Uluslararası Enerji Ajansı: Dünya ‘Gerçek Anlamda İlk Küresel Enerji Krizini' Yaşıyor

Yazılar 26 Eki 2022

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) başkanı Fatih Birol 25 Ekim Salı günü yaptığı açıklamada, dünya çapında sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) pazarlarının sıkılaşması ve arzı kesen büyük petrol üreticilerinin dünyayı "ilk gerçek küresel enerji krizinin" ortasına sürüklediğini söyledi.

IEA İcra Direktörü Fatih Birol, Singapur'da Uluslararası Enerji Haftası kapsamında yaptığı konuşmada, Ukrayna krizinin ortasında Avrupa'ya artan LNG ithalatının ve Çin'in akaryakıt iştahında potansiyel bir toparlanmanın piyasayı daraltacağını, çünkü gelecek yıl sadece 20 milyar metreküp yeni LNG kapasitesinin piyasaya sürüleceğini söyledi.

Birol, aynı zamanda, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve OPEC+ olarak bilinen müttefiklerinin günde 2 milyon varil (bpd) üretimi kısma yönündeki son kararının "riskli" bir karar olduğunu vurguladı. Çünkü küresel petrol talebi IEA’nın öngörüsüne göre bu yıl günde 2 milyon varile yakın artacak, dedi.

"(Bu) özellikle riskli, çünkü dünyadaki birçok ekonomi resesyonun eşiğinde, eğer küresel resesyondan bahsediyorsak... Bu kararı gerçekten talihsiz buldum" dedi.

Petrol, doğal gaz ve kömür de dahil olmak üzere bir dizi enerji kaynağında yükselen küresel fiyatlar, artan gıda ve hizmet enflasyonuyla mücadele eden tüketicileri de etkiliyor. Yüksek fiyatlar ve tayınlama olasılığı, Kuzey Yarımküre kışına girmeye hazırlanan Avrupalı ​​tüketiciler için potansiyel olarak tehlikeli.

Birol, havanın ılıman kalması durumunda Avrupa'nın bu kışı biraz yıpranmış olsa da atlatabileceğini söyledi.

Son derece soğuk ve uzun bir kış geçirmedikçe, örneğin Nordstream boru hattı patlaması gibi herhangi yeni bir sürpriz de olmadıkça, Avrupa bu kışı ekonomik ve sosyal açıdan bazı sıkıntılarla da olsa atlatacaktır” dedi.

Birol, petrol için tüketimin 2023'te günde 1,7 milyon varil artmasının beklendiğini, bu nedenle dünyanın talebi karşılamak için hala Rus petrolüne ihtiyacı olacağını söyledi.

G7 ülkeleri, Ukrayna savaşının ardından Moskova'nın gelirlerini sınırlamak için gelişmekte olan ülkelerin Rus petrolünü daha düşük fiyatlarla satın almalarına izin verecek bir mekanizma önerdi.

Birol, planın hala çözülmesi gereken birçok ayrıntısı olduğunu ve büyük petrol ithal eden ülkelerin desteğinin gerekeceğini söyledi.

Birol, enerji krizinin temiz kaynakları hızlandırmak ve sürdürülebilir ve güvenli bir enerji sistemi oluşturmak için bir dönüm noktası olabileceğini söyledi. “Ülkeler enerji teknolojilerini ve yenilenebilir enerjiyi bir çözüm olarak gördükleri için enerji güvenliği, enerji geçişinin bir numaralı itici gücüdür" dedi.

IEA, 2022'de %8 olan yenilenebilir enerji kapasitesi büyüme tahminini, bu yıl 400 gigawatt'a yakın yenilenebilir kapasitenin eklenmesiyle, bir önceki yıla göre %20'lik bir artış ile revize etti.

Birol, Avrupa'daki ve başka yerlerdeki birçok ülkenin, Rus gazının yerini alacak izin ve lisans işlemlerini askıya alarak yenilenebilir kapasite kurulumunu hızlandırdığını söyledi.