SWING TRADING: TANIM ve STRATEJİLER

Yazılar 30 Ara 2019


Her şey piyasalarda ne kadar boş zamanınız olduğuna ve deneyim seviyenize bağlı.

Yatırım yapmabileceğiniz hisse senetlerini nasıl bulabilirsiniz? Bu, evrensel bir yatırım sorusu. En nihayetinde, bu sorunun cevabı bir yatırımda aradığınız şeye bağlıdır. Dolayısıyla, günlük işlemciler (day traders) büyük fiyat dalgalanmaları olan düşük fiyatlı hisse senetleri arayabilirler. Uzun vadeli yatırımcılar, uzun vadede büyüme potansiyeli olan hisse senetlerini izleyebilirler.

Peki, daha ortada bir yerlerde olan bir yatırım şekli var desek... Ne dersiniz?

Evet mi?
.
.
.
İşte o yatırım şeklinin adı: "Swing Trading"!

Swing trading, diğer yatırım türlerine kıyasla daha farklı teknikler gerektirir.
Bu yatırım şekliyle ilgili her şeyi öğrenmek için okumaya devam edin: ne olduğunu, faydalarını ve bu yatırım stilini keşfederken hisse senetlerini nasıl seçebileceğinizi öğreneceksiniz.

Swing Trading Nedir?


Swing trading, günlük işlem ile uzun vadeli yatırım arasında seyreden ılımlı bir yatırım şeklidir denebilir. Bu, hisse senetlerini kısa ama belirsiz bir süre için tuttuğunuz özel bir alım/satım yöntemidir. Yani isterseniz bir gece, isterseniz birkaç ay kadar bir pozisyonda kalabilirsiniz.

Bir swing yatırımcısının hedefi, hisse senedini fiyat dalgalanmalarından kar elde etmeye çalışacak kadar uzun süre elde tutmaktır. Swing trade'i denemek için yeterli sermayeye sahip olup olmama konusunda endişelenmeyin - yatırıma başlamak için minimum sermaye gereksinimi gibi bir limit veya kural yoktur.
Ancak, sermaye ihtiyaçlarınızı yükseltmemek adına day trader olmak için gereken faktörleri yerine getirmemeye bakmalısınız. Günlük yatırımcılar (day traders), beş gün içinde günlük en az dört kez işlem yapan kişilerdir.

Neden Swing Trading?


Neden başka bir yatırım tarzı yerine swing trading denenmeli? Aslında bu yatırım tarzını denemeyi düşünmek için birçok neden var.

İlk olarak swing trade, yatırıma yeni başlayanlar için piyasayı tanımak ve ortama alışmak adına harika bir yol göstericidir. Day trading, çok dinamik ve hareketli bir ortamdır. Bu nedenle yeni yatırımcılar için zorlayıcı olabilir. Swing trading, day trade'e göre daha yavaştır ve bir sonraki hamlenizi düşünmek için size daha fazla zaman verebilir.

Yeni başlayan biri olmasanız bile, swing yatırım gelişmiş yatırımcılar için de büyük bir kâr potansiyeli sunuyor. Çünkü swing trade, day trade ve uzun vadeli yatırımlar arasında bir köprü görevi görürken yüksek kar potansiyeline de sahip. Fakat yüksek kar potansiyeline sahip olması risk taşımadığı anlamına gelmez. Bu her türlü yatırım için geçerlidir. Fakat swing trade için konuşmak gerekirse, eğer bu yatırım şeklini iyi öğrenirseniz riskleri en aza indirerek stratejilerinizi geliştirip gerçekten iyi kazançlar elde edebilirsiniz.

Swing Trading Örnekleri


Şimdi bir swing trade nasıl yapılır birlikte görelim:

Diyelim ki A Şirketi'nin hisseleri son zamanlarda olumsuz bir haber nedeniyle düşüşe geçti. Fakat buna rağmen, son zamanlarda hisse senedinde artan bir ivme ve hacim görülüyor.

Bunun yanı sıra, A Şirketi üç aylık kazanç raporunu iki hafta içinde yayınlamayı planlıyor ve analistler şirketin kazanç beklentilerinin üstünde gelmesini bekliyor.
Bu olumlu haberin beklentisiyle, fiyat artışını desteklemek için A şirketinden çok sayıda hisse almaya karar verdiğinizi düşünelim. Ardından, kazanç raporu yayınlandıktan ve şirketin fiyatı zirveye ulaştıktan sonra, hisselerinizi kâr için satabileceksiniz.

Bu, sizin için çok basit bir örnek gibi görünebilir fakat asıl resmi görmenizi sağlar. Esasen, swing trading yaparken kar elde etmek için nispeten kısa vadeli fiyat dalgalanmalar üzerinden oynamaktır.

Yukarıdaki grafik Apple'ın (AAPL) güçlü bir fiyat artışının olduğu bir dönemi göstermektedir. Buradaki mum çubuklarında görülen yükselişi kupa ve kulp formasyonu izliyor. Bu formasyon genellikle hisse senedinde yükselme görülmeye devam ederse fiyat artışının da devam edeceğini gösterir. Bu durumda, fiyat kulp deseni üzerinde yükselir ve 192.70 dolar civarında olası bir satın almayı tetikler.

187.50 dolar civarındaki yer, stop-loss koymak için olası bir yer. Pozisyon alma ve stop-loss limitine bağlı olarak, işlem için tahmini risk hisse başına 5.20 dolardır (192.70 - 187.50 dolar).

Riskin en az iki katı edecek potansiyel bir kar arıyorsanız, 203.10 dolar (192.70 dolar + (2 * 5.20 dolar)) üzerindeki herhangi bir fiyat bunu sağlayacaktır.

Bir risk/ödülün yanı sıra, yatırımcılar fiyatın yeni bir düşüş yapmasını beklemesi gibi diğer yöntemlere de başvurabilir. Bu yöntemle, fiyat 216.46 dolara kadar bir satış sinyali vermemiş olur ve bu yöntem, hisse başına 23,76 dolar kârla sonuçlanır. Bir başka yöntem: % 3'ten daha az risk karşılığında % 12 kar elde etmek. Bu yöntem için swing trade yaparak yaklaşık 2 ay beklemek gerekir.

Swing Trading Avantajları/Dezavantajları


-Swing trade, day trade'e kıyasla daha yavaştır fakat günlük işlemlerin süpersonik hızları tüm yatırımcılar için uygun olmadığı da bir gerçektir.

-Swing trade, tamamen ücretsiz veya anlaması kolay bir yatırım şekli değildir. Hisse senedi fiyat hareketlenmelerine hızlıca cevap vermeye hazır olmanız gerekir. Fakat burada yaşayacağınız telaş, day trade'e kıyasla daha düşüktür.

-Swing trading ile güçlü yatırım planları oluşturma fırsatını elde edersiniz. Swing trade ile güçlü bir yatırım planı oluşturmak, planlamak ve bu konuda araştırma yapmak için çokça vaktiniz olacaktır. Bu da özellikle yeni yatırımcılar için iyi alışkanlıklar elde etme ve piyasayı öğrenme adına harika bir yol gösterici olacaktır.

-Swing trade, alım/satım noktalarınızı iyi belirlemenizi ve hisse senedinin performansını dikkatle izlemenizi gerektirir. Sizi yatırıma iten hedeflerinize göre seçtiğiniz hisse senedinin iyi bir performans gösterip göstermediğinden emin olmanız gerekir.

-Diğer yatırım şekillerine kıyasla fazla zaman alan bir yatırım türü olmasa da fazla boşlamanız durumunda tembelliğe ve mevcut pozisyonunuzda hedeflediğinizden daha uzun süre kalmanıza neden olabilir. Bu nedenle hissenizi çok ara vermeden takip etmelisiniz.

Her şeyde olduğu gibi swing trade yaparken de bazı riskler bulunur. Risk yönetimi, yatırımın en önemli kısımlarından biridir. Bu nedenle yatırım stratejinizi bir araya getirirken eksileri de göz önünde bulundurduğunuzdan emin olun.

Swing Trading Stratejileri


Swing trading yapan yatırımcıların kullanabileceği bazı özel strateji ve araçları mı merak ediyorsunuz? İşte en çok tercih edilen strateji ve araçlar:

-> Bollinger Bands

Bollinger Bands, swing trader'ların sevdiği popüler bir teknik göstergedir. Bunlar, hisse senedinin fiyatından SMA'dan (basit hareketli ortalama) pozitif ve negatif standart sapmaları temsil eden bir dizi ikiliden oluşur. Bir hisse senedi grafiğinin üzerine yerleştirilen Bollinger Bands'a baktığınızda, potansiyel trendler hakkında bazı bilgileri görmeye başlayabilirsiniz. Eğer bir hisse senedinin trendi güçlü ise, hareketinin üst banda yaklaştıracaktır. Trend zayıfsa veya zayıflıyorsa, alt banda doğru yaklaşabilir. Elbette her zaman mutlak bir gerçek değildir, ancak bantlar trendin gücü hakkında faydalı bir öneri sunabilir.

-> RSI (Göreceli Güç Endeksi)

RSI, yatırımcıların momentumun hangi yöne gittiğini görmek için kazançlarını ve kayıplarını ölçerek bir trendin gücünü ölçmeye yarayan popüler bir göstergedir. RSI, kazanımları ve kayıpları anlamanıza yardımcı olarak hissedeki baskın hareketleri görmenize yardımcı olmak adına belirli zaman dilimleri içinde ölçüm yapmanızı sağlar. RSI, 0 ile 100 arasında bir sayı olarak gösterilir. Genellikle, 30 ve 70, yatırımcıların aşırı satım veya aşırı alım koşullarının göstergesi olarak gördükleri anahtar sayılardır. RSI ile Bollinger Bands'ı birleştireren swing trader'lar trendin yönü hakkında daha fazla bilgi kazanabilirler.

-> Golden Cross

Golden cross, mum grafiğinde görülen bir desendir. Golden cross'ta kısa vadeli hareketli ortalama, uzun vadeli hareketli ortalama seviyesini geçer. Uzun vadeli gösterge yavaş hareketidir - ancak kısa vadeli hareket, yakın gelecekte yükseliş hareketinin bir işareti olarak görülebilir.

-> Destek ve Direnç Noktaları

Bir swing trader olarak, destek ve direnç seviyeleri ile çalışmak, alım/satım noktalarınızı belirlemede yardımcı olabilir. Destek ve direnç stratejilerini kullanmak sadece tabloya bakmak ve evet veya hayır demek değildir. Yatırımcılar; trendleri doğrulamak, şirketin temel ilkelerini kontrol etmek ve haberleri takip etmek için çeşitli göstergeler kullanmalıdır.

Büyük soru: swing trading gerçekten karlı mı?

Ne yazık ki bu sorunun tam bir cevabı yok. Diğer tüm yatırım türleri gibi, swing trade de kârlı olabilir. Fakat bu her zaman karlı olacağı anlamına gelmez.
Gerçek şu ki, kontrolünüz dışında ilerleyen bir yatırımın sonucunu etkileyebilecek birçok faktör var. Yakında yükseleceği beklentisiyle hisse senetlerini satın alabilirsiniz, ancak şirketin sadece günler sonra büyük bir skandalla yüzleşmesi ve hisse senedinin düşmesine neden olabilecek bir olayın gerçekleşme olasılığı her zaman bulunuyor.

Yine de bu durum swing trade yapmanızı ya da denemenizi engellememelidir. Bu her türlü yatırım şekli için geçerlidir. Önemli olan güçlü bir yatırım stratejisi geliştirmek ve bunun için çaba sarf etmektir. Stratejinizi takip etmek, hisse senedi taraması yapmak ve kayıplarınızı yönetmeyi öğrenmek karşılaşabileceğiniz riskleri en aza indirmenin anahtarlarıdır.

Sonuç

Diğer tüm ticaret türleri gibi, swing trading de kapsamlı araştırma yapmak isteyenlere uygun olma eğilimindedir. Swing trading yapacaksanız teknik göstergeleri kullanmakla kalmayıp aynı zamanda kapsamlı temel araştırmaları da yapmayı unutmamalısınız.

Unutmayın: Yatırım planlarınız, yalnızca o planlara bağlı olduğunuz sürece değerlidir.

Sizin tercih ettiğiniz yatırım şekli nedir? Yorumlarda bizimle paylaşmayı unutmayın!

Kaynaklar:
https://www.investopedia.com/terms/s/swingtrading.asp
https://stockstotrade.com/swing-trading
https://libertex.com/blog/what-is-swing-trading