REKOR KIRAN GÜMÜŞ FİYATINDA SON DURUM

Yazılar 2 Şub 2021

Reddit kullanıcılarının başlattığı GameStop hisse savaşı kripto paraların ardından emtialara kaydı. Gümüş için birleşme çağrısında bulunan Reddit üyelerinin gümüşü dile getirmesi sonrasında gümüş fiyatının son 8 yılın zirvesine çıktığı görüldü. 30 dolara yükselen gümüş, yatırımcıları heyecanlandırdı.

Gümüş Fiyatı ve Güncel Gelişmeler

Altına kıyasla daha ucuz olan ve yatırımcıların son yıllarda radarından ayrılmayan gümüş, en son Nisan 2011'de 47 doları gördü. Bu tarihten sonra genel olarak kademeli düşüş gören gümüş, koronavirüs pandemisiyle birlikte altın, hisse senedi ve kripto para piyasası gibi kendisine yükselme olanağı buldu.

Mart 2020'de 14 dolar civarında seyreden emtia, ağustos ayına kadar yükselmeye devam etti ve 28 dolara kadar çıktı. Bir miktar düşüş gören gümüş, 20 doların üzerinde işlem görmeye devam etti. Fiyat hareketi stabil devam ederken Wall Street'te yaşananlar emtia piyasasını da etkiledi.

İlk önce GameStop hisselerinde görülen açığa satış işlemleri ve küçük yatırımcıların yaptığı baskılarla hisse fiyatının yükselmesi, birçok kesim tarafından büyük bir finansal olay olarak lanse edildi. GameStop'ta short yapanlar büyük zarara uğrarken küçük yatırımcının gücü ortaya çıktı. Bunun farkına varan Reddit kullanıcıları, gözüne gümüşü kestirdi. Wallstreetsilver grubunda paylaşılanlara göre yatırımcılar gümüş fiyatını yükseltmek istediler. [1] Bunun için birleşen yatırımcıların paylaşımları sonrasında ons gümüş fiyatı 30 doları gördü. Bu seviyeye tutunma fırsatı bulamayan gümüş tekrar 27-28 dolarlık seviyesine geriledi.

Gümüşün 2007'den beri gördüğü fiyatın grafiği. TradingView [2]

Uzman İsimden Gümüş İçin Uyarı Geldi

Reddit'te gümüşü ons başına 1000 dolara çıkartmak isteyen yatırımcılar wallstreetsilver subredditinde toplandı. Sosyal medyada #silversqueeze hashtagiyle destek veren yatırımcılar için Bloomberg'in haberine göre bir uyarı geldi.

Bloomberg analisti Ed Van der Walt, gümüş yatırımcılarına uyarı yaptı. [3] Gümüşün hisse senedinen daha yüksek hacme sahip olduğu ve bu nedenle fiyatı 1000 dolar yapmak için çok daha fazla para yatırmak gerektiğini söyledi.

Gümüş Aramaları Yükseldi

Reddit'in gündeminde olan gümüş, Google Trends Türkiye'de üst sıralara çıktı. 1 Şubat'ta gümüş araması trend oldu.

Google Trends

Gümüş fiyatı en son ağustos ayında yükseldiğinde artan gümüş aramaları, ocak ayı ile birlikte yükselmeye başladı. [4]

İlginizi Çekebilir: Kıymetli Madenler Piyasası

Gümüş Yatırımı

Altın, gümüş gibi emtialar çoğu zaman para birimlerinde görülen belirsizlik, politik karışıklıklar ve ekonomik sorunların yaşandığı dönemlerde daha çok talep görür.

Altının piyasa değeri 10 trilyonu aşkın olmakla birlikte gümüşün piyasa değeri 1.5 trilyon dolardır. Altın genelde güvenli liman olarak görülür ve düşük riskli bir varlık olarak kabul edilir. Fakat gümüş altına kıyasla daha volatil bir emtiadır ve bu nedenle daha risklidir. Bu nedenle, yatırımcıların gümüş alım satım işlemlerinde dikkat etmesi tavsiye edilir.

Forex, yatırım fonları gibi araçlarla ya da fiziksel olarak gümüş alarak yatırım yapılabilmektedir. Detaylı bilgi için "Gümüş Yatırımı Nasıl Yapılır?" isimli makalemize göz atabilirsiniz.


Kaynaklar:

[1]https://www.reddit.com/r/Wallstreetsilver/comments/lal06x/brothers_we_have_cleaned_the_silver_from_the/
[2]https://tr.tradingview.com/symbols/XAGUSD/?exchange=OANDA
[3]https://www.bloomberght.com/reddit-yatirimcilari-gumuste-duvara-toslayabilir-2273795
[4]https://trends.google.com/