Petrol Fiyatları, Artan Arz ve Zayıf Talep Beklentileriyle Düşüyor!

haber 17 Kas 2021

Ham petrol fiyatları Pazartesi günü arzın artacağı beklentileriyle düşerken, artan enerji maliyetleri ve artan COVID-19 vakalarının da talep üzerinde baskı oluşturduğu görülüyor.


Düşüş, BM iklim müzakerelerinin Cumartesi günü sona erdiği ve ilk kez fosil yakıtları küresel ısınmanın ana sebebi olarak gösteren bir anlaşmayla sona ermesinin ardından geldi.


Petrol piyasaları, güçlenen bir dolar ve Başkan Joe Biden yönetiminin fiyatları soğutmak için ABD Stratejik Petrol Rezervi'nden petrol çıkarabileceğine dair spekülasyonların etkisiyle son üç haftadır düşüşteydi.


Mevcut petrol fiyatlarındaki zayıflığın bir diğer önemli nedeni ise artan COVID-19 enfeksiyon oranları ve buna bağlı olarak karantinalar veya kısıtlamalar nedeniyle küresel petrol talebine ilişkin endişeler gibi görünüyor.


Avrupa yeniden COVID-19 pandemisinin merkez üssü haline geldi ve bu durum bazı hükümetleri aslında beklenmeyen karantinaları yeniden uygulamayı düşünmeye sevk ederken Çin, Delta varyantının neden olduğu en büyük salgınının yayılmasıyla mücadele ediyor.


Bu arada, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) geçen hafta, yüksek enerji fiyatlarının ekonomik toparlanmayı engellemesi nedeniyle dördüncü çeyrek için dünya petrol talebi tahminini geçen ayın tahmininden günlük 330.000 varil (bpd) düşürdü.


Enerji fiyatları fiyatlarındaki bu durum, artan enflasyon, pandeminin tekrar yükselişe geçmesi gibi sebeplerle tüm dünya ülkelerinin ekonomileri baskı altında. Petrol talebinde tekrardan bir atışın yaşanması ve enflasyonun daha da tırmanmasına bir de pandeminin daha yaygın hale gelmesi de eklenirse önümüzdeki günlerde tüm dünyayı zor dönemlerin beklediğini söylemek mümkün.