TİCARET SAVAŞLARI ve KÜRESEL PİYASALAR

ABD-Çin ticaret anlaşmasında iyileşme göstermesiyle Asya piyasaları yükselişe geçti. Gümrük verileri, Çin’in Eylül ayındaki ithalat ve ihracat rakamlarının beklenenden daha kötü olduğunu gösterdi.


ABD Hazine Sekreteri Steven Mnuchin, geçtiğimiz cuma günü yapılan görüşmelerde, 15 Ekim’de 250 milyar dolarlık Çin ürünlerinde % 25’ten % 30’a yükselmesi planlanan vergi artışının uygulanmayacağını belirtti.

Kaynak: news.com.au

ASYA PİYASALARINDA SON DURUM


Çin piyasaları işlem görüyor: Şangay kompozit % 1.38, Shenzhen kompozit % 1.41, Shenzhen Component % 1.32 arttı.


Gümrük verileri, Çin’in Eylül ayındaki ithalat ve ihracat rakamlarının beklenenden daha kötü olduğunu gösterdi. Reuters'in bildirdiğine göre, ABD doları cinsinden, Çin ihracatı geçtiğimiz ay % 3.2, aynı dönemde ithalat % 8.5 düştü. Eylül ayında toplam ticaret hacmi 39.65 milyar dolar olduğu söyleniyor.


Hong Kong’daki Hang Seng endeksi % 1.03 arttı. Güney Kore'de, Kospi endeks i% 1.35 değer kazandı. Önde gelen çip üreticileri Samsung ve SK Hynix, sırasıyla % 1.93 ve % 1.25 oranında değer kazandı. Geçen hafta Samsung, üçüncü çeyrek için, piyasa izleyicilerinin öngördüğünden biraz daha iyi bir seviyede kar ettiğini açıkladı. Samsung’un üç aylık verileri bu ayın sonunda açıklanacak.

Japonya piyasaları resmi tatil nedeniyle bugün kapalı.

Avustralya'da, ASX 200 % 0.62 oranında yükseldi. Ülkenin dört büyük bankasındaki durum ise; ANZ hisseleri % 0.87, Commonwealth Bank % 0.44, Westpac % 0.63 ve National Australi Bank % 0.76 oranında arttı.

Kaynak: cnbc.com

ABD Hazine Sekreteri Steven Mnuchin, geçtiğimiz cuma günü yapılan görüşmelerde, 15 Ekim’de 250 milyar dolar değerindeki Çin ürünlerinde % 25’ten % 30’a yükselmesi planlanan vergi artışının uygulanmayacağını belirtti. Bu, ABD Başkanı Donald Trump’ın her iki tarafın da fikri mülkiyet ve finansal hizmetler ile ilgili kaygıları giderecek “Çin’in yaklaşık 40 milyar ila 50 milyar dolarlık tarımsal ürün alımını içerecek“ çok önemli bir aşamaya geldiğini de duyurdu.

Analistler, normal zamanlarda Çin’in ABD’de tarımsal ürün ithal etmesinin yaklaşık 20 milyar dolar değerinde olduğunu ve bunu Trump’ın “aşırı fazla” gördüğünü belirttiler.

Ekim müzakerelerinde nelerin gerçekleştiği belli olsa da, nihayetinde bir ticaret anlaşmasında ihtiyatlı davrandıklarını belirten analister, “ABD’nin teklifleri, Çin’in talep ettiği şeylerden çok uzak" diye eklediler. Washington’un Çin'in 250 milyar dolarlık ihracatına % 5 ek vergi getirmemesi kararının, Çin ekonomisi üzerinde çok az etkisi olacağı  söyleniyor.

Başkan Donald Trump, dünyanın en büyük iki ekonomisi zarar veren bir  ticaret savaşını sona erdirmeye çalışırken perşembe günü ABD ile Çin  arasındaki ticaret görüşmelerine dair iyimser bir yorum yapmıştı. Haberin detayına buradan ulaşabilirsiniz.

BREXIT ETKİSİ


Önümüzdeki hafta için, piyasalar İngiltere ve Avrupa Birliği arasında 31 Ekim Brexit öncesinde bir anlaşma olup olmayacağını bekliyor olacaklar.


OCBC analistleri, “Geçtiğimiz hafta İngiltere ve İrlanda Başbakanları arasındaki görüşmelerde görünen olumlu sonuçtan piyasalar rahatlamış olsa da, İngiltere'nin planlarının henüz bir Brexit anlaşması için yeterli olmadığını belirten AB müzakerecilerinin bu açıklamalarıyla piyasalar yeni haftaya talihsiz bir başlangıç yaptı" dedi.


Her iki tarafın da pazar günü yaptığı açıklamalarda, İngiltere’nin AB'den ayrılması konusunda bir anlaşmaya varabilmesi için daha fazla çalışmaya ihtiyaç duyulacağı belirtildi.


PETROL ve DİĞER PARA BİRİMLERİ

Güvenli liman olarak görülen Japon yeni (JPY), 108.33'te el değiştirdi. ABD-Çin ticaret müzakerelerinden yapılan duyuruların ardından gelen risk ihtimalleri geliştikçe geçen hafta görülen 107.00 seviyesinin altına düşerek zayıfladı.

Avustralya doları 0,6789 dolardan işlem görerek en düşük seviyesi olan 0,6769 dolardan yükseliş gösterdi.


İngiliz sterlini geçen hafta 1.22 dolar seviyelerine yükselirken 1.2614'te işlem görüyor. Euro 1.1033 doları zorladı.


Petrol fiyatları pazartesi günü düşüşte: ABD ham petrol fiyatları varil başına % 0,46 düşüşle 54,45 dolar, Brent % 0,43 oranında azalarak 60,25 dolar seviyesine geriledi.

İran'a ait bir petrol tankeri, Orta Doğu'daki jeopolitik gerilimleri besleyen Kızıldeniz'deki Suudi Arabistan kıyılarına saldırıldıktan sonra petrol fiyatları cuma günü neredeyse % 2 oranında arttı.



Kaynak:

cnbc.com