Rishi Sunak, Aylarca Süren Kargaşadan Sonra İngiltere'nin Bir Sonraki Başbakanı Olacak

Yazılar 25 Eki 2022

Rishi Sunak, milyonlarca insanı daha da yoksullaştıracak bir ekonomik gerileme ile derinden bölünmüş bir ülkeyi yönetmekle görevli Muhafazakar Parti'ye liderlik etme yarışını kazandıktan sonra 25 Ekim Salı günü İngiltere'nin ilk beyaz olmayan başbakanı olacak.

Westminster'in en zengin politikacılarından biri olan 42 yaşındaki Sunak, Britanya siyasi tarihinin en çalkantılı dönemlerinden birinde görevi devraldı ve İngiltere’nin son zamanlardaki en genç lideri olacak.

Sunak, sadece 44 gün görevde kalan Liz Truss'un yerine, yıllarca süren siyasi ve ekonomik kargaşadan sersemlemiş bir ülkede istikrarı yeniden sağlamaya ve ideolojik hatlar boyunca bölünmüş bir partiye liderlik etmeye çalışacak.

Sunak, Pazartesi günü mecliste milletvekillerine yaptığı bir konuşmada ”varoluşsal bir kriz" ile karşı karşıya olduklarını ve ülkenin geleceği için mutlaka birleşmeleri gerektiğini söyledi. Ülkenin "derin bir ekonomik zorlukla" karşı karşıya olduğunu söyledi.

“Artık istikrara ve birliğe ihtiyacımız var ve partimizi ve ülkemizi bir araya getirmeyi en büyük önceliğim yapacağım” dedi.

Multi-milyoner olan eski serbest yatırım fonu patronunun, İngiltere'nin mali itibarını yeniden inşa etmeye çalışmak için artan enerji ve gıda maliyetlerinin vurduğu on yıllardır en zorlu gerilemelerden birine girerken derin harcama kesintileri yapması bekleniyor.

Truss'un düşüşünü tetikleyen mini bütçe planı, borçlanma maliyetlerini ve faiz oranlarını artırdı ve yatırımcıları kaçmaya sevk etti. İngiliz hükümet tahvilleri, Sunak'ın zaferine doğru hızla yükseldi ve 24 Ekim Pazartesi günü kazançlarını genişletti.

25 Ekim Salı günü Kral Charles tarafından başbakan olarak atanacak olan Sunak, bu yılın başlarında eski lider Boris Johnson'ın kabinesinden istifa ederek bazılarının kendisini ihanetle suçlamasının ardından İngiltere'nin baskın siyasi partisini bir arada tutmak için çok çalışmak zorunda kalacak.

Diğer Muhafazakarlar, İngiltere'de günbegün artan ekonomik baskıları anlamayacak kadar zengin olduğunu ve 12 yıldır iktidarda olan bir parti için önümüzdeki seçimleri kazanıp kazanamayacağından endişe ettiğini söylüyor.

Bir Muhafazakar milletvekili, isminin açıklanmaması koşuluyla Reuters'e verdiği demeçte, "Bu kararın bizi bir sonraki seçim için parti olarak batırdığını düşünüyorum" dedi.