Shell, İngiltere’nin Rusya Yaptırımları Nedeniyle Rus Gazını Ödemekte Zorlanacak

Yazılar 4 Nis 2022

Rusya'daki tartışmalara aşina olan iki kişiye göre, Kremlin ödemelerin İngiltere onaylı Gazprombank aracılığıyla transfer edilmesini istediği için Shell bu ay Rus gaz tedarikini ödemekte zorluk çekebilir.

Avrupa kıtasının en büyük tek doğal gaz sağlayıcısı olan Gazprom, şu anda Avrupa Birliği ve Birleşik Krallık da dahil olmak üzere sözde 'dost olmayan' ülkelere yakıt tedariki için ruble ödemeleri kabul ediyor. Shell'in en az iki uzun vadeli sözleşmesi var. Gazprom'un önemli yabancı müşterilere yıllık ihracatının yaklaşık %1,5'ine eşdeğer olan bu ülkeler bu kuraldan etkilenecektir.

Rus doğal gazını almaya devam etmek için, tüm Avrupalı ​​alıcıların Gazprombank'ta biri ruble, diğeri yabancı para biriminde olmak üzere iki hesaba ihtiyacı var ve dönüşümü yapmaktan Rus bankası sorumlu. Bu Shell için mümkün değil çünkü Gazprom'un sahibi olduğu borç verene Mart ayında Ukrayna'nın işgaline misilleme olarak İngiltere tarafından yaptırım uygulandı.

Gazlarının yaklaşık %40'ı için Rusya'ya güvenen Avrupa ülkeleri, Kremlin tarafından dayatılan ödeme kurallarını hala kavramakta ve bunların kıtanın enerji güvenliği üzerindeki etkilerini değerlendirmektedir. Avrupa, Kremlin'in Ukrayna'ya saldırı emri vermesinden bu yana orta vadede Gazprom'un tedarikinden vazgeçme planlarını açıkladı.

Shell, Rus petrol ürünlerini, doğal gazı ve LNG'yi satın almaktan "aşamalı bir geri çekilme" sözü verdi, ancak süresi bitene kadar uzun vadeli sözleşmeler kapsamında bazı tedarikleri almaya devam edecek. Gazprom'un 2031 yılına kadar Almanya'ya yılda 1,2 milyar metreküp gaz sağlamak için 20 yıllık bir anlaşması var. 2009 yılında, Londra merkezli firma Gazprom ile 2028 yılına kadar yıllık yaklaşık 1,4 milyar metreküp boru hattı-gaz ​​tedariki için bir anlaşma imzaladı.

Rusya'dan herhangi bir sıvılaştırılmış doğal gaz alımı, ruble ödeme şartından muaftır.

Gazprom, Shell ile olası ödeme sorunlarının farkında olduğunu ve bunları çözmenin yollarını aradığını söyledi. Rus enerji firması Avrupalı ​​müşterilerin çoğuyla ilişkilerinde rubleye geçişin önemli bir sorun olmasını beklemediğini söyledi.

Shell'in basın ofisi bir e-postada, "Durumu dikkatle izliyoruz," dedi ve Gazprom'a para transferiyle ilgili olası sorunlar hakkında daha fazla yorum yapmayı reddetti.

Gazprom, Cuma günü yeni ödeme talimatı hakkında müşterileri bilgilendirmeye başladı. Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov, Nisan ayında alınan gaz ödemelerinin yalnızca bu ay veya Mayıs ayında yapılması nedeniyle müşterilerin yeni kurallara uyum sağlamak için birkaç haftaları olacağını söyledi.

Bazı AB yetkilileri, müşterilerin sözleşmelerine bağlı olarak parayı dolar veya euro olarak transfer edebilecekleri için, yeni ödeme kurallarının Rusya'nın kıtaya yaptığı tedarikler üzerinde muhtemelen çok az etkisi olacağını belirtti. Yine de bir Alman yetkiliye göre, Rus kararnamesinin yaptırımları zayıflatıp zayıflatmadığı sorusu AB düzeyinde kabul edilmelidir.