Seller ve Suyla İlgili Diğer Afetler 2050 Yılına Kadar Küresel Ekonomiye 5,6 Trilyon Dolara Mal Olabilir

Yazılar 30 Ağu 2022

29 Ağustos Pazartesi günü yayınlanan bir rapora göre, dünyanın en büyük ekonomilerinden bazılarında kötüleşen kuraklıklar, fırtınalar ve şiddetli yağmurlar, 2050 yılına kadar küresel ekonomide 5,6 trilyon dolarlık zarara neden olabilir.

Bu yıl şiddetli yağışlar, Çin ve Güney Kore'deki şehirleri sular altında bırakan ve Hindistan'da su ve elektrik arzını bozan selleri tetiklerken, kuraklık Avrupa genelinde çiftçilerin hasatlarını riske attı.

Bu tür felaketler ekonomilere yüz milyarlarca dolara mal oluyor. Brüksel merkezli Afetlerin Epidemiyolojisi Araştırma Merkezi tarafından sağlanan Acil Durum Veri Tabanı'na göre, geçen yılki aşırı kuraklık, sel ve fırtınalar 224 milyar doların üzerinde küresel kayıplara yol açtı.

Ancak iklim değişikliği önümüzdeki on yıllarda daha yoğun yağış, sel ve kuraklığı tetikledikçe, bu maliyetlerin artacağı konusunda uyarıda bulunuyor, mühendislik ve çevre danışmanlık firması GHD tarafından rapora göre uyarıyor.

GHD'nin Kanada su piyasası programını yöneten Don Holland, suyun - çok fazla veya çok az olduğunda - "bir topluluğun yaşayabileceği en yıkıcı güç" olabileceğini söyledi.

GHD, çeşitli ekonomik ve iklim koşullarını temsil eden yedi ülkede su risklerini değerlendirdi: Amerika Birleşik Devletleri, Çin, Kanada, Birleşik Krallık, Filipinler, Birleşik Arap Emirlikleri ve Avustralya. Küresel sigorta verilerini ve ekstrem olayların farklı sektörleri nasıl etkileyebileceğine dair bilimsel çalışmaları kullanan ekip, ülkelerin hem acil maliyetler hem de genel ekonomi açısından karşı karşıya kaldığı kayıpların miktarını tahmin etti.

Dünyanın en büyük ekonomisi olan Amerika Birleşik Devletleri'nde, kayıplar 2050 yılına kadar toplam 3,7 trilyon dolar olabilir ve ABD gayri safi yurtiçi hasıla o zamana kadar her yıl yaklaşık %0,5 oranında daralabilir. Dünyanın 2 numaralı ekonomisi olan Çin, yüzyılın ortasına kadar yaklaşık 1,1 trilyon dolarlık kümülatif kayıplarla karşı karşıya.

Küresel ekonomi için en hayati öneme sahip beş iş sektöründen imalat ve dağıtım, su kıtlığının üretimi aksatması, fırtınalar ve sellerin altyapı ve envanteri yok etmesi nedeniyle 4,2 trilyon dolara mal olan felaketlerden en fazla etkilenecek.

Hem kuraklığa hem de aşırı yağışa karşı hassas olan tarım sektörü, 2050 yılına kadar 332 milyar dolar zarar görebilir. Büyük zorluklarla karşı karşıya olan diğer sektörler perakende, bankacılık ve enerjidir.

İsviçre'nin Davos kentinde düzenlenen bu yılki Dünya Ekonomik Forumu'nda, küresel bir uzman grubu, politika yapıcılara su yönetimi konusunda tavsiyelerde bulunmayı amaçlayan suyun ekonomisini araştırmak için yeni bir komisyon kurdu.

Komisyon eş başkanı Tharman Shanmugaratnam, "suyu ve iklimi nasıl yönettiğimizi birlikte değiştirmeliyiz" dedi. "Bunu yapmanın maliyetleri önemsiz değil, ancak aşırı hava koşullarının hasara yol açmasına izin vermenin maliyetleri göz ardı ediliyor."