ABD Yeni Konut Satışları Mayıs 2020'den Bu Yana En Düşük Seviyeye Geldi

Yazılar 24 Ağu 2022

Yeni tek ailelik ev satışları Temmuz ayında iki yıldan fazla bir sürenin en düşük seviyesine geriledi ve evleri birçok kişi için satın alınamaz hale getiren yükselen fiyatlar ve ipotek oranlarının hakim olduğu bir ABD konut piyasası için kasvetli bir dizi aylık rakamı tamamladı.

Sayım Bürosu, Haziran ayındaki ilk tahmin olan  585.000 evden ayda sadece 511.000 ev satıldığını söyledi. Bu, uzaktan çalışmaya izin vermek için daha fazla alana duyulan ihtiyacın daha büyük banliyö evlerini çılgına çevirdiği pandeminin zirvesinde görülen sayının ancak yarısıydı.

Bu veriler, ekonomide Fed'in tekrarlanan faiz artırımlarının etkisini hisseden ilk sektör olan konut piyasasından son aylarda tanıdık gelen bir anlatıyı doğruluyor. Mevcut evlerin satışlarında olduğu gibi, konut başlangıçları ve inşaat izinleri de Temmuz ayında düştü.

Sayım Bürosu'nun rakamları, arzın kıtlığından ziyade satın alınabilirliğinin geçen ayki başlıca sorun olduğunu gösteriyordu. Satılık konut sayısı tüm kategorilerde yeniden artarak Nisan 2008'den bu yana en yüksek seviyesine ulaştı.

Bu nedenle analistler, Fed’in etkisi olmasa bile konut piyasasının çark etmeye yakın olabileceğini savundu.

EPB Macro Research'ten Eric Basmajian, Twitter üzerinden "Yeni konut alanında hızlı ve sert fiyat indirimleri gelecek" dedi ve satılmayan evlerin aylık satışlara oranındaki keskin artışa işaret etti. Pandeminin ilk yılında tüm zamanların en düşük seviyesi olan 3,3'e düşen bu oran, şimdi yaklaşık 11 kat yükseldi ve yüksek faizli konut balonunun patlamasından bu yana hiç bu kadar ani yükselmemişti.

Bu arada yavaşlama, ekonominin her zamankinden daha geniş bir kesitini etkiliyor gibi görünüyor. S&P Global tarafından derlenen ve daha önce yayınlanan bir iş anketi, ABD imalat faaliyetinin bu ay iki yıldan fazla bir sürenin en düşük seviyesine düştüğünü gösterdi.