SWIFT Nedir? SWIFT Sistemi Nasıl Çalışır?

Yazılar 7 Mar 2022

SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication), bir finansal kurumlar ağı üzerinde çalışan küresel bir mesajlaşma sistemidir. Dünya çapında binlerce banka tarafından finansal işlemlerle ilgili bilgileri güvenli ve standart bir şekilde iletmek için kullanılan üyelere ait bir işbirliğidir.

SWIFT uygulanmadan önce bankalar uluslararası işlemler için TELEX kullanıyordu. TELEX, hem bankaların hem de kullanıcıların kabusu olan, her işlemi kod yerine cümle ile açıklamaya dayanan yavaş ödeme talimatı sistemiydi.

1973 yılında SWIFT kuruldu ve finansal mesajları TELEX'ten daha verimli bir şekilde aktaran bir kod sistemi geliştirdi. Kuruluş, başlıca finans şehirleri olarak Londra ve New York arasında seçim yapmak istemediğinden, SWIFT'in merkezi Belçika, Brüksel'dedir.

2018 yılı itibari ile 212 farklı ülkeyi kapsayan yüksek değerli sınır ötesi ödemelerin yarısı SWIFT üzerinden yapılmıştır.

SWIFT bir kooperatiftir, yani herhangi bir ülke tarafından kontrol edilmez. 25 kişilik bir yönetim kurulu tarafından yönetilir ve G-10 ülke merkez bankaları -Bank of Canada, Deutsche Bundesbank, Avrupa Merkez Bankası, Banque de France, Banca d'Italia, Bank of Japan, De Nederlandsche Bank, Sveriges Riksbank, İsviçre Ulusal Bankası, İngiltere Bankası, ABD Federal Rezerv Sistemi-  Avrupa Merkez Bankası ve Belçika Ulusal Bankası tarafından denetlenir.

SWIFT tarafsız bir yardımcı program olarak hareket eder, bu nedenle yaptırımlarla ilgili herhangi bir karar vermez. Ancak SWIFT, Belçika yasalarına göre faaliyet gösterdiğinden, yaptırımlar da dahil olmak üzere tüm AB düzenlemelerine uygun olmalıdır.

SWIFT sistemi nasıl çalışır?

SWIFT ağı aslında parayı transfer etmez - SWIFT kodlarını kullanarak kurumlar arasında işlem emirlerini iletir. SWIFT sayesinde gerçek para transferi için kullanılan IBAN (Uluslararası Banka Hesap Numarası) ve BIC (Banka Kimlik Kodu) formatlarını standart hale getirildi.

SWIFT, her finans kuruluşa 8 veya 11 karakterden oluşan benzersiz bir kod atar. Bu koda SWIFT kodu, ISO-9362 veya BIC kodu denir. Kurum kodu, ülke kodu, yer kodu (veya şehir kodu) ve bireysel şubeleri tanımlamak için isteğe bağlı bir şube kodundan oluşur.

IBAN kodu ve SWIFT kodu aynı şeyler değildir; SWIFT kodu yalnızca bir bankayı tanımlarken, IBAN hem bankayı hem de bankadaki belirli bir hesabı tanımlar. Amerika Birleşik Devletleri IBAN'a katılmaz ve bunun yerine yurt içi ödemeler için ABA yönlendirme numaralarını ve uluslararası ödemeler için SWIFT kodlarını kullanır.

SWIFT aslında para göndermediği için farklı müdahaleler gerektirir ve bu da tüm süreci yavaşlatır. Ayrıca transferlere maliyet katıyor.