PETROLDE YENİ BİR ŞOK YAŞANABİLİR

Yazılar 15 Eyl 2020

Citi genel müdürü ve küresel emtia araştırma başkanı Ed Morse, petrol üreten ülkelerin büyük bir düşüş yaşayabileceği konusunda uyarıda bulundu. Analistlere göre petrol endüstrisinde yaşanacak yeni bir şok, enerji talebine büyük darbe vurabilir.

Petrol Talebinde Düşüş Sürüyor

Covid19 nedeniyle küresel çapta görülen ekonomik çalkantılar, petrol endüstrsine de büyük bir şok yaşatmıştı. Azalan petrol talebi, sektörü büyük bir sıkıntıya soktu.

Pazartesi günü S&P Global Platts Platts Asia Pacific Petroleum Virtual Conference (APPEC) 2020'de konuşan analistler, ikinci bir Covid19 dalgası olasılığına işaret ettiler ve bu olasılık dahilinde enerji sektörünün büyük darbe alabileceği konusunda uyardılar.

Bu yılın başlarında, ABD West Texas ham petrol Mayıs ayı kontratı, petrol stoklarının hızla artması nedeniyle karantina ve depolama eksikliğinin ortasında tarihinde ilk kez negatif fiyatlanma görmüştü.

Küresel çapta artışa geçen koronavirüs vakalarının da etkisiyle petrol talebinin daha da daralacağından endişe duyan analistler, 2021'in sonuna gelindiğinde bile 2019 yılındaki talep seviyesine ulaşılamayacağını söylüyor.

Temmuz ayında OPEC+, günde 10 milyon varillik tarihi arz sınırı koymıştu. Ancak Ağustos ayından itibaren günde 7,7 milyon varile kadar üretimi düşürdü. Talep geri gelmezse özellikle petrol üretimiyle gelir elde eden ülkelerde büyük problemler görülebilir ve baskı altında kalabilirler.

İlginizi Çekebilir: Enerji Sektörü ve Borsa

Petrol Endüstrisinde Karamsarlık İşaretleri

OPEC Pazartesi günü yaptığı açıklamada, 2020 ve 2021 için ham petrol talebine yönelik tahminini bir miktar azalttığını söyledi. Bu da petrol piyasalarındaki yeni karamsarlığın bir işareti oldu.

OPEC, aylık petrol raporunda revizyonun nedenleri arasında benzin ve jet yakıtı gibi ulaşım yakıtlarının zayıf tüketimine ve Hindistan'daki talep düşüklüğünü gösterdi. Nisan ayında düşüşe geçen ancak yazın yeniden güçlenen petrol fiyatları, geçtiğimiz hafta petrol üretiminin talebi aşmaya başladığının habercisi olarak geriledi.

OPEC için bir başka kötü haberde, enerji devi BP'den geldi. BP, yayınladığı raporda* fosil yakıtlara olan talebin sınırına ulaşıldığını söyledi. BP'nin yıllık Enerji Görünümü'nün ana senaryosu, petrole olan talebin muhtemelen zaten zirveye çıktığını, koronavirüs pandemisinin neden olduğu "keskin düşüşten tamamen kurtulamayacağını" ve düşmeye devam edeceği üzerine. Ayrıca petrol talebinin 2050 yılına kadar yaklaşık %50 oranında düşeceği de belirtiliyor.

Bu senaryo, BP'ye göre temiz enerji yatırımları lehine kararlar alınması gerektiğini açıkça ortaya koyuyor. Rüzgar, güneş ve elektrik gibi temiz enerji kullanımının 2050 yılına kadar en az %45 oranında artmasını bekliyorlar.


Kaynaklar:

*https://www.bp.com/en/global/corporate/energy-economics/energy-outlook.html

CNBC