TARIM EMTİALARI NEDİR, NASIL YATIRIM YAPILIR?

Yazılar 22 Oca 2021

İklim krizi, kuraklık, sel gibi doğal afetlerle birlikte tarım emtiaları konusu gündeme gelmeye başladı. Covid19 pandemisiyle birlikte ülkeler ve vatandaşlar gıda ürünleri stoklamaya başladı. Hal böyleyken yatırımcılar da tarım emtialarını araştırmaya koyuldu. Peki tarım emtiaları nedir ve nasıl yatırım yapılır?

İnsan yaşamının en büyük parçalarından biri olan gıda, ülkeler arası ticaretin büyük bir kısmını oluşturur. Buğday, mısır, pirinç, şeker gibi birçok temel gıdanın üretimi ülkeler tarafından desteklenir. Bu gıdalar beslenmenin temelini oluşturduğundan ve her yerde üretilemeyebildiğinden ticaretleri çok yaygındır.

Ekonomik kriz, doğal afet, iklim krizi gibi durumlar gıda üretimini etkileyebilir. Giderek ısınan dünya, iklim kriziyle birlikte gıda krizini de gündeme getirdi. Kuraklıktan etkilenen ekinler, tarımsal faaliyetlerin zarar görmesine yol açtı ve açmaya devam ediyor. Krizin kapıda olduğunu görenler ise tarım emtia yatırımına ve gıda stoklamaya başladı.

Emtia fiyatlarını takip etmek için tıklayın.

Tarım Emtiaları Nedir?

Önce emtianın tanımını yapalım. Emtia, ticareti yapılan ürünleri temsil eder ve dört kategoride incelenir:

1.Metal emtialar: altın, gümüş, platin, bakır.
2.Tarım emtiaları: buğday, mısır, kakao, soya, kahve, pirinç, şeker, pamuk.
3.Enerji emtiaları: petrol, benzin, doğalgaz.
4.Hayvancılık emtiaları: büyükbaş hayvanlar.

Emtia piyasaları, ticareti yapılan ürünlerin alım satımını sağlayan sanal bir piyasadır. Küresel çapta büyük emtia piyasası olarak kabul edilen 50 piyasa bulunur.

Tarım emtiaları, yukarıda belirtildiği gibi buğday, mısır, pirinç gibi temel besin maddelerinden oluşur. Bu maddelerin ticareti çok fazla yapılırken aynı zamanda yatırım anlamında da yüksek işlem hacmi görmektedirler. Tarım emtiaları, genelde risk almak istemeyen yatırımcıların tercihi olmuştur.

İlginizi Çekebilir: Emtia Yatırımı Nasıl Yapılır?

Tarım Emtialarına Yatırım Yapmak

Buğday, mısır, pirin, şeker, kahve gibi tarım emtialarına yatırım yapmak günümüzde artık çok kolay. Fiziksel alım satıma gerek kalmadan internet üzerinde tarım emtiası yatırımı yapılabiliyor. Finansal piyasalarda yüksek işlem hacmi gören bu emtialara yatırım yapmak için borsa yatırım fonları, emtia endeksleri, bankaların sahip olduğu emtia fonları, çeşitli türev araçlar tercih edilebilir. Tarım emtiaların en çok işlem gördüğü yer ise vadeli işlem piyasalarıdır. Borsa İstanbul'da bulunan vadeli işlem sözleşmeleri* tercih edilebilir. Sunulan sözleşmeler:

-Anadolu Kırmızı Buğday Vadeli İşlem Sözleşmeleri
-Makarnalık Buğday Vadeli İşlem Sözleşmeleri
-EgePamuk Vadeli İşlem Sözleşmeleri

Uzun vadeli yatırım düşünen ve yüksek kazanç elde etmek isteyen yatırımcılar portföylerini çeşitlendirmek için tarım emtialarına göz atabilirler. Son gelişmeler ve tarımın durumu göz önünde bulundurulduğunda gıdanın öneminin artacağı bir gerçek olarak karşımıza çıkıyor.

Tarım emtialarının çeşitli faktörlerden etkilendiğini anımsatmak gerekiyor. Tarım emtia fiyatları; kuraklık, don, aşırı yağış gibi mevsimsel faktörlerden, bir yılda elde edilen ürünlerin toplamından (rekolte olarak bilinir), arz ve talepten, siyasi ve politik olaylardan, doğal afetlerden, pandemilerden ve çeşitli sosyo-ekonomik durumlardan etkilenebilir. Örneğin, Covid19 pandemisi gıda zincirlerini ve üretimi etkilemiş ve bunun sonucunda gıda fiyatları artmıştır.

İlginizi Çekebilir: Tarım ve Gıda Sektörü Hisseleri

Çiftçiler Lamborghini'ye Binecek mi?

"İnsanlar ürettiğinden çok tüketiyor" diyen Jim Rogers, yıllardır tarım yatırımı yapılmasını öneriyor. Altın, gümüş gibi emtiaların yanında tarıma da sürekli vurgu yapan Rogers'a göre insanlar bu alan hakkında pek bilgi sahibi değil. Ayrıca tarıma yeterli önemin verilmediğini ve yatırım yapılmadığını söylemektedir. Jim Rogers, en sonunda kazanan kişinin çiftçiler olacağını söyler. Ona göre emtialar içinde altın, gümüş ve tarım ürünleri en büyük getiriyi sağlayacak.

Jim Rogers, uzun yıllar boyunca emtiaların yüksek getiri sağlamasını bekliyor. Ürettiğimizin fazlasını tükettiğimiz veya iklim krizi, kuraklık gibi felaketlerle mücade ettiğimiz müddetçe tarımın giderek önem kazanacağı ve nihayet hak ettiği değeri bulacağı bir gerçek. Rogers, gıda fiyatlarının artacağını üstüne basa basa söylerken insanların çiftçi olmak istemediklerini de belirtmeyi unutmuyor. Gelecekte tarım önem kazanınca "borsacılar değil çiftçiler Lamborghini’ye binecek” demiş olan büyük yatırımcının söylediklerinin doğru olup olmadığını yakın zamanda görme şansımız olabilir.


*https://www.borsaistanbul.com/tr/sayfa/323/emtia-vadeli-islem-sozlesmeleri

Yazıdaki görüşler herhangi bir yatırım tavsiyesi olmayıp yalnızca bilgilendirme amaçlıdır.