TÜRK LİRASI NEDEN DEĞER KAYBETTİ? PROF. DR. ÖZGÜR DEMİRTAŞ AÇIKLADI

Yazılar 21 Haz 2021

Sabancı Üniversitesi Finans Kürsü Başkanı Özgür Demirtaş, TL'deki değer kaybının nedenlerini ve neler yapılması gerektiği üzerine açıklamalarda bulunduğu bir video paylaştı. Dolar/TL 8,77'yi görmüşken Demirtaş'ın videosu trend oldu.

Özgür Demirtaş, paylaştığı YouTube videosunda dolar/TL'nin 2009'dan bu yana gördüğü değişimi gösterdi ve Türk lirasının çok ciddi değer kaybı yaşadığını ifade etti. Parite, 2009'da 1,2 TL iken 2021'de 8,70'in üzerini gördü.

"Maalesef Türk lirası çok ciddi bir şekilde değer kaybetmiş durumda. Bu da tabii bizim belimizi kırıyor, belimizi büküyor. Alım gücümüz düşüyor. Daha önce... bundan 10-15 yıl önce alabildiklerimizi artık alamıyoruz. Tüketebildiklerimizi artık tüketemiyoruz çünkü çok daha pahalı artık her şey."

Alınan her şeyin rezerv para birimi olan dolara endeksli olduğunu ifade eden Demirtaş, bu sebeple Türkiye için doların önemli olduğunu vurguladı.

TL Neden Değer Kaybetti?

Özgür Demirtaş, TL'de bu noktaya nasıl gelindiğini tek tek açıklarken ilk hata olarak merkez bankası politikasının yanlış olmasına değindi ve faiz politikasının yanlış olduğunu söyledi. Ekonomiste göre, faizler olmaması gerektiği kadar düşük tutuldu.

"İkinci hatamız, rezerv satarak dolar/TL'yi tutabileceğimizi sandık." diyen ekonomist, üçüncü hata olarak ticaret partnerleriyle daha iyi ilişki kurulmamış olmasını gösterdi.

Özgür Demirtaş'ın konuşmasının tamamını izlemek için: