Ulusal Grev Fransa'nın Enerji Sektörünü Sekteye Uğrattı

Yazılar 9 Eki 2022

29 Eylül Perşembe günü Fransa'da aşırı sol sendikaların daha yüksek ücret talep etmek için ülke çapında bir grev çağrısında bulundu. Nükleer enerji endüstrisi işçileri de greve katılınca grev enerji sektörünü alt üst etti. Grevler ayrıca TotalEnergies rafinerilerini de üçüncü gün vurdu.

Elektrik sendikası FNME'nin 24 saatlik grevi, Fransa'nın halihazırda rekor sayıda nükleer reaktör kesintisiyle karşı karşıya olduğu bir zamanda elektrik şebekesinin kapasitesini düşürdü.

EDF güç grubundan elde edilen veriler, grevin nükleer enerji üretimini sabah saatlerine kadar 3,3 gigawatt (GW) azalttığını gösterdi. Hidroelektrik üretimini ise 610 megawatt (MW) azalttı.

Grevin ayrıca okullarda ve ulaşımda bir miktar aksamalara neden olması bekleniyor.

Başkan Emmanuel Macron, Fransa'nın emeklilik sisteminde reform planlarını sürdürürken, bu grev sendikaların desteği harekete geçirme yeteneğinin bir testi ve potansiyel sosyal huzursuzluğun bir barometresi olarak göze çarpıyor. Hükümetinin Noel'e kadar yasa taslağı hazırlaması bekleniyor.

Perşembe günkü protestolara öncülük eden CGT sendikasının lideri Philippe Martinez, France 2 Television'a verdiği demeçte, "Bizim için bu bir başlangıç, bir hareketin başlangıcı" dedi.

Daha ılımlı CFDT sendikası grev çağrısından kaçındı, ancak sendika başkanı Laurent Berger, hükümetin emeklilik reformlarında çok ileri ve çok hızlı gitmesi halinde bu yıl sokak protestoları yapılacağını söyledi.

Avrupa'nın yaşam maliyeti krizi, özel ve kamu şirketleri, artan fiyatların etkisini hafifletmek için işçilerden gelen taleplerle karşı karşıya kaldıkça ücret enflasyonu üzerinde yukarı yönlü baskı oluşturuyor.

CGT'den Martinez BFM televizyonuna verdiği demeçte, "Ülkede satın alma gücü sorunu olduğu için ücretler artırılmalı" dedi.

Ulaştırma ve enerji sektörlerinden üyeler içeren CGT sendikası, asgari ücretin ayda 2.000 Euro'ya (1.947.80 $), haftada 32 saate çıkarılmasını ve işçilerin 60 yaşında emekli olmasını destekliyor. Martinez diğer sendikaları grev eylemini desteklemeye çağırdı. “Kazanmak istiyorsak tüm sendikalar bir arada olmalı” dedi.

Bir CGT sendika temsilcisi Reuters'e verdiği demeçte, grevler TotalEnergies'in petrol ürünlerinin rafine edilmesini ve teslimatları aksattığını, çünkü Fransa genelinde yedi tesiste kesintilerin devam ettiğini söyledi.

CGT sendika delegesi Thierry Defresne, Normandiya'daki Gonfreville rafinerisindeki 240.000 varil/gün (bpd) üretimin Perşembe günü kapalı kaldığını ve teslimatların da sahadan engellendiğini söyledi. Bölgedeki grevin olası bir devamına bu gece karar verileceğini de sözlerine ekledi.

Greve katılım tahminlerine göre, banliyö treni hizmetlerinde başkente ve metro operasyonlarına yönelik aksamalar şiddetli olmaması bekleniyor. Ortalama olarak üç otobüsten ikisinin Paris'te çalışması bekleniyor.