Rusya Sermaye Kontrollerini Yumuşatıyor

Yazılar 8 Haz 2022

7 Haziran Salı günü Rusya, ihracat odaklı şirketlerin, ithalat ödemelerine yardımcı olmayı ve Rubleyi dengelemeyi amaçlayan bir hareketle, belirli koşullar altında yurtdışındaki hesaplara döviz aktarabileceklerini söyledi.

Salı gününden itibaren maliye bakanlığı, ihracata yönelik şirketlerin, yerleşik olmayanlardan alınan dövizleri, daha sonra Rusya'ya iade edilmesi ve daha önceki devlet kararnamelerine göre piyasada satılması şartıyla denizaşırı hesaplarına aktarmalarına izin verecek.

Bu, Rusya'nın mali sektörünü sermaye kaçışından korumak ve Rubleyi desteklemek amacıyla Şubat ayında Ukrayna'ya asker göndermesinden kısa bir süre sonra uygulamaya koyduğu katı sermaye kontrollerinin gevşetildiğini gösteriyor.

Sonuç olarak, Ruble Mart ayında rekor düşük seviyelere düştükten sonra ABD doları başına yaklaşık 60 Rubleye kadar düştü - yıllardır görülmeyen bir seviye.

Güçlü ruble hükümet gelirlerini vurduğu için Rusya sermaye kısıtlamalarını gevşetmeye başladı. Merkez bankası, kredileri canlandırmak ve Rubleyi yumuşatmak için Şubat ayından bu yana kilit faiz oranını toplam 900 temel puan indirerek %11'e indirdi.

Geçen ay Rusya, ihracata yönelik şirketlerin döviz gelirlerinin %80'ini yurtiçinde satması için zorunlu bir kuralı gevşeterek, Rublenin yükselişini durdurmaya çalışırken %50'lik yeni bir sınır belirledi.

VTB Capital analistleri, artan sayıda Rus bankasının uluslararası ödeme ağı SWIFT'den ayrılması nedeniyle yerel bankalar aracılığıyla Forex işlemleri gerçekleştirme riskleri arttığından, Salı günkü kararın Rus ihracatçılarının dış işlemleri iyileştirmelerine yardımcı olması gerektiğini söyledi.