Rusya'da Enflasyon Son 20 Yılın En Yüksek Seviyesine Ulaştı

Yazılar 14 Nis 2022

Ekonomi bakanlığı Çarşamba günü yaptığı açıklamada, Rusya'da yıllık enflasyonun 8 Nisan itibariyle, Şubat 2002'den bu yana en yüksek seviyesi olan %17,49'a yükseldiğini söyledi.

Rusya'nın 24 Şubat'ta Ukrayna'da "özel bir askeri operasyon" olarak adlandırdığı operasyona başlamasından sonra, sebze ve şekerden giysilere ve akıllı telefonlara kadar neredeyse her şeyin fiyatları keskin bir şekilde yükseldi.

Merkez bankası Çarşamba günü, Rusya'da tüketici enflasyonunun baz etkileri nedeniyle yıllık bazda hızlanmaya devam edeceği konusunda uyardı ve ruble oynaklığının yukarı yönlü enflasyon baskısına yol açacağını söyledi.

İstatistik servisi Rosstat'ın Çarşamba günkü verilerine göre, Rusya'da haftalık enflasyon, bir önceki haftadaki %0,99'dan 8 Nisan'a kadar olan haftada %0,66'ya düşerek tüketici fiyatlarındaki yıllık artışı %10,83'e çıkardı.

Geçen yılın aynı döneminde tüketici fiyatları sadece %2.72 artmıştı.

Mart ayında Rusya'da tüketici fiyatları, ekonominin yaptırımlardan etkilenmesi ve o zamandan bu yana kayıplarını azaltan rublede rekor düşüşle Ocak 1999'dan bu yana en büyük aylık artışını kaydederek %7,61 arttı.

Yıllık %4 enflasyonu hedefleyen merkez bankası, Cuma günü faiz oranını %20'den %17'ye indirdi ve gelecekte indirimlerin mümkün olduğunu söyledi.

Rusya'nın denetim odası başkanı Alexei Kudrin Çarşamba günü yaptığı açıklamada, Rusya'da enflasyonun bu yıl %17 ila %20'ye ulaşabileceğini söyledi. Reuters tarafından Mart ayı sonlarında ankete katılan analistler, ortalama olarak 2022 enflasyonunun 1999'dan bu yana en yüksek seviye olan %23.7'ye yükseleceğini tahmin ediyorlardı.