Rusya'da Enflasyon Eylül 2015'ten Bu Yana En Yüksek Seviye Olan %15,6'nın Üzerine Çıktı

Yazılar 31 Mar 2022

Ekonomi bakanlığı Çarşamba günü yaptığı açıklamada, Rusya'da yıllık enflasyonun 25 Mart itibarıyla, Eylül 2015'ten bu yana en yüksek seviyesi olan %15,66'ya yükseldiğini ve bir önceki haftadaki %14,53'ten, hırpalanmış rublenin Batı'nın benzeri görülmemiş yaptırımları arasında fiyatları tırmandırdığını söyledi.

Rublenin tüm zamanların en düşük seviyesine gerilemesi, temel gıda ürünlerinden arabalara kadar çok çeşitli mallara yönelik talebin, fiyatlarının daha da yükseleceği beklentisiyle, Rusya'da son haftalarda keskin bir şekilde hızlandı.

Şubat ayında Rusya'da yıllık enflasyon %9,15 olarak gerçekleşti.

İstatistik servisi Rosstat'ın Çarşamba günkü verilerine göre, Rusya'da haftalık enflasyon, bir önceki haftadaki %1,93'ten 25 Mart'a kadar olan haftada %1,16'ya düşerek tüketici fiyatlarındaki yıldan bugüne artışı %8,91'e çıkardı.

O haftada, bebek mamasından ilaca kadar hemen hemen her şeyin fiyatları daha da arttı, ancak önceki haftalara göre daha yavaş bir hızda.

Yıllık enflasyonu %4 olarak hedefleyen merkez bankası, Mart ayında faiz oranını %20'de tuttu ve enflasyonda ani bir artış ve yaklaşan bir ekonomik daralma konusunda uyardı.