden ziyade, uzun zaman içinde tesiri olabilecek değişikliklere yönelik adımlar atmayı tercih ederler. Bunu yapmak büyük sabır gerektirir.

Yatırım Risklerini İyi Anlayın

Uzun vadeli yatırım araçları, diğerlerine kıyasla daha düşük riskli kabul edilseler de her yatırım aracı risk taşır. Örneğin, hisse senetleri genelde tahvillere kıyasla daha yüksek risk barındırır. Bu nedenle, bazı yatırımcılar portföylerinde hisse seneletlerine daha az yer vermeyi tercih edebiliyorlar. Her bir yatırım aracının risk oranlarını karşılaştırmak ve hepsinin riskli olduğunu anlamak, yatırım yoluna çıkarken büyük önem taşır.

En Çok Tercih Edilen Uzun Vadeli Yatırım Araçları

Giderek popülerleşen uzun vadeli yatırım araçlarından en çok tercih edilenler arasında aşağıdakiler bulunuyor:

-Gayrimenkul
-Hisse senedi
-Altın
-Tahvil
-Borsa Yatırım Fonları
-Mevduat

İlginizi Çekebilir: Yatırım Araçları Nelerdir?

Hedefleriniz doğrultusunda risk yönetimini de atlamadan kendinize uygun bir yatırım aracıyla uzun vadeli bir yatırım yapabilir ve iyi bir getiri elde etme şansı kazanabilirsiniz. Bunu yaparken finansal danışmanlardan hizmet alabilirsiniz. Sabırlı olmayı ve amacınız doğrultusunda işlem yapmayı unutmayın.


Bu yazıda yer alan bilgiler yatırım tavsiyesi olmayıp yalnızca bilgilendirme amaçlıdır.