Sıvılaştırılmış Doğal Gaz Piyasası Arz-Talep Dengesi 2022'de Sıkı Kalacak

Yazılar 22 Şub 2022

Shell Pazartesi günü yaptığı açıklamada, küresel sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) piyasasının, talebin %6 arttığı ve gaz fiyatlarının tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştığı geçen yılki oynaklığın ardından bu yıl sıkı kalmasının beklendiğini söyledi.

Dünya genelinde doğal gaz fiyatları, sıkılaşan arzlar, zayıf yenilenebilir enerji üretimi ve Covid-19 sonrası güçlü büyümenin birleşimi nedeniyle geçen yılın sonlarında yükseldi.

Enerji pazarlamadan sorumlu başkan yardımcısı Steve Hill, "Şu anda gördüğümüz yüksek fiyatlar temeller, düşük depolama seviyeleri ve arz belirsizliği tarafından yönlendiriliyor" dedi.

Yeni arz eksikliğinin ve LNG'ye yapılan yatırımın azalmasının, sıkı pazarın arkasındaki diğer nedenler olduğunu da sözlerine ekledi.

Dünyanın en büyük LNG alıcısı ve satıcısı Shell Pazartesi günü erken saatlerde, ekonomiler COVID-19 pandemisinin etkisinden kurtulduğu için 2021'de küresel sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) ticaretinin yıllık %6 artarak 380 milyon tona çıktığını söyledi.

Shell, yıllık LNG piyasası görünümünde, 2040 yılına kadar LNG talebinin neredeyse iki katına çıkarak 700 milyon tona çıkmasının beklendiğini belirterek, sıvılaştırılmış gazın kesintili yenilenebilir arz durumunda bir yedek olarak önemli bir rol oynadığını da sözlerine ekledi.

Yükselen gaz fiyatları, yaklaşık 30 İngiliz enerji tedarikçisini işsiz bırakırken, bazı ağır sanayi şirketleri üretimi kıstı.

LNG fiyatları 2020'de mmBtu başına 2 dolar seviyesinin altındaki rekor düşük seviyeden Ekim 2021'de 56 dolarlık rekor yüksek seviyelere çıktı.

Benchmark fiyatları şu anda mmBtu başına yaklaşık 25 $ seviyesinde bulunuyor.

Shell'de entegre gaz, yenilenebilir enerji ve enerji çözümleri direktörü Wael Sawan, "Geçen yıl, dünya genelindeki toplumlara enerji sağlamada gaz ve LNG'nin ne kadar önemli olduğunu gösterdi" dedi.

Dünyanın 2 numaralı ticaret enerji şirketi, artan LNG talebini karşılamak için özellikle Asya'da, özellikle 2020'lerin ortalarında bir arz-talep açığı tahmini ile daha fazla yatırıma ihtiyaç olduğunu söyledi.

Çin ve Güney Kore, 2021'de LNG talebindeki büyümeye öncülük etti. Çin, LNG ithalatını 12 milyon ton artırarak 79 milyona çıkardı.

Geçen yıl Çinli LNG alıcıları, yılda 20 milyon tondan fazla uzun vadeli sözleşmeler imzaladılar.

İlginizi Çekebilir: Arz ve Talep Kanunu Nedir?