Rusya, Faiz Oranını Keskin Bir Şekilde %9,5'e Yükseltti, Bu Yıl İçinde Daha Fazla Faiz Artırımının Geleceği Anlamına Gelebilir

Yazılar 12 Şub 2022

Rusya Merkez Bankası, Cuma günü kilit faiz oranını sert bir şekilde yüzde 9,5'e yükselterek, borçlanma maliyetini üst üste ikinci kez 100 baz puan artırdı ve daha fazla faiz artırımının muhtemel olduğunu belirtti.

Rusya, Ukrayna krizinin hırpaladığı zayıf rubleden ekstra destek alan yüksek enflasyonla boğuşuyor. Bunun yanı sıra yaşam standartlarının erozyonu, ev sahipleri için önemli bir endişe kaynağı haline geldi.

İlginizi Çekebilir: Enflasyon Neden Yükselir?

Merkez bankası, 2021'de ana faiz oranını yüzde 4,25'lik rekor düşük seviyeden yedi kez artırdı, ancak yüzde 4'te hedeflediği enflasyonu dizginleyemedi.

Vali Elvira Nabiullina, Cuma günü yönetim kurulu kararını sunarken, politika yapıcıların 150 baz puanlık daha büyük bir faiz artışını düşündüklerini söyleyerek şahin bir tavır takındı.

Nabiullina, "Bugün için kilit faiz artışları döngüsünün tamamlandığını söyleyemeyiz. Önümüzdeki toplantılarda daha fazla kilit faiz artışı beklentisini açık tutuyoruz." dedi.

Merkez bankası ayrıca, 2022'deki ortalama kilit faiz oranı düzeyine ilişkin değerlendirmesini de %7,3-8,3'ten %9,0-11'e yükselterek, önemli ölçüde daha fazla sıkılaştırma için yer olduğunu gösterdi.

Cuma günkü faiz oranı Mart 2017'den bu yana en yüksek seviyesine yükseltme kararı, enflasyonun altı yılın en yüksek seviyesine yaklaşmasıyla birlikte büyük artışı öngören Reuters analist anketi ile aynı doğrultuda geldi.

4 Şubat itibarıyla yıllık enflasyonu %8,8 olan Rusya Merkez Bankası, yıl sonu enflasyon tahminini %4,0-4,5'e yavaşlayacağına dair daha önceki umutlardan vazgeçerek %5.0-6.0'a revize etti. Şimdi enflasyonun 2023'ün ortalarında hedefe ulaşmasını bekliyor.

Banka, ruble ve enflasyon beklentilerini etkileyebilecek "çeşitli jeopolitik olayların" neden olduğu küresel piyasa oynaklığının kısa vadeli enflasyon risklerini yoğunlaştırdığını söyledi.

Daha yüksek oranlar, borç verme maliyetlerini artırarak ve banka mevduatlarının cazibesini artırarak enflasyonu frenlemeye yardımcı olabilir.

Faiz artışı, gün içinde %1 düşüşle 75.78'de dolara düşen rubleyi hemen artırmadı.

Renaissance Capital analistleri, merkez bankasının şimdi 18 Mart'taki bir sonraki yönetim kurulu toplantısında oranı %10'a yükseltebileceğini söyledi.

Locko Invest analistleri, 100 baz puanlık daha agresif bir artışın da göründüğünü söyledi.