TREND ANALİZİ NEDİR?

Yazılar 20 Ara 2019


Trend analizi, teknik analizde yakın zamanda gözlemlenen trend verilerine dayanarak gelecekteki hisse senedi fiyat hareketlerini tahmin etmeye çalışan dinamik bir analizdir. Trend analizindeki ana fikir, geçmişte hisselerde görülmüş olan hareketlerin gelecekte neler olacağı konusunda yatırımcılara bir fikir vermesidir. Yükselen, yatay ve düşüş trendi olmak üzere 3 temel trend türü vardır.

Formülü:
Trend Yüzdesi = (İlgili Yıldaki Varlığın Değeri / Baz Yılı Değeri) x 100

Trend analizi, bir boğa piyasası gibi belli trendleri tahmin etmeye çalışır ve bu trendi, veriler piyasada ters yönlü bir hareketlilik gösterene kadar sürdürür. Trendlere göre hareket etmek yatırımcılara kar sağlayabildiği için trend analizi oldukça faydalıdır.

Trend Nedir?


Trend, piyasanın belirli bir süre zarfında aldığı genel yöndür. Trendler (eğilimler), sırasıyla boğa ve ayı piyasaları ile ilgili olarak hem yukarı hem aşağı yönde olabilir. Bir yönün trend olarak kabul edilmesi için gereken minimum bir süre olmasa da, yönün ne kadar uzun olduğu trendin ne kadar kayda değer olduğunu da belirtir. Trend analizi, gelecekteki trendleri tahmin etmek için mevcut trendlere bakmaya çalışmanın bir sürecidir ve bu nedenle, karşılaştırmalı bir analiz yöntemi olarak kabul edilir.

Uyarı: Bir analiz çok miktarda veri içerebilse de hiçbir zaman sonuçların doğru olacağının garantisi yoktur.

Trend Analizi Örnekleri ve Stratejiler


Uygulanabilir verileri analiz etmeye başlamak için, öncelikle hangi piyasa segmentinin analiz edileceğini belirlemek gerekir. Mesela otomotiv veya ilaç sektörü gibi belirli bir sektöre ve bono piyasası gibi belirli bir yatırım türüne odaklanılabilir. Sektör seçildikten sonra, sektörün genel performansını incelemek gerekir. Bu performansla kast edilen de sektörün iç ve dış güçlerden nasıl etkilendiğidir. Örneğin, benzer sektördeki değişiklikler veya yeni bir politik düzenleme gibi faktörler piyasayı etkileyen güçler olarak nitelendirilir. Analistler bu verileri alarak piyasanın ilerleyeceği yönü tahmin etmeye çalışırlar.

-> Teknik Analizde Trend Analizi

Bir yatırımcı hisse senedi fiyatlarından kendi trend çizgisini yaratabilir ve bu bilgiyi hisse senedi fiyatının gelecekteki hareketini tahmin etmek için kullanabilir. Trend analizi sonuçlandırılmadan önce neden sonuç ilişkisi araştırılmalıdır.

Trend analizi aynı zamanda çeşitli grafik formasyonları (baş ve omuzlar, ikili tepe, bayrak vb.) bulmayı da içerir. Teknik analizde, trend analizi döviz piyasasında, borsada veya türev piyasada kullanılabilir. Küçük değişikliklerle, aynı analiz tüm piyasalara uyarlanabilir.

Trend takibi, trend analizi kullanmaya dayanan ve hangi yatırımların yapılacağına karar vermek için oluşturulan tavsiyeye dayalı bir yatırım sistemidir. Bu takip genellikle bilgisayar analizi ve ilgili verilerin modellenmesi yoluyla gerçekleştirilir ve sonuçlar piyasanın momentumuna bağlanır.

-> Stratejiler

Trend yatırımcıları karlarını trendlerden çıkarmaya çalışır. Bunun yanında, yatırımcılara faydalı olan çeşitli göstergeler kullanılarak birçok farklı trend stratejisi elde edilebilir. Bazı örnekler:

i.Hareketli Ortalama: Bu strateji, kısa vadeli bir hareketli ortalama uzun vadeli bir hareketli ortalamanın üstünden geçtiğinde uzun pozisyon yapmayı ve kısa vadeli hareketli bir ortalama uzun vadeli hareketli ortalamanın altına geçtiğinde kısa pozisyon yapmayı içerir.

ii.Momentum Göstergeleri: Bu strateji, bir varlık ivme kazanırken uzun pozisyon yapmayı ve bir varlık ivme kaybettiğinde uzun pozisyondan çıkmayı içerir. Genellikle bu stratejide göreceli güç endeksi (RSI) kullanılır.

iii.Trend Çizgileri ve Grafik Modelleri: Bu stratejiler, bir varlık yükseliş trendindeyken uzun pozisyon yapmayı ve kilit trend noktasında stop-loss emri vermeyi içerir. Hisse senedinin trendi yön değiştirirse, kâr için pozisyondan çıkılır.

Göstergeler, fiyat bilgilerini anlamayı kolaylaştırabilir ve aynı zamanda trendin yönüyle ilgili sinyaller verebilir. Göstergeler tüm zaman dilimlerinde kullanılabilen ve her bir yatırımcının özel tercihlerine uyacak şekilde ayarlanabilen değişkenlere sahiplerdir. Gösterge stratejilerini birleştirerek kendi kurallarınızı oluşturabilir ve kendinize özel bir trend analizi yapabilirsiniz. Her göstergenin birden fazla şekilde kullanım alanı olabilir. Eğer bir göstergeyi sevdiyseniz o göstergeyi daha fazla araştırın ve en önemlisi de işlem yapmadan önce göstergeleri test amaçlı kullanın.

Sonuç

Trend analizi ve genel olarak teknik analizcileri eleştirenler, piyasaların verimli olduğunu ve bu nedenle mevcut tüm stokların zaten gerektiği şekilde fiyatlandıklarını savunurlar. Bu, tarihin kendisini tekrar etmesi gerekmediği ve geçmişin geleceği öngörmediği anlamına gelir. Örneğin, temel analiz yapanlar, fiyatları tahmin etmek için finansal tabloları ve ekonomik modelleri kullanarak şirketlerin finansal durumunu analiz ederler. Bu tip yatırımcılar için günlük hisse senedi hareketleri, model veya trend olarak yorumlanamayan rastgele bir yatırımı ifade eder. Bu nedenle öncelikle hangi analizin size uygun olup olmadığını belirlemeli ve ona göre teknikler kullanarak piyasa analizi yapmalısınız.

Kaynaklar:

https://www.investopedia.com/terms/t/trendanalysis.asp
https://www.wallstreetmojo.com/trend-analysis