RSI: Göreceli Güç Endeksi Nedir?

Yazılar 11 May 2022

Göreceli güç endeksi (RSI), bir hisse senedi veya başka bir varlığın fiyatındaki aşırı alım veya aşırı satım koşullarını değerlendirmek için son fiyat değişikliklerinin büyüklüğünü ölçen teknik analizde kullanılan bir momentum göstergesidir. RSI, bir osilatör (iki uç arasında hareket eden bir çizgi grafiği) olarak gösterilir ve 0 ile 100 arasında bir okuma yapabilir. Gösterge ilk olarak J. Welles Wilder Jr. tarafından geliştirilmiştir ve 1978'deki çığır açıcı kitabı “ Teknik Ticaret Sistemlerinde Yeni Kavramlar”da tanıtılmıştır.

RSI'nin geleneksel yorumu ve kullanımı, 70 veya üzerindeki değerlerin, bir menkul kıymetin aşırı satın alındığını veya aşırı değerlendiğini ve bir trendin tersine çevrilmesi veya fiyatta düzeltici bir geri çekilme için hazırlanabileceğini göstermesidir. 30 veya altındaki bir RSI okuması, aşırı satım veya düşük değerli bir durumu gösterir.

RSI Bize Ne Söylüyor?

Hisse senedi veya varlığın birincil eğilimi, gösterge okumalarının doğru bir şekilde anlaşıldığından emin olmak için önemli bir araçtır. Örneğin, tanınmış piyasa teknisyeni Constance Brown, yükseliş trendinde RSI'de aşırı satım okumasının %30'dan çok daha yüksek olduğu ve düşüş trendi sırasında RSI'da aşırı alım okumasının %70 seviyesinden çok daha düşük olduğu fikrini destekledi.

Düşüş trendi sırasında RSI, yatırımcılar tarafından düşüş koşullarını daha güvenilir bir şekilde işaret etmek için kullanılabilecek ve %70 yerine %50 seviyesinin yakınında zirve yapacaktır. Uç noktaları daha iyi belirlemek için güçlü bir eğilim mevcut olduğunda, birçok yatırımcı %30 ile %70 seviyeleri arasında yatay bir eğilim çizgisi uygulayacaktır. Bir hisse senedi veya varlığın fiyatı uzun vadeli yatay bir kanaldayken aşırı alım veya aşırı satım seviyelerini değiştirmek genellikle gereksizdir.

Trende uygun aşırı alım veya aşırı satım seviyelerinin kullanılmasıyla ilgili bu kavram, trende uyan ticaret sinyallerine ve tekniklerine odaklanmaktadır. Başka bir deyişle, fiyat yükseliş eğilimindeyken yükseliş sinyalleri ve bir hisse senedi düşüş eğilimindeyken düşüş sinyalleri kullanmak, RSI'nin oluşturabileceği birçok yanlış alarmın önlenmesine yardımcı olacaktır.