Solow Büyüme Modeli Nedir?

Yazılar 25 Eki 2022

Solow Artığı olarak bilinen bu büyüme modeli verimlilik artışını, sabit sermaye ve emekle birlikte artan çıktı miktarı olarak tanımlayan Nobel ödüllü ekonomist Robert Solow'un çalışmasına dayanmaktadır. Bir ekonominin sermaye veya emekteki artışlar nedeniyle mi yoksa bu girdilerin daha verimli kullanılması nedeniyle mi büyüdüğünü açıklar.

Solow, 1909 ile 1949 arasında Amerika Birleşik Devletleri'nde emek verimliliğindeki artışın yalnızca sekizde birinin artan sermayeye atfedilebileceğini buldu. Başka bir deyişle Amerika, Amerikan inovasyonu ve bilgi birikimi sayesinde büyüdü.

Solow Artığı, bir ekonominin çıktı büyümesinin, üretim faktörleri olan sermaye ve emek birikimine atfedilemeyen kısmıdır. Solow Artığı, girdilerin yarattığı basit büyümenin ötesinde gerçekleşen çıktı büyümesini temsil eder. Bu nedenle, Solow Artığı genellikle teknolojik yenilik nedeniyle üretkenlik artışının bir ölçüsü olarak tanımlanır. Solow Artığı aynı zamanda toplam faktör verimliliği (TFP) olarak da adlandırılır.

Solow Artığı, çok çeşitli teknolojik, ekonomik ve kültürel faktörlerden etkilenir. Yenilik, daha üretken sektörlere yatırım ve serbestleşme ve rekabeti hedefleyen ekonomik politikaların tümü, toplam faktör verimliliğini artırır. Tersine, Solow Artığı, kısıtlayıcı işgücü uygulamaları, aşırı düzenlemeler, sermayeyi verimli bir şekilde tahsis edemeyen az gelişmiş finansal piyasalar veya ekonominin toplam üretkenliğini etkileyen herhangi bir şey tarafından düşürülebilir. Bununla birlikte, toplam faktör verimliliği genellikle teknolojik ilerleme ve yeniliğin bir göstergesi olarak kullanılır. Ülkelerin TFV düzeylerindeki farklılıklar bazen ekonomik kalkınmadaki farklılıkları açıklamak için kullanılır.

Solow'un toplam faktör verimliliği terimini kullanmadığını ve büyüme modelini veya kendi adını taşıyan artığı herhangi bir tahmin işlevine sahip olduğunu düşünmediğini belirtmek önemlidir. Solow, yalnızca büyümenin standart bir modelde açıklanmadığına ve büyümenin muhtemelen ekstra üretkenliği teşvik eden yeniliklere atfedilebileceğine dikkat çekti. Solow Artığı, bir ülkenin ekonomik performansını iyileştirmede inovasyonun ve inovasyona yapılan yatırımın öneminin daha iyi anlaşılmasıyla sonuçlanan ekonomik modellerde ve önlemlerde iyileştirmeleri teşvik etti.