PİYASALAR MAYIS AYINA KÖTÜ MÜ BAŞLADI?

Mayıs ayında satış yapıp uzaklaşmak iyi bir tercih mi? Mayıs ayına yapılan negatif başlangıç, Nisan ayındaki kısmi toparlanmanın gerisinde kalınabileceği endişesini artırıyor.

En büyük ekonomilerin bazılarındaki karantina önlemlerinin kademeli olarak hafifletilmesinden kaynaklanan iyimserlik havası olmasına rağmen yatırımcıların zihinlerinde geçen ayın momentumunu sürdürebilmek için çok fazla endişe olduğu görülüyor. İkinci bir virüs dalgası korkusu, kurumsal kazançlardaki çökme ve ekonomik verilerden kaynaklanan şoklar yeterince endişe verici. Tüm bunlar yetmezmiş gibi ABD ile Çin arasında yeni bir siyasi çatışma da ilk işaretlerini verdi.

Londra'daki FXTM piyasa analisti Jameel Ahmad, "ABD ile Çin arasında, koronavirüs pandemisinin kaynağına ilişkin bir politik meselenin dumanları çıkmaya başladı" dedi.

Piyasalar Haftaya Nasıl Başladı?


Pazartesi günü Asya piyasaları ve hisse senedi futuresları haftanın nasıl ilerleyeceğine dair bir ipucu verdi. Hong Kong’un Hang Seng Endeksi %3.8 düştü. S&P 500 Vadeli İşlemleri %1,8'e kadar geriledi, Avrupa Vadeli İşlemleri %3'ten fazla düştü. Japonya ve Çin tatil nedeniyle bugün kapalı. Ortadoğu'da, Suudi Arabistan’ın Tadawul endeksi Pazar günü %7,4 değer kaybetti ve hafta sonu ülkenin maliye bakanı bazı tedirgin edici mali uyarılarda bulundu.

Dolar ve yen, güvenli liman varlıklarına olan talep üzerine yükseldi ve Bloomberg Dollar Spot endeksi %0.4 arttı. Endonezya rupiahı, Asya'da gelişmekte olan ülke para birimlerinde bir düşüşe yol açtı ve altı hafta içinde bir günlük en büyük düşüşünü kaydetti.

Warren Buffett Cumartesi günü Berkshire Hathaway Inc. hissedarları için düzenlenen toplantıda normalde görülen yükseliş iyimserliğini bir kenara bırakarak piyasada çok fazla belirsizlik olduğunu söyledi. Yine de, hisse senetlerinin uzun vadede Hazinelerden daha iyi performans göstermesini beklediğini dile getirerek yatırımcıların Amerika'ya sırtını dönmemesi gerektiğini söyledi.

ABD hisse senetleri, birçok şirketin düşük kar beklentisi açıklaması yaptıktan sonra Cuma günü düşüşe geçti ve Başkan Donald Trump'ın koronavirüs salgını konusunda Çin'i kınamasını bu düşüşleri hızlandırdı. S&P 500 Endeksi %2.8 geriledi ve ABD Hazine getirileri düştü.

Bazı Analistlerin Yorumları


Piyasalara yönelik bazı yorumlar:

Eric Stein, Eaton Vance Corp. direktörü:

“Gelişmekte olan pazarlara ağırlık verebilecek en büyük yeni gelişme - ve kesinlikle Cuma günkü piyasalarına dayanıyor- ABD ve Çin arasındaki gerginliklerin artması. Başkan Trump'tan gelen tarifelerle ilgili bazı yorumların ardından piyasalar tekrar asıl konuya odaklanmaya başladı. Çin karşıtı söylemler, eskiden olduğu gibi ticarete değil, şimdi Covid-19'un başlangıcına ve Çin'in virüsü başından beri bilip bilmediklerine odaklanıyor. ABD'den gelen baskıya ek olarak diğer ülkeler de bu konuya ağırlık vermeye başlıyor gibi görünüyor. ”

FXTM’den Ahmad:

“PMI verilerinin yanı sıra Nisan ayı ithalat ve ihracat verileri de dahil olmak üzere, Çin'de bu hafta başlarında planlanan ekonomik veri bültenleri, ekonomik duyarlılığın göstergesi olarak görülecektir. PMI veirleri, artan verimlilik açısından Çin ekonomisinin yeniden açılmasının neye yol açtığını anlamak için çok önemli olacak. Bununla birlikte, ithalat ve ihracat verileri daha büyük ölçüde önemli olabilir çünkü geçen ay dünyanın büyük bir kısmının karantinaya girmesinin ardından bu durumun Çin'e olan etkilerini görmüş olacağız.”

Bank of Singapore Ltd'de kıdemli yatırım danışmanı Ali Malik:

“Yeniden açılmanın ileriye giden yol olacağına ve ilk deneyimleyen ülkelerden başlayarak kademeli olarak diğer ülkeler arasında da yayılacağına inanıyoruz. Tahvil ihraçlarının küresel çapta toplandığını görüyoruz. Katar, Abu Dabi, Suudi Arabistan'ı gördük. Çin için de şirketlerin ve eyaletlerin uygun olduğunu göreceğiz. Çin'de dolar cinsinden tahvillere odaklandık ve bu sektörde, son zamanlarda oldukça iyi performans gösteren yüksek getirili emlak sektörüne odaklandık. Asya'da teknoloji sektöründe çok iyi gelişmeler var. Alibaba ve Tencent gibi geçmişte izlediğimiz bazı isimler var. Şirketlerin ipuçlarını Amazon'dan almaları gerektiğini düşünüyorum. Bu noktada hisse senetleri üzerinde hala tarafsızız.”

Dubai'deki Allied Investment Partners PJSC'nin yönetici ortağı Iyad Abu Hweij:

“Küresel ekonomilerin aşamalı olarak yeniden açılması, yeni Covid-19 vakalarındaki gelişmelerle birlikte önümüzdeki haftalarda ticaret faaliyetlerine hâkim olacaktır. Fakat yatırımcılar yine de temkinli olmalı ve koronavirüs nedeniyle gerçekleşen karantina uygulamalarında görülen kademeli normalleşme süreçleri için öncü göstergeler yakından izlenmelidir.”

Kaynak: Bloomberg