RIPPLE NEDİR?

Yazılar 20 Oca 2020


Ripple, finansal işlemlerde hem kripto para birimi hem de dijital ödeme ağı olarak hareket eden bir teknolojidir.

Ripple, 2012 yılında Ripple Labs Inc. tarafından sadece tek bir şey düşünülerek piyasaya sürüldü: blockchain teknolojisinin gücünü kullanarak sorunsuz küresel para transferini sağlamak.

Ripple, uluslararası finansal işlemlere yönelik yeni bir ödeme altyapısıdır. XRP'nin yaratılması ve dolaşımı, Ripple için başka bir farklılaşma noktasıdır. Çoğu kripto para biriminde madencilik yoluyla yeni paralar yaratılır ancak Ripple kripto para ile durum böyle değil. 100 milyar XRP'nin tamamı, Ripple başladığında zaten yaratılmıştı.

Daha da şaşırtıcı olan ise Ripple laboratuvarlarının yaklaşık 55 milyar XRP'ye sahip olmasıdır. Bu, normalde merkeziyetsiz bir kripto para birimi evreninde duyulmamış bir şeydir.

Ripple XRP Nedir, Özellikleri Nelerdir?


Ripple XRP, Bitcoin ve Ethereum'u takiben piyasa değeriyle üçüncü en büyük kripto para birimidir. Xrp, Ripple ağındaki işlemleri kolaylaştıran dijital para biriminin adıdır.

Ripple; USD, Yen, Litecoin veya Bitcoin gibi herhangi bir para biriminin sorunsuz bir şekilde aktarılmasını sağlayan açık kaynaklı ve merkezi olmayan bir platformda çalışır. Ripple'in ana işlevi, bankalar ve finansal aracılar tarafından kullanılan uluslararası para ve güvenlik transferleri için SWIFT sistemine benzer bir ödeme/havale sistemidir.

Ripple'da işlemler saniyeler içinde onaylanır ve maliyeti de çok daha azdır. Bu özelliğiyle daha fazla enerji kullanan, onaylanması uzun süren ve yüksek işlem maliyetleri gerektiren Bitcoin'den daha avantajlıdır.

Dijital para birimi XRP, diğer para birimleri için köprü para olarak işlev görür denebilir. Para birimleri arasında ayrım yapmadığı için paralar arası değişimde zorluk çıkartmaz. Bir ödeme işlemi yapmak için yalnızca bir adet ağ geçidinin (gateway) olmasına gerek yoktur. İşlem için birden fazla ağ geçidi kullanılabilir ve bu da kullanıcılar arasında güven zinciri oluşturur.

Ağ geçidi ile işlem yapılması, kullanıcıları geleneksel bankacılık sisteminde de görünen bir risk olan "karşı taraf" (counterparty risk) riskine maruz bırakır. Ağ geçidi yükümlülüğünü yerine getirmezse, kullanıcı ağ geçidinde tuttuğu paranın değerini kaybedebilir. Fakat bir ağ geçidine güvenmeyen kullanıcılar, güvenilir bir diğer ağ geçidi ile işlem yapabilir.

Ripple XRP ağı, uluslararası ödemeleri daha verimli bir şekilde gerçekleşmesi için finansal kurumlar ve bankalar tarafından kullanılır ve test edilir.

Ripple'in temel amacı, dünyadaki finansal kurumlar arasında daha verimli işlemler için küresel bir faturalandırma ağı oluşturmaktır. XRP, Ripple ağındaki işlemleri kolaylaştıran, birkaç fiat parası arasında bir köprü ve bir likidite kaynağı olarak hareket eden bağımsız bir dijital varlıktır.

Ripple Nasıl Çalışır?


Uluslararası çapta para göndermek için kullanılan mevcut yöntemler güncelliğini yitirdiği için Ripple bu sorunu çözmeye karar verdi ve dünya çapında finansal sistemlerle işbirliği yapmayı planladı. Bunu yaparken de blockchain teknolojisi ile bir çözüm sunmayı hedefledi. Ripple ile küresel çapta yapılan finansal ödemeler, dünyanın herhangi bir yerinden daha az maliyetli, daha etkin ve güvenilirdir. Ripple başlangıçta günlük ödemeler için yaratılmıştır, bu nedenle Bitcoin'den daha güvenli bir teknoloji ile tasarlanmıştır diyebiliriz. Sonuç olarak Ripple ile işlemler çok daha ucuz ve hızlıdır.

Ripple ağı, sistemdeki işlemleri doğrulamak için bir konsensüs protokolüne dayanır. Onaylar anında gerçekleşir ve yaklaşık 5 saniye sürer. Merkeziyetsiz bir sisteme sahiptir.

Ripple'da finansal işlem geçmişi herkese açık bir şekilde kaydedilip blok zincirinde kullanıma sunulsa da, veriler herhangi bir kişinin veya işletmenin kimliğine veya hesabına bağlı değildir. Ripple ödeme sistemi, bankalar tarafından, öncelikle bireyler ve kuruluşlar tarafından dijital para birimi olarak kullanılan Bitcoin'e karşı giderek daha fazla kullanılmaya başlanmıştır.

Ripple ve Akbank


Bugüne kadar birçok banka hem uluslararası ödemeleri kolaylaştırmak hem de bu alanda projeler geliştirmek adına Ripple’ı kendi bünyelerine entegre etmiştir. Dünyanın en büyük 50 bankasından 15’i şu anda bünyelerinde Ripple kullanıyor. Bu bankaların arasında Akbank da Ripple’ın yeni anlaştığı bankalardan biri olarak listeleniyor. Akbank, Blockchain alanında atılım yapan ilk Türk bankasıdır.

Ripple Nereden Alınır?


En düşük komisyonla Ripple almak için ilk tercih edilecek borsa Binance. Bunun sebebi olarak yüksek işlem hacmi, hizmet kalitesi, kimlik onayı olmadan işlem yapılmasına izin vermesi gibi sebeplerle Binance kullanıcılar tarafından sıklıkla tercih ediliyor.

Güncel XRP Fiyatı


XRPUSD:

XRPTRY:

Kaynaklar:
https://www.investopedia.com/terms/r/ripple-cryptocurrency.asp
https://www.meldium.com/what-is-ripple-cryptocurrency-and-how-does-ripple-work
https://www.bitdegree.org/tutorials/ripple-coin