Powell, Ukrayna-Rusya Savaşı Her Ne Kadar Belirsizliği Artırsa da Mart Ayında Fed’in Faizinin Artacağını Söyledi

Yazılar 4 Mar 2022

Fed Başkanı Jerome Powell, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin ABD'nin görünümüne belirsizlik katarken, merkez bankasının sıkı bir işgücü piyasasında sıcak enflasyonla mücadele etmek için bu ayın sonlarında faiz oranlarını artırmayı beklediğini söyledi.

Powell Çarşamba günü House Financial'ın önüne çıkmak için hazırladığı açıklamalarda, "Enflasyonun %2'nin oldukça üzerinde ve güçlü bir işgücü piyasasıyla, bu ayın sonlarında yapacağımız toplantıda faiz oranını yükseltmenin uygun olacağını umuyoruz" dedi.

Powell, işgücü piyasasının "son derece sıkı" olduğunu söyledi. Merkez bankasının mevcut koşullarda maksimum istihdam hedefine ulaştığına dair bir mesaj verdi ve bunun da enflasyonla mücadelenin kapısını açtığını belirtti. İşverenlerin açık iş pozisyonlarını doldurmakta zorlandıklarını, işçilerin istifa ettiğini ve ücretlerin son yıllarda en hızlı şekilde yükselmesine neden olduğunu sözlerine ekledi.

Powell, "Güçlü bir işgücü piyasasını desteklemek için yapabileceğimiz en iyi şeyin uzun bir genişlemeyi teşvik etmek olduğunu biliyoruz ve bu ancak fiyat istikrarı ortamında mümkün" dedi.

Mali piyasalar, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinden bu yana sarsıldı, artan gerilimler küresel büyüme görünümünü gölgelese bile, enerji fiyatlarının sıçramasına ve potansiyel olarak enflasyonun yükselmesine neden oldu. Öyle olsa bile, faiz oranı vadeli işlem piyasaları bu ayın sonunda çeyrek puanlık faiz artışı için tamamen fiyatlandı ve işgalden bu yana konuşan birkaç Fed yetkilisi hala harekete geçme eğiliminde olduklarını söyledi.

Ancak Powell, “Ukrayna'nın işgali, devam eden savaş, yaptırımlar ve gelecek olayların ABD ekonomisi üzerindeki kısa vadeli etkilerinin oldukça belirsiz olduğu” konusunda uyardı.

"Bu ortamda uygun para politikası yapmak, ekonominin beklenmedik şekillerde geliştiğini kabul etmeyi gerektiriyor" dedi. "Gelen verilere ve gelişen görünüme yanıt vermede çevik olmamız gerekecek."

Fed başkanı, muhtemelen hala Federal Açık Piyasa Komitesi için beklemede olan bir karar olan bilanço indirimi konusunda herhangi bir zamanlama yapmadı. Faiz artışları başladıktan sonra, varlıkların düzeltilmesi “öncelikle yeniden yatırım ayarlamaları yoluyla öngörülebilir bir şekilde ilerleyecektir” dedi.

Fed'in tercih ettiği fiyat hareketleri göstergesi Ocak ayında yıllık %6,1 artarak merkez bankasının %2 hedefini üç katına çıkardı. Tahminlere göre, bu yıl %2,9 civarında büyüme tahminleri ile talep güçlü kalırken, şirketler güçlü bir hızla çalışan sayısını artırmaya devam ediyor. Bu arada, Powell'ın meslektaşlarından bazıları, Vali Christopher Waller'ın yıl ortasına kadar 100 baz puanlık sıkılaştırma çağrısı yapmasıyla birlikte oranların acilen yükseltilmesi gerektiğini düşünüyor.

Fed yetkilileri, 15-16 Mart'taki toplantılarında faiz oranları ve ekonomi için üç aylık taze tahminleri yayınlayacak ve önümüzdeki aylarda politikayı ne kadar hızlı ve ne kadar sıkı sıkılaştırmayı umdukları konusunda rehberlik edecek.

Fed'in acil durum pandemi desteğini kaldırma niyeti ve Ukrayna'nın işgali, finansal piyasalara zarar verdi. S&P 500 bu yıl %9,6 düşerken, 10 yıllık Hazine getirileri son günlerde keskin bir şekilde düştü, bu da büyümeye yönelik algılanan risklerin yanı sıra güvenli limanların güvenliğini arayan yatırımcıların yansımasıdır.