RÖPORTAJ: ALMANYA'DA EKONOMİ NASIL?

Hepimizin bir Almancı, gurbetçi tanıdığı vardır, yoksa da komşunun vardır eminim. Her sene izne geldiklerinde ellerinde çikolata dolu bavullar olur ve getirdikleri eurolar ile dünyayı satın alıp geri dönerler. Biz de 1 ay içinde harcanan bu paraya bakıp "vay be, neler neler aldılar" deriz.

Ülkemizde ne yazık ki kurlar çok yüksek. Güncel EURTRY bunları yazarken 6,44.
Yani basit bir hesaplama yaparsak, Almanya'dan 1000 Euro ile gelen bir gurbetçinin 6440 TL'si oluyor. 6440 TL ise yaklaşık 3 aylık asgari ücrete eşit.

Uçurum.


ALMANYA EKONOMİSİ


Geçtiğimiz aylarda da Almanya teknik resesyona girmişti (sonrasında çıktığı söylendi) ve bazı Alman ekonomistler karamsar bir hava içerisindeydi. Hatta büyük bir kısmı hala bu konuda karamsar gibi görünüyor. Dün The Local Germany'de şöyle bir haber çıktı:

"Alman ekonomistlerine göre 2020 yılı Almanya için zor bir yıl olacak. Almanya'da ekonomik gerileme şimdilik sona ermiş gibi görünüyor. Fakat uluslararası ticaret savaşları, dünya ticaretinde yavaşlama ve Brexit uçurumunun Almanya ekonomisini etkilediği gerçeğiyle karşı karşıyayız." *

Almanya'nın ticaret savaşlarının bitmesini en içten dilekleriyle belirttiğini biliyoruz. İşin içine ticaret girdiğinde Almanya'nın ABD ve Çin ile olan ilişkileri oldukça hassas. Bir süre önce buradaki haberimizde de bu konuyu incelemiştik.

Şimdi gelelim asıl merak edilen konuya. Almanya'daki gurbetçiler rahatta mı?

Çok sevdiğim bir arkadaşım geçen sene evlendi. Eşi de mühendis olarak Almanya'da bir şirkette işe başladı ve oraya yerleştiler. Sık sık görüşemiyoruz ama aktardıklarına bakılırsa genel olarak Almanya'daki hayatından oldukça memnun görünüyor. Bir süre önce kendisiyle konuşma fırsatım oldu ve Almanya ekonomisine, geçim derdine dair bazı sorular sordum. Cevapların beklediğinizden pek de farklı çıkmayacağını tahmin ediyorum. Nedenini röportaj sonuna saklayayım.

Hazırsanız başlıyoruz:

1.Geçtigimiz aylarda Almanya teknik resesyona girmişti. Bunun Alman gündemine yansıması nasıl oldu? Gelen veriler gıda, giyim gibi temel ihtiyaçlara yansıdı mı?
-Gıda, giyim vs. gibi temel ihtiyaçların fiyatlarında fark edilir bir değişim olmadı. Benzin ve dizele 15 cent civarı zam geldi ama bu direkt olarak resesyonla değil de dünyadaki petrol sıkıntısından da kaynaklanıyor. Hazırlıksız yakalanan şirketlerde işten çıkartmalar oldu. Hala da işten çıkarmalar devam ediyor.

2.Almanya'nın teknik resesyondan çıktığı duyurulduktan sonra ekonomistler neler söyledi? Hükümetin resesyon tepkisi nasıldı?
-Ekonomistler resesyonun geçici olmadığını, Alman hükümetinin resesyon ve gelecek kötü ekonomiyi halktan sakladığını düşünüyorlar. Almanya'da işsizlik az görünüyor fakat bunun başlıca sebeplerinden birisi İşçi ve İş Bulma Kurumu'dur. Bir kişi bu kuruma kayıt olup herhangi bir eğitim almaya başladığında işsizlik statüsü ortadan kalkıyor -yani işsiz sayılmıyor. Bu eğitimler ise çok çok basit bir şey olabilir. Yani çatal nasıl tasarlanır diye 2 yıl eğitime giden insan bile işsiz kategorisinden çıkıyor.

3.Alman halkı ekonomiden memnun mu? Gözlemleriniz neler?
-Alman halkının en büyük problemlerinden birisi önü alınamayan kiralar. Yiyecek, içecek gibi temel konularda sıkıntıları olduğunu görmedim.

4.Almanya'daki gurbetçiler Alman ekonomisinden memnun mu?
-Hizmet sektöründe çalışanlar -ki bu büyük kısmını oluşturuyor, memnun değiller. Diğer yabancı uyruklu çalışanların da memnun olduğu söylenemez. Kiraydı, yemekti derken kendilerine para kalmıyor. Özellikle de asgari ücretle çalışıyorlarsa.

5.Almanya'da asgari ücret ne kadar? Asgari alan bir Alman ailesi ve bir Türk ailesinin geçimi nasıl?
-Almanya'da asgari ücret 1600 Euro. Ailenin tek bir ferdinin çalışması o aileyi zar zor geçindiriyor. Bu dünyanın her yerinde böyle. Türkiye ile Almanya arasındaki tek fark, bir şeylere daha kolay ulaşabiliyor olmak. Örneğin; yiycekler, et, süt vb. Almanya'da çok daha ucuz, bu doğru. Bunun yanında ortalama bir ayakkabı 100 euro, ortalama bir mont 150 euro. Ortalama bir ev kirası ise 700 euro. Bölgeden bölgeye bu rakamlar değişse de, 1600 euro gibi bir ücretin ne bir Alman ailesine ne de bir Türk ailesine yetmeyeceği aslında ortada.

6.Siz yeni evli bir Türk çift olarak maaşınızla geçinebiliyor musunuz? Ay sonunu getirebiliyor musunuz?
-Evet getiriliyor. Türkiye'deki evli çiftler henüz mobilya borçlarına başlamadan biz mobilya gibi ihtiyaçlarımızı çoktan halledip bir de araba borcunun altına girebildik.

7.Temel ihtiyaçlar (gıda, giyim, ısınma, kira, vb.) bir Türk ailesi gözüyle ucuz mu pahalı mı karşılanıyor?
-Euro kazanıyorsan ucuz ama giyim kesinlikle değil. Biz eşimle birlikte evde 2 kişiyiz. Birçok keyfi alımlar dahil olmak üzere çok fazla market alışverişi yaptığımızda bile aylık market giderimiz 450 euro civarında oluyor. Kiramız, elektrik, internet, su, sıcak su, ısıtma, aidat dahil 730 euro. Sadece eşim çalışıyor (mühendis). Yani zorunlu ihtiyaçlarımız 1200 euro civari. Çok daha zorunlu olursa 1500 euro diyebiliriz. Bir tane de çocuk olsa bu miktar 2000 euroyu bulacaktır.

8.Almanya'daki kiralar nasıl biraz detay verebilir misin? Yukarıda biraz yakındın.
-Almanya'da kiralar uçmuş durumda. Önünü alamıyorlar. Büyük şehirlerde insanlar ev bulamıyor. 40 metrekarelik evin kirası 2000 euro. Bu yüzden büyük şehirlere yakın taşra bölgelerde ev bakıyor insanlar. Bu da bütün Almanya'yı etkiliyor ve kiraları genel anlamda şehir merkezi olsun olmasın yükseltiyor.

9.Almanya'da yaşayan Türkler hangi sektörlerde çalışıyorlar?
-Yüzde 55-60 civari hizmet sektörü (restorant, bayilik, vb.) Birçoğu işçi. Çok az kısmı eğitimli. 2.8 milyon kişiye göre eğitimli kısım devede pire kalır...

10.Taze bir çift olarak Almanya'nın olanaklarından memnun musunuz? Eleştirdiğiniz bir şey var mı?
-Memnunuz :)

11.En son Türkiye'ye geldiğinizde kaç Euro ile geldiniz, nelere harcama yaptınız? Para size yetti mi?
-1000 euro ile geldik. Yiyecek, giyecek, gezme, hediye derken fazlasıyla yetti.


Küresel ekonomilerde son dönemlerde görüşen yavaşlama ekonomi devlerini bir bir etkilemeye devam ediyor. Her yerin bir artısı ve eksisi var. Bizdeki eksiler çok daha fazla, bu doğru. Bu nedenle bu cevapların bizi şaşırtması beklenemez. Zaten arkadaşım da 10. soruya memnunuz cevabı vermesiyle bunu onaylamış :) Fakat objektif bir gözle bir başka ülke hakkında 1.elden bilgi edinmek ve fikir sahibi olmak kesinlikle harika. Umarım bu cevaplar da size genel bir çerçeve çizebilmiştir.

Peki cevaplar beklediğiniz gibi miydi? Yorumlarda paylaşırsanız seviniriz.


Kaynak:

*https://www.thelocal.de/20191210/between-fear-and-hope-german-economy-survives-lull