TARİFELERİN BEDELİNİ KİM ÖDÜYOR?

haber 26 Kas 2019

Fed'in yaptığı bir araştırma, ABD'nin Çin'e uyguladığı tarifelerin kimin cebinden çıktığı konusunda çarpıcı veriler sundu. Son günlerde her ne kadar ABD-Çin ticaret savaşı iyimser bir havada olsa da her iki ülkenin de iç işlerinde konuyla ilgili problemleri olduğu aşikar.

Kaynak: tr.euronews.com

TARİFELER KİME UYGULANIYOR?


Trump yönetimi geçen yıl Çin'e tarife uyguladığında, yetkililer Çin'in bu tarifelerin bedelini ödeyeceklerini söylemiş ve şunu ima etmişlerdi: Çin firmaları, ürünler ABD kıyılarına ulaştığında ithalat vergilerini %25'e kadar çekmek için fiyatlarını düşürmek zorunda kalacaklardı.

New York Fed Reserve Bank araştırmacıları, Pazartesi günü yayınlanan bir araştırmada, tarifeleri Çinli firmaların değil ABD firmalarının ve tüketicilerin ödediğini iddia ettiler.

ABD-Çin ticaret savaşının bir sonucu olarak, ABD Gümrük ve Sınır Koruması, Çin mallarının ülkeye girmesiyle ithalat fiyatına % 25 oranında tarife ekler. Çinli şirketler bu maliyeti karşılayacaksa ürünlerin fiyatını %20 oranında indirmek mecburiyetinde kalacaklardı. Böylelikle ABD'deki perakendecilerin, üreticilerin veya toptancıların kendi fiyatlarını ve karlarını sabit tutmalarını sağlanacaktı.

Fakat olan bu değil.

Fed araştırma sonuçları oldukça çarpıcı bir veriyi ortaya koydu: Haziran 2018’den Eylül 2019’a kadar yapılan ithalat verileri, Çin’in ithalat fiyatlarını %2’ye düşürdüğünü gösteriyor. Yani bu oran diğer birçok ülkede küresel ticaret yavaşlarken görülen fiyat düşüşlerine paralel.

Fed araştırma ekibi şunları söyledi:

“Çin'den gelen mallar için ithalat fiyatlarının sürekli istikrarlı bir şekilde ilerlemesi, ABD firmalarının ve tüketicilerin tarifeler için ödeme yaptıkları sonucunu çıkarabiliyoruz”.

Ancak araştırmacılar, bu maliyetlerin ABD şirketleri ve tüketiciler arasında nasıl paylaştırıldığı konusunda bir yorum yapmadı.

ABD-ÇİN TİCARET SAVAŞI BİTER Mİ?


Fed'in araştırması, Çin'in yüksek tarifelerin etkisini hissettiğini de gösterdi. Örneğin, Çin’in ABD’nin makine ve elektrikli teçhizat ithalatındaki payı 2017’den bu yana yaklaşık %2, ABD’nin elektronik ithalatındaki payı ise %6 oranında düştü.

Araştırma, ABD tedarikçileri tarafından ne kadar pazar payı kazanıldığını ya da diğer ülkelerin Çinli firmalardan daha yüksek fiyatlar talep edip etmediğini ele almadı.

Başlarda iki ülke arasında olumlu bir hava vardı (detaylar için buraya tıklayınız). Başkan Donald Trump, ABD ile Çin arasındaki ticari görüşmelerin “gerçekten iyi” olduğunu söylemişti. Ardından bazı yer bulma sıkıntılarından ötürü ufak gerilimler yaşandı. Son günlerde ise ABD de Çin de oldukça olumlu mesajlar veriyor:

Bu sabah -Pekin saatine göre- Çin Başbakan Yardımcısı Liu He, ABD Ticaret Temsilcisi Robert Lighthizer ve ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin  arasında bir telefon görüşmesi gerçekleşti. Konuşmada ABD ve Çin'in, birinci faz anlaşma için geri kalan mevzularla alakalı olarak temasların devam etmesi konusunda anlaştıkları açıklandı.

İki ülke arasında iyimser bir hava varken Fed'in böyle bir araştırmayla ortaya çıkması biraz ilginç -özellikle de bu ticaret savaşı uzun bir zamandır devam ediyor olmasına rağmen. Piyasalarda da hala iki ülkenin ticaret savaşının etkileri görüldüğünden iyimser havanın sürmesi -ve anlaşmaya varılarak konunun kapanması- piyasaları rahatlatacaktır.

Gelişmeleri yakından takip etmeye devam edeceğiz.


Kaynak:

reuters.com