Özsermayenin Zayıflatılması (Seyreltme) Nedir?
Seyreltme, bir şirket, o şirketin mevcut hissedarlarının sahiplik yüzdesinde bir düşüşe neden olan yeni hisseler çıkardığında meydana gelir. Hisse senedi seyreltme, şirket çalışanları gibi hisse senedi opsiyonu sahipleri veya diğer opsiyonlu menkul kıymet sahipleri opsiyonlarını kullandığında da meydana gelebilir. Ödenmemiş hisse sayısı arttığında, mevcut her hissedar şirketin daha küçük veya seyreltilmiş bir yüzdesine sahip olur ve bu da her hisseyi daha az değerli hale getirir.
Bir hisse senedi, o şirketteki hisse sahipliğini temsil eder. Bir firmanın yönetim kurulu, genellikle bir ilk halka arz (IPO) yoluyla şirketini halka açmaya karar verdiğinde, başlangıçta teklif edilecek hisse sayısını onaylar. Bu ödenmemiş stok miktarına genellikle “ihraç” denir. Bu şirket daha sonra ek hisse senedi çıkarırsa (genellikle ikincil teklifler olarak adlandırılır) dalgalanmayı artırmış ve bu nedenle hisse değerini seyreltmiş olur ve orijinal halka arzı satın alan hissedarlar, artık yeni hisseler ihraç edilmeden önce şirkette daha küçük bir mülkiyet hissesine sahiptir.
Seyreltme, öz sermaye "kekini" daha fazla parçaya ayırma durumudur. Daha fazla parça olacak ama her biri daha küçük olacak. Bu nedenle, yine de payınızı, yalnızca beklediğinizden daha küçük bir oran olacak şekilde alacaksınız, ki bu genellikle istenmeyen bir durumdur.
Esas olarak hisse sahipliği pozisyonlarını etkilemekle birlikte, seyreltme aynı zamanda şirketin hisse başına kazancını de düşürür, bu da genellikle piyasadaki hisse senedi fiyatlarını düşürür. Bu nedenle, birçok halka açık şirket, hem seyreltilmemiş hem de seyreltilmiş fiyat tahminlerini yayınlar; bu, yeni hisselerin çıkarılması durumunda yatırımcılar için esasen bir "eğer senaryosu"dur. Seyreltilmiş fiyat, potansiyel olarak seyreltici menkul kıymetlerin halihazırda ödenmemiş hisselere dönüştürüldüğünü varsayar.
Yeni oluşturulan hisseler yeni yatırımcılara ihraç edildiğinden, bir şirket ek öz sermaye artırdığında hisse seyreltme olabilir. Sermayeyi bu şekilde artırmanın potansiyel avantajı, şirketin ek hisse satışından elde ettiği fonların şirketin kârlılığını ve büyüme beklentilerini ve dolayısıyla hisse senedinin değerini artırabilmesidir.
Anlaşılacağı gibi, hisse seyreltme çoğu zaman mevcut hissedarlar tarafından olumlu karşılanmaz ve şirketler bazen seyreltmenin etkilerini frenlemeye yardımcı olmak için hisse geri satın alma programları başlatır. Stok bölünmelerinin seyreltme oluşturmadığını unutmayın. Bir şirketin hisselerini böldüğü durumlarda, mevcut yatırımcılar ek hisse alır ve hisselerin fiyatı buna göre ayarlanır ve şirketteki sahiplik yüzdeleri sabit tutulur.