PASİF YATIRIMIN AVANTAJLARI NELERDİR?
Pasif yatırım, sık sık alım satım yapmak yerine yatırımları uzun süreli alıp elde tutmayı içeren bir yatırım stratejisidir.
Uzun vadeli yatırımcılar için uygun bir stratejidir, çünkü uzun yıllar boyunca genel piyasanın tipik yükseliş trendinden yararlanır. İşlemleri en aza indirerek, işlem maliyetlerinin mümkün olduğunca düşük olmasını da sağlar. Hem pasif hem de aktif yatırım yöntemlerinin artıları ve eksileri bulunur. Kararlı, deneyimli ve sağlam yatırım tekniklerini tutarlı bir şekilde uygulayarak ortalamanın üzerinde getiri sağlayan aktif fon yöneticileri bulmak ise her iki yatırım şekli için öncelikli hedeftir.
Pasif Yatırım Nasıl Çalışır?
Bazen pasif yönetim olarak da adlandırılan pasif yatırım en iyi “al ve tut” prensibi ile açıklanır. Özünde, sık sık alım ve satım yapmaktan kaçınan ve uzun vadede büyümesi muhtemel menkul kıymetlere yatırım yapmaya çalışanlara uygun basit bir yatırım yaklaşımıdır. Sonuç olarak, pasif yatırımcılar istikrarlı piyasa artışlarına bahis oynamış olurlar. Bu, ortalamanın üzerinde getiri elde etmek amacıyla sık sık işlem yapılmasını gerektiren aktif yatırımın doğrudan karşıtıdır.
Pasif portföyler tipik olarak birkaç farklı yatırım türü içerir. Bunların başında endeks fonları, yatırım fonları ve borsa yatırım fonları (ETF'ler) gelir. Bu fonlar hisse senetleri veya tahvil gibi menkul kıymetleri seçmek yerine, bir dizi menkul kıymetle çeşitlenmeye çalışır. Örnek olarak, hisse senetleri merkezli bir fon, büyük piyasalardaki hisse senetleri veya uluslararası piyasa gibi belirli piyasalarda birden fazla hisse senedi yatırımı yapabilir. Detaylandırmak gerekirse:
Yatırım fonları: Bu fonlardan birini satın aldığınızda, adınıza hisse senedi, tahvil ve daha fazlasını satın alıp satacak bir şirkete yatırım yapmış olursunuz. Başka bir deyişle, yatırım fonları profesyonel yönetimi ve çeşitlendirmeyi birleştirir.
Borsa yatırım fonları (ETF): Yatırım fonları birçok yönden benzer olmakla birlikte, ETF'ler hisse senedi gibi bir borsada işlem görmektedir. Bu fonlar hisse senetleri veya endeksleri takip ederler (S&P 500, MSCI Endeksleri, Dow Jones, vb.). ETF'ler için çeşitli yatırım yaklaşımları uygulanabilirken yatırım fonlarına kıyasla pasif yatırım için daha uygundurlar.
Endeks fonları: Endeks fonu, yatırım fonu veya ETF olabilir. Her iki durumda da, yatırımınız bir endeksin performansını izleyecektir. Bu, birçok bireysel yatırımcının ETF'ler üzerinden portföylerine endeks fonları eklemeyi düşünmesine yol açmıştır.
Pasif Yatırımın Özellikleri
Her yatırım stratejisinin güçlü ve zayıf yanları vardır. Riskli bir yatırım yapmak için bir nedeni olmayanlar, pasif yatırımın sağladığı güvenli yönetim ve getiriden faydalanabilir. Pasif yatırımlar, zaman içinde istikrarlı bir büyüme gösterme eğiliminde olan piyasayı takip ettiği için yatırım yaptığınız varlıkları kaybetme olasılığınız uzun vadede çok daha düşüktür.
Pasif yatırımın ana ilkelerinden birisi uzun vadeli varlıkların korunmasıdır. Çok seyrek alım satım yapıldığı için maliyetler de düşüktür. Kısacası, pasif yatırım daha az kaybedeceğiniz anlamına gelir.
ETF'ler ve yatırım fonları pasif yatırım portföylerinin temelidir. Hepsinin ortak iki özelliği vardır: profesyonel yönetim ve doğal portföy çeşitliliği. Hisse senetlerine, tahvillere veya başka bir menkul kıymete yatırım yaptığınızda, hangilerini ve ne zaman satın alıp satacağınızı seçmek size kalmıştır. Ancak, yatırım uzmanları yukarıda bahsedilen üçlüyü hali hazırda yönettiği için, ellerinizi hiç kirletmeden güçlü çeşitliliğin ve varlık tahsisatlarının ödüllerini alacaksınız.
Yatırım hedefleriniz, hangi yönetim tarzının tercih edilebileceğine karar veren bir faktördür. Örneğin, önümüzdeki birkaç yıl içinde bir ev satın almak isteyen 25 yaşında bir kişi ve emeklilik için birikim yapan 30 yaşında bir başka kişi olduğunu varsayalım. Yapmaları gereken yatırımlar büyük ölçüde farklıdır. Gelecekte ev sahibi olma hedefine sahip 25 yaşındaki kişi için yüksek riskli, yüksek getirili yatırımlar daha cazip olabilir. Bununla birlikte, emeklilik 30 yaşındaki kişi için çok uzak, uzun vadeli bir hedeftir. Bu nedenle pasif yatırım emeklilik için daha uygundur diyebiliriz.
Pasif Yatırımın Avantajları
Pasif yatırımın ana avantajı maliyettir. Yıllık ücretler pasif yatırımda oldukça düşüktür. Hatta bazı durumlarda %0.1'in altında bile olabilir. Maliyet, aktif yönetilen bir fonda yaklaşık %0.75 gibi bir orana sahiptir ve bu nedenle her iki yatırım türü de maliyet sebebiyle sık sık karşılaştırılmaktadır. Dolayısıyla, yıllık masrafları en aza indirmek isteyen yatırımcılar için pasi yatırım daha mantıklı bir stratejidir diyebiliriz.
Portföyünüzde daha eski fonlarınız varsa, bu fonların maliyetlerini kontrol etmekte fayda var. Bazı eski pasif fonlar bugün %1'i aşan ve nispeten yüksek yıllık maliyetlere sahip olabilir. Böyle bir oranın da pek rekabetçi olduğu söylenemez. Eğer yüksek maliyetli bir fona sahipseniz alternatifleri düşünmeye başlamanız daha faydalı olacaktır, çünkü nispeten yüksek ücretler portföy performansı üzerinde olumsuz etki bırakabilmekle birlikte aynı zamanda uzun vadede düşük getiriyle de sonuçlanabilir.
Pasif yatırımların bir diğer ana avantajı basitliktir. Birçok yatırımcı pasif fonlarla daha rahat hissederler çünkü ne aldıklarını bilirler.
Özetle pasif yatırım;
· Düşük maliyetlidir. ETF'lerin giderleri ve işlem ücretleri düşüktür, dolayısıyla toplam maliyetleri düşürür.
· Pasif yatırım, anlaşılması kolaydır ve yatırımcılar için çok fazla yönetim gerektirmez.
· Portföyde daha fazla çeşitlilik sağlar.
· Daha az riskle birlikte istikrarlı getiri sunar.
· Aktif yatırıma göre daha fazla esneklik ve şeffaflık sağlar.
Sonuç
Pasif yatırım oldukça uzun vadeli bir yaklaşım olduğundan, uzun vadeli finansal hedefleri olanlar için en iyisidir. Örneğin, pasif yatırımcılar emeklilik ya da çocuklarının üniversite eğitimi için birikim yapıyor olabilirler. Piyasaya herhangi bir para yatırmadan önce, kullanabileceğiniz stratejileri öğrenmek için kendinize biraz zaman ayırmalısınız ve araştırma yapmalısınız. Buna pasif yatırım da dahildir. Diğer birçok finansal konuya benzer şekilde, eğitim çok değerlidir. Pasif yatırımın birçok avantajı olmasına rağmen, bu herkes için doğru strateji olduğu anlamına gelmez.
Kaynak: https://www.yourmoney.com/investing/getting-started/passive-investing-pros-cons