SEC, RİPPLE'A DAHA FAZLA YANIT VERMEK İSTEMİYOR

Yazılar 9 Eyl 2021

ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonunun (SEC) kıdemli dava avukatı Mark R. Sylvester, SEC'nin Ripple tarafından gelen sorgulamalara ek cevap vermeye zorlanmamasını mahkemden talep etti. SEC'nin Bitcoin ve Ethereum'un yasal statüsünün dava ile ilgisi bulunmadığı konusundaki inancı ise sürüyor.

Avukat Mark R. Sylvester, dava hakimi Sarah Netburn'e yazdığı mektupta SEC'nin gelen sorgulamalara önemli ölçüde ve kurallara uygun şekilde yanıtladığını beyan ediyor. Ayrıca SEC ve Ripple'ın verilen cevaplara yönelik farklı kanunlara göre yaklaşım göstermiş olabileceğini ancak SEC'nin Ripple'ın kuralları çerçevesinde cevap vermesine gerek olmadığını ifade ediyor.

Mektupta, Bitcoin ve Ether'in yasal statüsü hakkındaki soruları yanıtlamak için Ripple'ın SEC'i tuzağa düşürmeye çalıştığı öne sürülüyor. Sylvester, SEC'nin menkul kıymet işlemi yaptığını iddia eden Bitcoin veya ETH ihraç edenlere karşı bir dava açmadığına dair bir kanıt bulunmadığını belirtti.

SEC Menkul Kıymetler Konusunda Hangi Rolde?

Sarah Netburn'e gönderilen mektupta, Ripple'ın SEC'den Bitcoin ve Ether'in menkul kıymet olup olmadığına dair beyan istemesi yersiz bulundu. Avukat, konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı:

"SEC, tipik olarak herhangi bir finansal aracın menkul kıymet olup olmadığı konusunda karar vermez. SEC bunun yerine belirli bir finansal aracın teklif, satış gibi işlemler kapsamında federal menkul kıymetler yasalarını ihlal edip etmediğini belirler."

"XRP'nin Menkul Kıymet Olmadığını Açıkladık"

Ripple CEO'su Brad Garlinghouse, Twitter'da yaptığı açıklamada SEC'nin kriptoya karşı olan savaşının devam ettiğini söyledi ve konuyla ilgili yazmış olduğu metni paylaştı.

Metinde kendilerine güvendiklerini ve XRP'nin neden menkul kıymet olmadığına dair nasıl açıklama yaptıkları yer aldı. Garlinghouse, şunları yazdı:

"XRP bir yatırım sözleşmesi değildir. XRP sahipleri, Ripple'ın kârını paylaşmaz veya temettü almaz. Oy hakları veya diğer kurumsal haklara sahip değildirler. Alıcılar, XRP satın aldıklarında varlık dışında hiçbir şey almazlar. Aslında XRP sahiplerinin büyük bir kısmının Ripple ile uzaktan yakından hiçbir bağlantısı veya ilişkisi bulunmuyor.
Ripple'ın hissedarları bulunuyor: Ripple'a yatırım yapmak istiyorsanız, XRP değil Ripple'dan hisse alırsınız.
Menkul kıymetlerden farklı olarak, XRP'nin piyasa değeri Ripple'ın faaliyetleri ile ilişkilendirilmemiştir. XRP'nin fiyatı, diğer sanal para birimlerinin hareketiyle ilişkilendirilir."

XRP Fiyatı Ne Durumda?

XRP, son bir haftada %8 oranında değer kaybı gördü. 7 Eylül'de 1,09 dolara kadar gerileyen XRP, son 24 saatte %4,5 artış gördü. Piyasa değeri 52 milyar dolar olan XRP, Solana'nın (SOL) hemen ardından 7. sırada yer alıyor.

Kripto paranın yazım sırasındaki değeri 1,13 dolar.


Kaynaklar:

https://ripple.com/insights/the-secs-attack-on-crypto-in-the-united-states/

https://storage.courtlistener.com/recap/gov.uscourts.nysd.551082/gov.uscourts.nysd.551082.345.0.pdf