Petrol Fiyatları ABD’nin Arzı Artırması ve Çin’in Düşük Talebi Neticesinde Düştü

Yazılar 19 Eki 2022

Petrol fiyatları, ekonomik yavaşlama, Çin’in düşük yakıt talebi ile birlikte artan ABD arzı korkuları ile 18 Ekim Salı günü düştü.

Brent ham petrol vadeli işlemleri 1.59 $ veya %1.7 düşüşle varil başına 90.03 $'a kadar inerken, ABD West Texas Intermediate (WTI) ham petrolü 2.64 $ veya %3.1 düşüşle varil başına 82.82 $'a  kadar geriledi.

Dünyanın en büyük ham petrol ithalatçısı Çin, 18 Ekim Salı günü yayınlanması planlanan ekonomik göstergelerin açıklanmasını süresiz olarak erteledi ve bu, piyasaya bölgede yakıt talebinin önemli ölçüde düştüğünü gösteriyor.

New York'taki Again Capital LLC'nin ortağı John Kilduff, "Çin'in ekonomik rakamları yayınlamamaya karar vermesi iyiye işaret değil" dedi.

CMC Markets analisti Tina Teng, Çin'in sıfır COVID politikasına bağlılığının ülkenin ekonomik büyümesiyle ilgili belirsizlikleri artırmaya devam ettiğini söyledi.

Petrol fiyatları, ABD hükümetinin ulusal rezervlerinde bulunan ham petrolü piyasaya satmaya devam edeceğine ilişkin raporlarla da baskı altına alındı.

Kaynaklar Pazartesi günü Reuters'e verdiği demeçte, Biden yönetiminin önümüzdeki ay yapılacak kongre seçimlerinden önce yakıt fiyatlarını soğutmak amacıyla Stratejik Petrol Rezervi'nden petrol satmayı planladığını söyledi.

Buna ek olarak, Pazartesi günü Reuters tarafından yapılan bir ön ankete göre, ABD ham petrol stoklarının art arda ikinci hafta yükselmesi bekleniyordu.

Enerji Bilgi İdaresi, Teksas Permiyen Havzası ve ABD'nin en büyük kaya petrolü havzası olan New Mexico'daki üretimin bu ay günde yaklaşık 50.000 varil (bpd) artarak 5.453 milyon varile ulaşacağını tahmin ediyor.

ANZ Research analistleri yayınladıkları bir notta, OPEC+'ın üretimi günde 2 milyon varil düşürmeyi kabul etmesinin ardından yatırımcıların vadeli işlemlerde long pozisyonlarını artırdığını söyledi.

Beyaz Saray'ın Suudi Arabistan'ı bazı ülkeleri arz kesintisini desteklemeye zorlamakla suçlamasının ardından, petrol üreticisi grubun birkaç üyesi kesintiyi onayladı, ancak Riyad bu suçlamaları reddetti.