SUUDİ ARABİSTAN PETROLÜN TARİHİ ÇÖKÜŞÜNE NASIL SEBEP OLDU?

haber 19 Haz 2020

Suudi Arabistan, Mart ayı başlarında bir önceki OPEC + anlaşmasının askıya alınmasının ardından piyasayı petrolle doldurma sözü vermişti. Krallığın petrol ihracatı ise Nisan ayında 3,15 milyon bpd artarak 11,34 milyon bpd'ye yükseldi.

Suudi Arabistan, Mart ayı başlarında bir önceki OPEC + anlaşmasının askıya alınmasının ardından piyasayı bolca petrolle doldurma sözü verdi. JODI verilerine göre, Suudi Arabistan Mart ayında 7,39 milyon bpd üretim yaparken Nisan ayında bu sayı günde 10,37 milyon varile (bpd) yükselerek rekor ihracat yaptı. [1]

Nisan Ayında Suudi Arabistan Petrolü Zirveye Çıktı


Tüm petrol ürünlerinde - Crude petrol dahil- Suudi Arabistan'dan toplam petrol ihracatı 3,15 milyon bpd'den 11,34 milyon bpd'ye çıktı. Nisan ayındaki bu artışın büyük kısmı ham petrol ihracatındaki artıştan kaynaklanıyor. Nisan ayındaki ham petrol üretimi de Suudi Arabistan'da 12.007 milyon bpd'ye yükseldi.

OPEC’in fiili lideri ve en büyük üreticisi olan Suudi Arabistan, Nisan ayında piyasayı petrole boğduktan ve petrol fiyatlarındaki çöküşe katkıda bulunduktan sonra, petrol talebindeki çöküşe ve düşen petrol fiyatlarına yanıt olarak OPEC+ ile yeni bir anlaşma yaptı. Suudi Arabistan, OPEC+ ile yaptığı anlaşma kapsamında Mayıs ve Haziran aylarında petrol üretimini 8.5 milyon bpd'ye düşürmek zorunda kaldı.

OPEC’in Aylık Petrol Piyasası Raporundaki (MOMR) ikincil kaynaklarına göre, Suudi Arabistan Mayıs ayında ham petrol üretimini 8,5 milyon bpd seviyesine indirdi.

Suudiler şimdi Amerika Birleşik Devletleri'ndeki ham petrol stoklarını azaltmaya çalışırken Asya pazarındaki varlığını da yükseltmeye çalışıyor. Suudi Arabistan, talep toparlanması hala yavaşken petrol fiyatlarının volatil oluşundansa çok da etkilenmiyor gibi görünüyor.

Saudi Aramco'nun, Temmuz ayında ham petrol sevkiyatlarının Asya'daki müşterilerden en az beşinin indirmesi, bu ay ABD'ye yaptığı ham petrol ihracatını önemli ölçüde azaltması ve sevkiyatların 35 yılın en düşük seviyesine ulaşması bekleniyor.

Petrol Fiyatları


Brent Petrol:

Ham Petrol:


Bizi sosyal medya hesaplarımızdan takip edin!

Twitter + Facebook + Instagram


Kaynak: OilPrice

[1]https://www.jodidata.org/oil/database/customisable-charts.aspx#dchart666