SUUDİ ARABİSTAN PETROL SALDIRISI

haber 16 Eyl 2019

PETROL FİYATLARI NE DURUMDA?

Petrol fiyatları, cumartesi günü Suudi Arabistan petrol tesislerine yapılan saldırının ardından mayıs ayından bu yana en yüksek seviyelerinde işlem görüyor.

ABD Başkanı Donald Trump, ülkenin acil durum rezervinden petrol kullanımına izin verdiğini söyledikten sonra vadeli işlemler bir miktar geriledi. Başkan Trump, Stratejik Petrol Rezervi’nin ya da SPR’nin petrolü gerektiğinde kullanılmasını emrettiğini Twitter'da duyurdu:

Öyle olsa bile, ABD petrol vadeli işlemleri Asya saatlerinde 61 dolardan daha fazla işlem görüyordu. Brent tipi ham petrol varil başına yaklaşık % 68 artış gösterdi.

Petrol Fiyat Bilgilendirme Servisi (OPIS) baş petrol analisti Tom Kloza, “Bu, Katrina Kasırgası'ndan bu yana petrol piyasalarındaki en büyük şok ve Katrina gibi, muhtemelen aylarca bu problemle başa çıkmak zorunda kalacağız” dedi.

Dünyanın en büyük petrol ihracatçısı olan Suudi Arabistan, OPEC’in fiyatlarını artırma çabalarının bir parçası olarak ham ve diğer enerji ürünlerinin üretimini azaltmıştı. Krallık, toplam 100 milyon varil olan küresel tedarikin yaklaşık %10'unu üretiyor.

Cumartesi günü Suudi Arabistan'ın kilit petrol tesislerine yapılan saldırı, krallığın petrol kapasitesinin yaklaşık yarısını -diğer bir deyişle günlük küresel petrol arzının % 5'ini bozdu. Konum dünyanın en büyük petrol işleme tesisidir. Suudi Enerji Bakanı Prens Abdülaziz bin Salman, günde 5.7 milyon varilin ham petrol ve gaz üretiminin etkilendiğini söyledi.


ASYA PİYASALARINDAN İLK TEPKİLER

Çin’in en büyük açık deniz petrol üreticisi CNOOC, Hong Kong’da% 8,7 artış göstererek Hang Seng’in en iyi oyuncusu oldu. Bir diğer Hang Seng (HSI) bileşeni olan ve Asya'nın en büyük petrol ve gaz üreticisi PetroChina % 7,4 arttı. Ayrıca endekste işlem gören büyük bir küresel rafineri olan Sinopec ise% 3,4 arttı.

PetroChina ve Sinopec de Şangay'da (SHCOMP) işlem yapıyor ve hisse senetleri de yükseldi.

Bu arada Asya'daki havayolu stokları da değer kaybetti. Çin’in en büyük üç havayolu şirketi Hong Kong’ta sert bir şekilde düşüş gösterdi. China Eastern Airlines% 4'ten fazla düştü, China Southern Airlines ve Air China ise en az% 2.5 düştü. Üç ticaret de Şangay'da gerçekleşti ve onlar da o pazarda düştü. Hong Kong'un en büyük havayolu şirketi Cathay Pacific (CPCAY)% 3,9 düştü.

Hindistan'da da bu olayın etkileri hissediliyor. Ülkedeki devlet petrol rafinerilerinden ikisi pazartesi günü Bombay Borsası'ndaki en büyük kaybedenler arasındaydı.


ABD'DE PETROLLE İLGİLİ GELİŞMELER


Pazar günü, Trump, Suudi petrol işleme tesislerine yapılan saldırının ardından Teksas ve diğer eyaletlerde acil petrol rezervlerinin kullanımına izin verdi ve bu durum piyasalar pazartesi günü yeniden açıldığında petrol fiyatlarında ani yükselişe yol açtı.

Yemen’in İran destekli Houthi isyancıları saldırının sorumluluğunu üstlendi. Fakat ABD İran’ı saldırıyı başlatmakla suçladı. Tahran, suçlamaları reddetti.

Bu arada saldırı, İran ve ABD arasındaki gerilimi daha da artırdı. Pazar günü Cumhurbaşkanı Trump ayrıca, "Koşulsuz" olarak İran'la buluşmak istediğini bildiren haberleri sahte olarak nitelendirdi.


Saldırı, piyasaların hafta sonu kapalı olmasından dolayı etkisini hissettirmemiş olsa da pazartesi gününe başlanmasıyla fiyatlarda dalgalanmalara sebep oldu.

Petrol fiyatlarındaki şok anında hissedildi ancak uzun vadeli etkisini hep birlikte göreceğiz.

Kaynaklar:

GoogleNews
https://www.foxnews.com/politics/trump-saudi-arabia-attack-locked-loaded-iran
https://edition.cnn.com/2019/09/15/business/oil-prices-donald-trump-spr/index.html