TEKNOLOJİ SEKTÖRÜ ve HİSSELERİ

Yazılar 1 Haz 2020

Teknoloji sektörü, teknolojik temelli mal ve hizmetlerin araştırılması, geliştirilmesi veya dağıtımını içeren bir sektördür. Bu sektörün hisseleri, yatırımcılara oldukça büyük fırsatlar sunar. Sektörde elektronik ürünler, yazılım, bilgisayar, bilgi teknolojileri, teknolojik tüketici ürünleri gibi birçok ürün ve hizmetlerin üretimi konusunda faaliyet gösteren işletmeler bulunur.

Teknoloji sektörü, hem müşteriler hem de diğer işletmeler için geniş bir ürün ve hizmet sunar. Bilgisayarlar, mobil cihazlar, giyilebilir teknolojiler, ev aletleri, televizyonlar ve daha birçok tüketici ürünleri bu sektörün temelindedir ve bu ürün ve hizmetler sürekli geliştirilerek yeni özelliklerle tüketicilere sürekli satılmaktadır.

Teknoloji sektörü, herkesin bildiği büyük şirketlerden (Apple, Microsoft vb.) orta ve küçük ölçekli şirketlere kadar birçok şirketi kapsar.

Teknoloji Sektörü Nedir?


Geniş anlamda teknoloji sektörü, teknoloji tabanlı mal veya hizmetlerin araştırılması, oluşturulması ve dağıtılmasını içerir. Yani bilgisayarlardan yazılıma, televizyondan internete kadar her şey bu gruba dahildir. Ayrıca yapay zeka (AI), akıllı telefonlar, blockchain, SaaS yazılım, nesnelerin interneti (IoT), 5G gibi hızla yükselen teknoloji alanlarının da bu sektördeki heyecan verici alanları olduğunu söyleyebiliriz.

Teknoloji hisseleri ise yatırımcılara birçok fırsat sunuyor. Teknoloji sektörü, 2017 yılında %34,28 oranındaki getirisiyle en çok kazandıran hisse grubu olmuştur. Ancak bu güçlü getiriler, teknoloji sektörünün risksiz olduğu anlamına gelmiyor. Teknoloji hızla değişiyor ve bu nedenle lider konumunda olan hisseler birden bire geride kalabilir, hatta iflas bile edebilirler. Buna ek olarak, umut veren ve gelişmekte olan şirketler aniden sıçrama yaparak yükselebilirler.

Teknoloji sektörünün son on yıllık getirilerine baktığınızda, rakamlar büyük ölçüde değişim gösteriyor. Sektör, özellikle 2009 ve 2017 yılları arasında diğer sektörleri geride bırakmıştı [1].

Yıl/Teknoloji/Tüm Sektörler

2019 ilk çeyrekte en çok yatırım çeken hisseler [2]:

Axios

Küresel çapta en çok yatırım yapılan hisselerin büyük kısmının teknoloji sektöründe olduğunu görüyoruz.

Teknoloji sektörü, genellikle her ekonomideki en cazip yatırım alanıdır. Örneğin, ABD'deki teknoloji sektörünü ele alalım. Apple, Google, Amazon, Facebook, Netflix, IBM ve Microsoft gibi şirketler ABD'de bulunur ve bu şirketlerin hisselerine çok fazla yatırım yapılır. Bu şirketler, sektördeki büyümeyi teşvik ederler ve uzun vadede yüksek getiri potansiyeline sahip olduklarını her daim kanıtlarlar. Ayrıca şirketler hızlı büyümelerini daha önce var olmayan yeni istihdam alanları yaratabilmelerine borçludur.

Teknoloji Sektörüne Yatırım Yapmalı Mısınız?


Warren Buffett, yatırımcılara her zaman şunu söyler: Bilmediğiniz/anlamadığınız sektörlere veya alanlara yatırım yapmayın. Yani yatırım yapmayı düşündüğünüz şirket, ürün veya hizmet hakkında temel bir anlayışa sahip olmanız gerçekten önemli.

Teknoloji hisseleri ise hem acemi hem de deneyimli yatırımcılar için büyük fırsatlar sunuyor. Apple gibi büyük şirketler veya daha küçük teknoloji şirketlerinde hisse satın alma şansınız var. Sektör sürekli geliştiği ve büyüdüğü için her yatırımcıya uygun hisse bulmak mümkün.

Bir teknoloji hissesinin değeri için net bir resim elde etmek zor olabilir. Bunun nedeni ise bazen ürün ve gelir akışlarının daha karmaşık olabilmesine dayanıyor. Yani teknoloji şirketlerini kazanç, gelir, nakit akışı, özkaynak, hissedar sayısı ve diğer birçok analizler yardımıyla inceleyerek değerlendirmek gerekir. Bu sektörün size uygun olup olmadığını anlamak adına sektörün avantajlarını ve dezavantajlarını da bilmeniz önemli.

Teknoloji Sektörünün Avantajları ve Dezavantajları


+Teknoloji hisseleri herhangi bir fikri geliştirerek anında para kazandırmaya başlayabilir. Bu hisseler genellikle uzun vadede büyük bir büyüme gösteren varlıklara sahiptirler. Mesela Amazon bunun harika bir örneğidir. Şirket, önce çevrimiçi bir kitapçı olarak işe başladı. Ardından A'dan Z'ye kadar her ürünü kapsayacak şekilde büyüdü ve en çok kazanan şirketler arasına girdi.

+Teknoloji hisseleri kısa sürede muazzam bir büyüme gösterebilir. Bu da herhangi bir portföy için mükemmel bir şeydir, çünkü yatırımcılar genellikle hisselerden hızlı bir geri dönüş elde etmek isterler.

+Teknoloji hisseleri, günümüz şartları ve yaşantısına baktığımızda hızlı bir büyüme yolundadır diyebiliriz ve sektördeki büyüme artarak devam edecektir. Hatta şunu kabul edelim: teknoloji sektörü -eğer doğru yatırım yaparsanız- her zaman en iyi getiriyi sunan sektör olacaktır. Çünkü teknoloji hayatımızın her yerinde ve adeta bizi yönetir hale geldi. Bu nedenle böylesine hayatımıza yön veren bir alana yatırım yapmak oldukça makul.

-Teknoloji endüstrisini anlamak biraz zor olabilir. Şirketlerin durumu aniden değişebildiği için şirketleri iyi analiz etmek ve araştırmak gerekir. Yatırım yapmadan önce şunları sorun: "Yatırım yapmak istediğim şirket gelecek vaat ediyor mu, değerli mi? Bu şirket benim içi faydalı mı? Uzun vadede beni yarı yolda bırakır mı yoksa temelleri sağlam mı?"

-Tamamen yüksek kazanç odaklıysanız halka arzı daha yeni gerçekleşmiş olan bir şirkete yatırım yapmak pek iyi sonuçlanmayabilir. Örneğin, Facebook, Twitter ve SnapChat'in halka arzı sonrasında hisselerinde çok keskin düşüşler görülmüştü.

NASDAQ endeksinde unutulmaz bir şekilde gölgelenen Facebook'un ilk gününün ardından şirket hisseleri bir yıldan fazla bir süre boyunca açılış fiyatının altında işlem gördü. Twitter ise çok daha güçlü bir performans sergiledi. Bugün karşılaştırıldığı zaman Twitter, kullanıcı sayısı ve yöneticilerinin istikrarsızlığı nedeniyle halka arzda 24 milyar dolarlık değerinin yarıya indiğini görürken, Facebook sürekli kullanıcı ve gelir artışını sürdürmeyi başardı ve 395 milyar dolarlık bir piyasa değerine kavuştu. Snapchat ise 2016 yılında 515 milyon dolarlık net zarara girdi. Buna karşılık, Facebook halka arzdan bir yıl önce 1 milyar dolar net kar elde ederken, Twitter 79 milyon dolar net zarar yapmıştı. [3]

-Bununla birlikte çoğu teknoloji şirketi kendisini hala tam olarak kanıtlayabilmiş değil. Birçok şirket, potansiyelini göstermek için zamana ihtiyaç duyuyor. Bu da şirket hakkındaki değerlendirmeleri zora sokarak performans tahmini yapmayı zorlaştırıyor.

Türkiye'de Teknoloji Sektörü Hisseleri

Borsa İstanbul bünyesinde teknoloji alanında bulunan birçok şirket bulunuyor:

Alcatel Lucent Teletaş (ALCTL)
ARD Bilişim Teknolojileri (ARDYZ)
Arena Bilgisayar (ARENA)
Armada Bilgisayar (ARMDA)
ASELSAN (ASELS)
Despec Bilgisayar (DESPC)
Datagate Bilgisayar (DGATE)
Escort Teknoloji (ESCOM)
Fonet Bilgi Teknolojileri (FONET)
İndeks Bilgisayar (INDES)
Karel Elektronik (KAREL)
Kafein Yazılım (KFEIN)
Kron Telekomünikasyon (KRONT)
Link Bilgisayar (LINK)
Logo Yazılım (LOGO)
Netaş Telekom (NETAS)
Papilon Savunma (PAPIL)
Plastikkart (PKART)
Smartiks Yazılım A.Ş. (SMART)

BIST Teknoloji Grafiği - 1 Haziran 2020

Oyak Yatırım

Bu şirketler arasında son 1 ay içinde en iyi performans gösteren hisseler DESPEC, ASELS ve İNDEKS'e ait. Bu 3 şirketi kısaca inceleyelim:

Despec Bilgisayar (DESPC): Şirket, Türkiye genelindeki firmalara, kurumlara ve birçok markete bilişim tüketim ürünleri satar. Bu ürünler arasında parça ürünler, tonerler, kağıtlar, kartuş gibi malzemeler yer alır.

ASELSAN (ASELS): Türk Silahlı Kuvvetleri'nin haberleşme ihtiyaçlarının milli imkanlarla karşılanması için 1975 yılında kurulan ASELSAN; Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı'na (TSKGV) bağlı bir anonim şirkettir. ASELSAN hisselerinin %74,20'si TSKGV'ye aittir, %25,80'lik kısım ise Borsa İstanbul'da (BİST) işlem görmektedir. [4]

İndeks Bilgisayar (INDES): İndeks Bilgisayar Sistemleri Mühendislik Sanayi ve Ticaret A.Ş. 10.07.1989 tarihinde Türkiye genelindeki bilgisayar firmalarına, ihtiyaç duydukları tüm ürünleri, iyi organize olmuş bir bilgisayar dağıtıcısı kimliği altında sağlamak amacı ile kurulmuştur. İndeks Bilgisayar A.Ş. 200'den fazla dünya markasının dağıtımını gerçekleştirmekte, 500 personele ve 8000'den fazla iş ortağına sahip, 2001 yılından bu yana Bilişim Teknolojileri sektöründe liderliği elinde bulunduran bir şirketler grubu halini almıştır. [5]

Sonuç

Bazı yatırımcılar teknoloji sektöründen tamamaen uzak durmaya ve onu aşılmaz ve zorlu olarak görmeye devam ediyor. Bununla birlikte, teknolojinin yaygınlığı göz önüne alındığında, bu görüşün çok keskin ve sınırlı olduğunu da görüyoruz. Yani buradaki önceliğiniz nasıl bir portföy oluşturmak istediğiniz ve yatırım hedeflerinizdir. Eğer teknoloji hisselerinin hedeflerinize uygun olduğunu düşünüyorsanız doğru soruları sorarak ve iyi araştırma yaparak portföyünüzü zenginleştirebilir ve çok iyi getiriler elde edebilirsiniz.


Kaynaklar:

[1]https://www.fool.com/investing/investing-in-tech-stocks.aspx
[2]https://www.axios.com/worlds-most-owned-stocks-microsoft-alphabet-e4cc20c6-69e5-45fc-96a3-a927607a0e0c.html
[3]https://www.forbes.com/sites/kathleenchaykowski/2017/03/02/heres-how-snap-compares-to-facebook-and-twitter-on-its-first-day-as-a-public-company/#57026ad17446
[4]https://www.aselsan.com.tr/tr/hakkimizda/biz-kimiz
[5]https://www.index.com.tr/kurumsal/ozetle_index.asp