ULUSLARARASI TURİZMDE OLASI 3 SENARYO
Uluslararası turizm, 2020'nin ilk çeyreğinde %22 azaldı ve yıllık bazda %60-80 oranında düştü.
Dünya Turizm Örgütü'nün (UNWTO) yayımladığı en son verilere göre, COVID-19 salgını 2020'nin ilk çeyreğinde uluslararası turist sayısında %22 düşüşe neden oldu. Birleşmiş Milletler ajansına göre, virüs salgını 2019 rakamlarına göre yıllık bazda % 60-80 arasında bir düşüşe neden olabilir. Bu, milyonlarca geçim kaynağını riske atıyor ve ülkelerin sürdürülebilir kalkınma hedeflerini tehdit ediyor.
UNWTO Genel Sekreteri Zurab Pololikashvili: “Dünya, eşi görülmemiş bir sağlık ve ekonomik krizle karşı karşıya. Ekonominin en yoğun işgücü sektörlerinden birisini barındıran turizm de bundan çok etkilendi."
Covid19 Salgınının Turizme Etkisi
Mart ayında birçok ülkede karantina uygulamalarının başlamasının yanı sıra, seyahat kısıtlamalarının da ortaya çıkması ve havaalanlarıyla ulusal sınırların kapatılmasının ardından turist sayısı %57 oranında keskin bir düşüş yaşadı. Bu da yaklaşık 80 milyar dolarlık gelir kaybına denk geliyor.
Asya ve Pasifik bölgesi en çok etkilenen yer olsa da (-33 milyon turist), Avrupa'daki etki yüzde olarak daha düşük olmakla birlikte hacim olarak oldukça yüksektir (-22 milyon).
2020 Uluslararası Turizm Senaryoları
Salgın ve belirsizlik hâkimiyetini sürdürdüğü için 2020 yılı için beklentiler birkaç kez düşürüldü. Mevcut senaryolar, turist seyahatlerinde % 58-78 arasında olası düşüşlere işaret ediyor. Aşağıdaki 2020 senaryoları, uluslararası sınırların kademeli olarak açılması için üç olası tarihe dayanmaktadır:
Senaryo 1: Uluslararası sınırların kademeli olarak açılması ve Temmuz ayı başlarında seyahat kısıtlamalarının hafifletilmesine dayalı senaryo (%-58)
Senaryo 2: Uluslararası sınırların kademeli olarak açılması ve Eylül başında seyahat kısıtlamalarının hafifletilmesine dayalı senaryo (% -70)
Senaryo 3: Uluslararası sınırların kademeli olarak açılması ve seyahat kısıtlamalarının sadece Aralık ayı başlarında hafifletilmesine dayanan senaryo (% -78).
Bu senaryolarda, gelirler sırasıyla 1.17 trilyon $, 2.22 trilyon $ ve 3.3 trilyon $ düşecek.
Not: Bu grafikte sunulan senaryolar tahmin değildir. Ulusal sınırların kademeli olarak açılması ve hâlâ yüksek belirsizliğe tabi olan farklı tarihlerde seyahat kısıtlamalarının kaldırılmasına bağlı olarak varışlarda alternatif aylık değişiklikleri temsil ediyor.
Bu senaryolar altında, uluslararası seyahatlerde talep düşüşünün etkisi şu anlama gelebilir:
-850 milyon - 1,1 milyar kişi arası uluslararası turist kaybı,
-Turizmden elde edilen ihracat gelirinin 910 milyar - 1.2 trilyon USD olması
-Doğrudan turizm sektörüyle alakalı 100 - 120 milyon iş sahasının risk altında kalması
Bu, 1950'den beri uluslararası turizmin karşılaştığı en büyük krizdir. Bu krizin etkileri ise dünyanın farklı bölgelerinde ve farklı zamanlarda değişen derecelerde hissedilecek. Asya ve Pasifik'in ise ilk sırada toparlanması bekleniyor.
2021'de Sektörde İyileşme Olacak
UNWTO'nun araştırmasına göre, iç talebin uluslararası talepten daha hızlı toparlanması bekleniyor. Çoğunluk 2021'de iyileşme belirtileri görmeyi bekliyor. Daha önceki krizlere dayanarak, öncelikle ziyaret amaçlı ve iş seyahatlerindeki toparlanmanın hızlı olması bekleniyor. Uluslararası seyahatlerin toparlanmasına ilişkin tahminlerin çoğu, 2020'deki toparlanmanın Afrika ve Orta Doğu bölgelerinde olumlu olarak gerçekleşeceğini öngörüyor. Fakat Amerika ve Avrupa'daki uzmanlar pek iyimser değil ve iyileşme görmeyi yakın zamanda beklemiyorlar. Kısacası, görünüm oldukça karışık.
...
Kaynak: unwto.org
Bizi sosyal medya hesaplarımızdan takip edin!
Twitter + Facebook + Instagram